Obdanište (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Obdanište (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
10.11.2020, 07:12

Zašto plaćaju vrtić, a u Pravilniku piše da se u vreme vanredne sitacije ne plaća?

č: | fb:

Redakciji Kolubarskih.rs javili su se roditelji čiji mališani idu u Predškolsku ustanovu "Milica Nožica" sa pitanjem zbog čega moraju da plaćaju punu cenu boravka iako deca nisu išla u vrtić zbog epidemije koronavirusa?

 

Kako su naveli, njima je u vrtićima saopšteno da se od septembra plaća puna cena boravka, iako deca nisu išla zbog epidemiološke situacije, čak i deca koja nisu predala potvrde traži se da donesu opravdanje od lekara da bi roditelji mogli da plate 50 posto od ukupne cene ustanove.

 

Roditeljima nije jasno na osnovu čega je doneta odluka da se plaća vrtić od septembra jer u Pravilniku o merilima za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanova članom 12 stav 4 propisano je da se u slučaju vanredne situacije ili elementarne nepogode za dane odsustva deteta, usluga ne naplaćuje. "A koliko znamo vanredna situacija u Valjevu traje od 7. jula 2020. i nažalost još nije prošla", kažu roditelji.

 

Kako Kolubarske.rs saznaju, rukovodstvo Predškolske ustanove "Milica Nožica" uputilo je dopis osnivaču Gradu Valjevu u kome traži da se izjasni da li "Predškolska ustanova treba da primeni odredbe Ugovora o smeštaju dece u punom kapacitetu, a to bi značilo da da se obavežu svi roditelji upisane dece da plaćaju cenu boravka bez obzira na to da li decu dovode ili ne". 

 

U odgovoru koji su potpisali gradonačelnik Lazar Gojković, načelnica Gradske uprave Jelica Panjković-Tešić, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti Zora Bojčić i još dve službenice, Predškolskoj ustanovi "Milica Nožica" je odobreno da od roditlja naplaćuje punu cenu boravka bez obzira na to da li su deca išla ili ne u vrtić.

 

"S obzirom na to da je Predškolska ustanova u mogućnosti da omogući prihvat sve dece koja su upisana i čiji roditelji žele da njhova deca pohađaju vrtić, smatramo da naplata iznosa učešća korisnika od 1. septebra treba da se vrši u skladu sa Rešenjem o utvrđivanju ekonomske cene i Ugovorom o smeštaju deve koji se zaključuje između Ustanove i korisnika", piše u odgovoru Grada, koji je Predškolskoj ustanovi dostavljen 1. oktobra, a na osnovu koga roditelji moraju da plaćaju punu cenu boravka.

 

Kolubarske rs. su još prošle nedelje pokušale od nadležnih u Gradskoj upravi da dobiju odgovor na pitanje na osnovu čega je Grad dozvolio Predškolskoj ustanovi da od roditelja naplaćuje punu cenu, kada u Pravilniku o merilima za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanova piše da se u slučaju vanredne situacije ili elementarne nepogode za dane odsustva, usluga za decu ne naplaćuje, a u Valjevu je još uvek na snazi vanredna situacija?

 

I pored obećanja da će nam odgovoriti na ovo pitanje, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti to nije učinila. Potom smo odgovor zatražili i od gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića, koji je rekao da će nam odgovoriti u toku dana "nakon sastanka na tu temu". Zajedno sa roditeljima, koji su pisali našoj redakciji, čekamo odgovor.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 32 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 17 sati 28 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...