Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
03.12.2020, 08:05

Realan budžet, "težak" oko 2,9 milijardi dinara

č: | fb:

U nacrtu Odluke o budžetu grada Valjeva za 2021. godinu ukupni planirani prihodi iznose 2.947.000.000 dinara, što je značajno manje od planiranih, ali i realizovanih prihoda prethodnih godina. Ovo je prvi put nakon 2016. godine, kada je u gradskoj kasi bilo oko 2,6 milijardi dinara, da je budžet ispod tri milijarde dinara.

 

I ove godine među značajnijim ulaganjima ili već viđena stavka koja se ponavlja, a koja se iz godine u godinu ne realizuje u planiranom iznosu, je investiranje u privrednu zonu!

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je na sednici Graskog veća, kome je dostavljen nacrt Odluke o budžetu Valjeva za sledeću godinu, naveo da će 171.150.000 dinara biti uloženo u industrijsku zonu. I Gojković je, poput njegovog prethodnika, najavio rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića.

 

"U okviru programa - Organizacija saobraćaja i saobraćajna infrastruktura, planirana su sredstva za rekonstrukciju i izgradnju uličnih puteva, održavanje infrastrukture i finansiranje troškova javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika, kod redovnog održavanja ulica, i za rekonstrukciju ulice Vuka Karadžića, kao i izgradnju parkinga u Karađorđevoj ulici, u iznosu od 394.293.500 dinara", rekao je Gojković.

 

Kako je naveo planirana su sredstva za dva nova programa u okviru socijalne i dečije zaštite u ukupnom iznosu od oko 209,1 milion dinara i to: pravo na besplatne udžbenike za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, čiji su roditelji korisnici prava na novčanu pomoć ili dečijeg dodatka, kao i prava na novčanu pomoć za svako prvo rođeno dete u porodici, u jednokratnom iznosu od 40.000 dinara. Pravo na besplatne udžbenike je planirano da se primenjuje od naredne školske godine.

 

Kod programa Zdravstvene zaštite, planirana su sredstva za investiciono održavanje ambulante na Divčibarama u iznosu od pet miliona dinara.

 

"U zavisnosti od epidemiološke situacije i priliva sredstava u budžet, težićemo da se izdvojena sredstva za sport i kulturu uvećaju. Za sportsku salu Partizan, u okviru programa koji se odnosi na Energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, biće izdvojeno 21 milion dinara", naveo je Gojković samo neke investicije planirane za sledeću godiu.

 

Javna rasprava o budžetu onlajn zbog epidemiološke situacije

 

Javna rasprava o nacrtu Odluke o budžetu grada Valjeva za 2021. godinu biće organizovana u periodu od 1.do 15. decembra ve godine. Inicijative, predlozi, sugestije i komentari za izmene i dopune nacrta se mogu dostaviti na elektronsku adresu: [email protected], na adresu grad Valjevo, Karađorđeva br.64, sa naznakom "Predlozi za izmene i dopune Nacrta Odluke o budžetu grada Valjeva za 2021. godinu ili se mogu predati na pisarnici Gradske uprave grada Valjeva.

 

Po završetku javne rasprave Gradska uprava, odnosno Komisija koju će obrazovati gradonačelnik će analizirati primedbe, predloge i sugestije i na osnovu toga sačiniti izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi o nacrtu Odluke o budžetu grada Valjeva za 2021. godinu i biće objavljen na internet prezentaciji grada Valjeva.

 

Javni poziv, sa Programom javne rasprave i nacrtom Odluke o budžetu grada Valjeva za 2021. godinu, objavljen je na internet stranici grada Valjeva: www.valjevo.rs

 

Ni ove godine nije ispoštovan budžetski kalendar

 

Prema kalendaru budžeta lokalne vlasti, 1. septembar je rok do kada direktni korisnici sredstava budžeta dostavljaju predlog finansijskog plana Odeljenju za finansije, koji sadrži izveštaj o učinku programa za prvih šest meseci tekuće godine.

Odeljenje za finansije do 15. oktobra treba da dostavi nacrt Odluke o budžetu Gradskom veću da bi do 1. novembra Gradsko veće predlog Odluke o budžetu dostavilo Skupštini grada koja do 20. decembra treba da donose Odluku o budžetu lokalne vlasti. Odluku o budžetu lokalne vlasti Odeljenje za finansije dostavlja ministru 25. decembra.

 

Aktuelno