Sednica Skupštin grada (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Skupštin grada (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
02.12.2020, 12:08

Lokalni front: Zbrzana sednica Skupštine grada

č: | fb:

Lokalni front Valjevo smatra da je sednica Skupštine grada "zbrzana" te da je najviše vremena oduzelo tajno glasanje za izbor novog člana Gradskog veća.

 

Kako se navodi u saopštenju za javnost Lokalnog fronta Va, izveštaj sa sednice Skupštine grada na zvaničnoj prezentaciji Grada Valjeva jedva da je nešto kraći od same sednice. Bivši i doskorašnji koalicioni partneri su se, opravdano zabrinuti za sopstveno zdravlje, lako dogovorili da sednicu zbrzaju. Od svih tačaka dnevnog reda najviše vremena oduzela im je procedura tajnog glasanja za novog člana Gradskog veća.

 

Ljubomir Radović, odbornik Lokalnog fronta, sednici nije prisustvovao zbog propisane mere izolacije i karantina u kojem se nalazi. U nekim drugim uslovima, svakako bi govorio o izvršenju budžeta grada za devet meseci. Najpre o onome što je Lokalni front Valjevo kreatorima budžeta najavio još u decembru, na javnoj raspravi.

 

"Tada smo upozorili da će predizborni budžet, "pravi bum u Valjevu", završiti kao BUĆ! Za kapitalne investicije u 2020. godini bilo je potrebno 925 i kusur miliona. Za devet meseci, u programu 3, Lokalni ekonomski razvoj, od utrošenih 13,5 miliona, na čuvenu industrijsku livadu u Popučkama otpaloje svega nešto preko 2 miliona dinara. Premda nam nikada nije jasno koji prostor je u pitanju kada se pomene industrijska zona, jer se stalno meša sa privrednom zonom Stefil? Ostatak do 13,5 miliona pojeli su projekti za inkluziju, zapošljavanje i bolje (najzad!) upravljanje finansijama grada. Nismo zapazili sredstva za budući putnički aerodrom u Divcima. Ali, ima vremena…", navodi Lokalni front Va.

 

Predloz Lokalnog fronta nisi prošli

 

U pripremi svake sednice aktivno učestvuju skupštinska stalna radna tela. Lokalni front ima predstavnike u dva takva tela: komisiji za budžet i finansije i komisiji za urbanizam, komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine.
Obema komisijama podnet je istovetan predlog: da grad Valjevo konačno imenuje svog predstavnika u skupštinu akcionara HK Krušik. Za one koji ne znaju, grad od 2014. godine poseduje akcije Krušika vredne preko 825 miliona, koje do sada nisu čak ni knjižene kao imovina Grada. Predlog koji su svojim komisijama podneli Jasminka Nedeljković, diplomirani ekonomista, i Dragan Vasiljević, arhitekta, podrazumeva da Grad u skupštini akcionara Krušika ima člana koji će, osim prava predviđenih zakonom i statutom Krušika, moći da prati postupak zamene goriva u davno zastareloj energani Krušika i o tome obaveštava i građane Valjeva.

 


Dragan Vasiljević imao je još jedan predlog: da komisija, koja u opisu poslova ima i zaštitu životne sredine, zahteva od Skupštine grada da utvrdi zašto nije realizovan zaključak usvojen na 36. sednici prethodnog saziva održanoj krajem prošle godine. Predlozi nisu naišli na razumevanje predsednika komisija (u obepredsedava šef odborničke grupe SNS, Radoica Rstić). Ni ostali članovi komisija, izgleda, nisu ova pitanja smatrali važnim, pa ona tako nisu dospelani do dnevnog reda sednica radnih tela.

 

Lokalni front dalje navodi da ga okolnosti nisu sprečile, Ljuba Radović bi iskoristio svoje pravo i zatražio da se oba predloga postave na dnevni red sednice Skupštine od 30. novembra.

 

"Ne bi ni tada, verovatno, ovi predlozi bili prihvaćeni. Ni nove koalicije, pa ni neke nove "opozicije", ne žele, ne umeju, a izgleda i ne smeju, da se bave, čak ni da govore oproblemu zagađenja vazduha u Valjevu. Nije ih, najzad, bilo na Građanskoj skupštini koja se u subotu, 28. novembra, bavila isključivo problemom aerozagađenja u Valjevu. Zašto", pita Lokalni front Va.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 9 sati 14 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 12 sati 3 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.