Sastanak ugostitelja i gradonačelnika (foto: www.valjevo.rs)
Sastanak ugostitelja i gradonačelnika (foto: www.valjevo.rs)
30.10.2020, 15:47

Ugostitelji upućeni na pogrešnu adresu

č: | fb:

Valjevski ugostitelji uputili su molbu Zavodu za javno zdravlje da "preispita preporuku o radnom vremenu ugostiteljskih objekata koje je naredbom Štaba za vanredne situacije grada skraćeno na 21 čas".

 

"Apelujemo na vašu instituciju da članovima Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemije i Štabu za vanredne situacije grada pošaljete mišljenje da nam se omogući rad do 23 časa od ponedeljka 2. novembra", navodi se u dopisu koji su valjevski ugostitelji poslali Zavodu za javno zdravlje nakon sastanka sa gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem, kome su prisustvavale predsednica Stručno-operativnog tima (SOT) dr Branka  Miholjčić i dr Branka Antić, direktorka valjevskog Doma zdravlja.

 

Ugostiteljima je, kako su nam rekli, na sastanku predložrno da od Zavoda za javno zdravlje traže mišljenje jer od preporuka i stava te zdravstvene ustanove zavisi radno vreme ugostiteljskih objekata.

 

Ukoliko radno vreme zavisi od mišljenja Zavoda za javno zdravlje, zbog čega predstavnik te zdravstvene ustanove nije pozvan na današnji sastanak sa ugostiteljima? Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković kaže da je sastanak organizovan "ad hoc", a da je direktorka Zavoda za javno zdravlje u izolaciji te je zato nije ni zvao. Saglasan je da je na sastanak sa ugostiteljima mogao da pozove, ali ne kaže zbog čega nije, i predstavnika Zavoda za javno zdravlje.

 

Zbog čega je preporučeno ugostiteljima da šalju dopis Zavodu za javno zdravlje i da od njih traže mišljenje kada je Štab za vanredne situacije doneo odluku o skraćenju radnog vremena, i to na osnovu preporuka Stručno-operativnog tima u kome je i predstavnik Zavoda za javno zdravlje, dakle već postoji mišljenje, gradonačelnik nije imao konkretan odgovr rekavši da će se ugostitelji obratiti i Štabu za vanredne situacije. On podseća da je u Valjevu proglašena vanredna situacija još 7. jula, i da su u skladu sa tim donete mere i naredbe koje treba poštovati.

 

Kako nezvanično saznajemo, Zavod za javno zdravlje je ugostiteljima odgovorio dopisom u kome se navodi "da kao zdravstvena preventivna ustanova nema ingerencije da donosi odluke o radnom vremena ugostiteljskih objekata", te su podsetili da je to u nadležnosti Štaba za vanredne situacije koji je 28. oktobra, na predlog SOT-a čiji je član i predstavnik Zavoda za javno zdravlje, doneo odluku o skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata do 21 čas.

 

Prema rečima gradonačelnika Lazara Gojkovića odluka o skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata i zahtevu ugostitelja da im se "vrati radno vreme do 23 časa", biće razmatrani sledeće nedelje na sednici Štaba za vanredne situacije.

 

"Pratićemo epidemiološku situaciju u gradu, ali i mere koje donosi republički Krizni štab, i od toga će zavisiti naše odluke", rekao je Gojković.

 

Na pitanje da li će Štab za vanredne situacije donete mere povlačiti pod pritiscima i zahtevima pojedinaca i udruženja, gradonačelnik Lazar Gojković kaže da to "sigirno neće raditi", ali, dodaje, "važno je sagledati sve okolnosti i doneti najbolju odluku".

 

U saopštenju koje je medijima prosleđeno nakon sastanka piše da su "ugostitelji predočili sa kakavim se problemima suočavaju, jer im je otežano poslovanje od početka epidemije". Kako su naglasili sa ovakvim smanjenjem radnog vremena neće moći da opstanu i biće prinuđeni da zatvore svoje objekte, a brojni zaposleni će ostati bez posla. Istakli su da "zbog manjeg broja ugostitelja koji ne poštuju preporučene mere o dozvoljenom broju gostiju u objektu i protivepidemijske mere, svi snose posledice".

 

"Gradonačelnik Lazar Gojković je ugostiteljima rekao da je Grad u ovoj situaciji partner, a ne suprotna strana svojim sugrađanima i da su mere donete isključivo s ciljem da se zaustavi širenje Korona virusa u Valjevu, a na osnovu preporuka struke", navodi se u saopštenju gradske PR službe dostavljenom medijima nakon sastanka sa ugostiteljima.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 2 sati 44 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...