Valjevo u dimu (3.12. 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo u dimu (3.12. 2020.) (foto: Đorđe Đoković)
03.12.2020, 14:51

Život sa ukusom čađi

č: | fb:

Valjevo je danas, sudeći po količini dima i čađi, prekomerno zagađen grad. Teško ili, kako građani rekoše, preteško se diše, a mnogi zbog velikog aerozagađenja danas imaju i glavobolju.  

 

Kakav vazduh udišu građani Valjeva i koliko smo zagađeni od početka decembra, nema podataka i pored toga što je Grad u obavezi da građane svakodnevo obaveštava o dnevnim prekoračenjima štetnih materija.

Valjevo u dimu (3.12. 2020.)

Valjevo u dimu (3.12. 2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevo u dimu (3.12. 2020.)

Valjevo u dimu (3.12. 2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Poslednji podaci, o dnevnim prekoračenjima koncentracije merenih parametara vazduha, objavljeni su na sajtu Grada 27. novembra. Prema tim podacima na svih šest mernih mesta u Valjevu koncentracija čađi bila je iznad maksimalno dozvoljenih vrednosti. Takođe je i koncentracija PM-10 čestica bila iznad granične vrednosti.

 

U četvrtak 26. novembra na pojedinim mernim mestima koncentracija čađi je iznosila preko 90 mikrograma po kubnom metru, dok je maksimalna dozvoljena vrednost do 50. Istog dana koncentracija PM-10 čestica bila je 158 mikrograma po kubnom metru, dok je granična vrednost do 50.

Valjevo u dimu (3.12. 2020.)

Valjevo u dimu (3.12. 2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

Kvalietet vazduha u gradu na Kolubari meri Institut Vatrogas iz Novog Sada, koji je za 2.520.000 dinara na javnoj nabavci dobio posao merenja zagađenja vazduha u Valjevu. Za razliku od Zavoda za javno zdralje Valjevo, koji je 18 godina merio koncentracije štetnih materija u vazduhu, a od pre tri godine i PM-10 čestice, i o tome svakodnevno obaveštavao građane i gradsku vlast, novosadska firma ne obaveštava građane. Kako nam je rečeno, njihova obaveza prema ugovoru je da podatke dostavlja Gradskoj upravi, a na koji način će ona informisati svoje građane, "to nije naša stvar".

 

Međutim, i pored obaveze da gradsko rukovodstvo svakodnevno informiše o eventualnim prekoračenjima graničnih i tolerantnih vrednosti merenih parametara kvaliteta vazduha, novosadski Institut to ne čini.

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković kaže da je pozvao Institut Vatrogas iz Novog Sa i da je insistirao da podatke dostavjaju svakodnevno, kako je navedeno u ugovoru, što je i njihva obaveza.

 

U ugovoru je precizirano da "nakon obavljenih merenja Gradu Valjevu potrebno je dostaviti mesečni izveštaj o ispitivanju sa mišljenjem lekara specijaliste higijene i humane ekologije odnosno sa tumačenjima rezultata sa zdravstvenog aspekta i preporukom za eventualno preduzimanje adekvatnih mera za sprečavanje negativnih efekata. Izveštaj se dostavlja mesečno u elektronskoj i analognoj formi kao i informacija na dnevnom nivou o eventualnim prekoračenjima graničnih i tolerantnih vrednosti merenih parametara kvaliteta vazduha".

Valjevo u dimu (3.12. 2020.)

Valjevo u dimu (3.12. 2020.) (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gradonačelnik Gojković za Kolubarske.rs kaže da je obaveza gradskog rukovodstva da što pre počne sa rešavanjem problema aerozagađenja. Dodaje da su već preduzeti neki koraci, obavljeni su razgovori u nadležnim ministarstvima, pre svega u Ministarstvu zaštite životne sredine, a bilo je reči i o rešenju načina grejanja valjevskog najvećeg kolektiva "Krušik", kao i o smanjenju broja individualnih ložišta.  

 

Gradonačelnik nije želeo da govori o detaljima razgovora i načinima za rešenje problema aerozagađenja u Valjevu, rekavši da će javnost biti upoznata kada bude doneta prva mera i kada budu precizirana rešenja uz pomoć nadležnih ministarstava.

Aktuelno

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 sati 6 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...