Urgentni centar OB Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
Urgentni centar OB Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
08.12.2020, 08:34

Valjevska bolnica na maksimumu svojih kapaciteta

č: | fb:

Opšta bolnica Valjevo je na maksimumu svojih kapaciteta gde je trenutno 160 pacijenata sa simptomima kovida i 160 nekovid pacijenata na drugim odeljenjima. "Kiseonična mesta su uglavnom zauzeta, ali se trudimo da sve pokrijemo sa bocama", rečeno nam je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

 

Gotovo na svakom odeljenju ima pozitivnih pacijenata, a hospitalizovani su zbog neke druge bolesti, kao na primer četvro na hirurgiji i dve trudnice. 

 

 

Prema rečima naših sagovornika u Opštoj bolnici sve je više pacijenata sa težom i teškom kličničkom slikom. Poslednjih dana dosta je pacijenata iz drugih gradova koji su na odmoru na Divčibarama, a sve više je onih koje iz domova zdravlja opština Kolubarskog okruga šalju u Opštu bolnicu, i pored toga što imaju lakšu kliničku sliku, jer nema ko o njima da brine.

 

Veliki je pritisak na Opštu bolnicu, kao što je pritisak i na Kovid ambulantu Doma zdravlja.

 

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo od pre nedelju dana, 176 zaposlenih u Opštoj bolnici i Domu zdravlja je pozitivno na koronavirus, od toga 132 u Opštoj bolnici Valjevo. Na radnim mestima nije bilo čak 12 obolelih internista, četiri anesteziologa, četiri pulmologa, profili koji su najpotrebniji za borbu protiv kovida.

 

"Ima dosta obolelih među osobljem i u Opštoj bolnici i u Domu zdravlja. Jednom rečju dajemo maksimum i kapaciteta i ljudi, molimo pacijente za strpljenje i razumevanje jer činimo sve što je u našoj moći. Molimo sve da se pridržavaju mera", kaže naš sagovornik iz Opšte bolnice.

 

Sudeći po onome šta i kako rade doktori valjevske bolnice, to je više od maksimuma i u fizičkom i u emotivnom smislu. O tome najbolje govore reči valjevske eminentne doktorke koja je od početka pnademije u kovid delu bolnice.

 

"Teško je, ne samo fizički nego i psihički. Toliko teško bolesnih mladih ljudi, brzi preokreti u kliničkom stanju, bolesne cele porodice krevet do kreveta… to me emotivno dotuče. Vrhunac je kada čujem mnoge koji kažu da je sve to izmišljena stvar, da to ne postoji, ljudi ne nose maske, sede u kafićima i ispijaju kafe… Sve bih dala da nam se vrati normalan život", rekla mi je valjevska poznata doktorka.

 

Juče je u Beogradu održan sastanak ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica u Srbiji, kome je prisutvovao i direktor Opšte bolnice Valjevo. Na sastanku je zaključeno, kako su preneli mediji, da je situacija sa koronavirusom u Srbiji sve teža, da su bolnički kapaciteti sve puniji, a da je među pacijentima sve više onih sa težom i teškom kliničkom slikom. 

Aktuelno

Gradska izborna komisija (foto: Kolubarske.rs)
Lokalni izbori 2024 Pre 12 sati 41 minuta

GIK proglasila sedam izbornih lista

Rok za predaju izbornih lista za lokalne izbore koji se održavaju 2. juna, istekao je u ponoć. Gradska izborna komisija proglasila je sedam izbornih lista za izbore za Skupštinu grada Valjeva.  · 4 komentara

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Hronika Pre 14 sati 7 minuta

Sekirom naneo teške povrede bivšoj partnerki

Valjevska policija je uhapsila S.M. (33) iz Kotešice kod Valjeva zbog sumnje da je bivšoj partnerki M.B. (36) iz Valjeva sekirom zadao više udaraca u glavu i naneo joj teške telesne povrede,...