Obdanište (ilustracija) (foto: Kolubarske,rs)
Obdanište (ilustracija) (foto: Kolubarske,rs)
12.11.2020, 07:04

Roditelji su u pravu, neće morati da plaćaju uslugu za decu koja nisu išla u vrtić

č: | fb:

Roditelji dece koja nisu išla u vrtić zbog epidemiološke situacije neće morati da plaćaju uslugu, a svima koji su već platili za septembar taj iznos će biti obračunat kao pretplata za period kada dete bude koristilo usluge Predškolske ustanove "Milica Nožica", navodi se u informaciji Odeljenja za društvene delatnosti koja je dostavljena Kolubarskim.rs.

 

Informacija je odgovor i roditeljima koji su se javili našoj redakciji sa pitanjem zbog čega moraju da plaćaju punu cenu boravka, iako njihova deca nisu išla u vrtić zbog epidemiološke situacije, a u Pravilniku o merilima za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanova, piše da se u slučaju vanredne situacije ili elementarne nepogode za dane odsustva deteta, usluga ne naplaćuje, a u Valjevu je od 7. jula na snazi vanredna situacija.

 

Ovo pitanje smo prošle nedelje postavili rukovodiocu Odeljenja za društvene delatnosti Zori Bojičić, a u ponedeljak i gradonačelniku Lazaru Gojkoviću. Umesto njihovog odgovora, juče smo nakon sastanka koji je, kako nam je rečeno, održan upravo na "tu temu", dobili nepotpisanu informaciju Odeljenja za društvene delatnosti.

 

U toj informaciji, Odeljenje za društvene delatnosti objašnjava razloge zbog kojih je osnivač - Grad dozvolio Predškolskoj ustanovi da roditeljima naplaćuje uslugu, i pored toga što njihovi mališani nisu išli u vrtić, kao i zbog čega je ta odluka promenjena. 

 

Piše da je Predškolska ustanova u septembru obavestila Gradsku upravu da je sa početkom nove radne godine obuhvat dece u kapacitetu od 70 posto od broja upisane i da su sada u prilici da izađu u susret svim roditeljima koji žele da njihova deca pohađaju vrtić, odnosno da je omogućen boravak sve upisane dece, koja to žele.

 

S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju u septembru i dozvoljenog obuhvata dece od 70 posto, kao i na činjenicu da je od marta do septembra smanjen prihod po osnovu plaćanja roditeljske cene boravka dece u Predškolskoj ustanovi oko 25.000.000 dinara, koji će morati biti nadoknađen iz drugih prihoda budžeta Valjeva, Grad je smatrao da se u septembru mesecu može naplaćivati puna cena bez obzira na to da li su deca išla u vrtić.  

 

Međutim odluka je promenjena, kako piše u informaciji Odeljenja za društvene delatnosti, zbog toga što je u oktobru došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i jer je povećan broj dece koja se nalaze u izolaciji.

 

Otuda je Grad je obavestio Ustanovu da će samo roditelji čije je dete boravilo u vrtiću plaćati uslugu, dok roditelju čije dete nije dolazilo u ustanovu neće plaćati boravak. 

 

"Sa rukovodstvom Predškolske ustanove je dogovoreno da se već naplaćeni iznos roditeljske cene za septembar mesec za decu koja nisu boravila u vrtiću obračuna kao pretplata koja će se uračunati za period kada dete bude koristilo usluge Predškolske ustanove", piše u informaciji Odeljenja za društvene delatnosti koja je dostavljena Kolubarskim.rs. 

 

Ovom odlukom je potvrđeno da su roditelji bili u pravu kada su pitali zbog čega treba da plaćaju kada njihovi mališani nisu boravili u vrtiću, naročito što je Pravilnikom regulisano da se usluga ne naplaćuje u vreme vanredne situacije, a u Valjevu je još uvek na snazi vanredna situacija.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 13 sati 22 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 15 sati 58 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara