Korak u nauku
Korak u nauku
08.12.2020, 09:58

Ambasador Francuske otvorio "Korak u nauku" iz ambasade

č: | fb:

Godišnja Konferencija mladih naučnika "Korak u nauku" otvorena je u ponedeljak 7. decembra u podne. Konferenciju je svečano otvorio ambasador Francuske u Srbiji Njegova Ekselencija gospodin Žan-Luj Falkoni, obraćajući se učesnicima i gostima iz zgrade ambasade u Beogradu.

 

"Korak u nauku", koji traje od 7. do 12. decembra 2020. godine, je centralni godišnji događaj u Istraživačkoj stanici Petnica. Skoro 150 učesnika, srednjoškolaca, studenata i naučnika tokom cele ove nedelje diskutovaće rezultate 70 istraživačkih projekata iz 20 naučnih oblasti, koji su realizovani ove godine u Petnici. 

Žan-Luj Falkoni

Žan-Luj Falkoni (Foto: IS Petnica)

 

- Koliki je značaj nauke za razvoj društva danas više nego ikada ranije je jasno svima. Važno je da nauka odgovori svim izazovima, ali je važno i da se vrati poštovanje u stručne autoritete. Zbog toga nauka treba da bude transparentna, ali i da deli svoja stečena znanja sa svima. Petnica je mesto na kojem se upravo započinje izgradnja odgovrnih građana svesnih značaja kritičkog razmišljanja, i metode zaključivanja zasnovane na činjenicama, a ne uverenjima. Diskusija vaših polaznika, iako tek srednjoškolaca, ohrabruje i pokazuje da je Petnički obrazovni model uspešan. Raduje me da postoji dugogodišnja saradnja Francuskih institucija i Istraživačke stanice Petnica, a najviše na polju edukacije o klimatskim promenama - rekao je otvarajući Konferenciju ambasador Falkoni.

 

Usledilo je predavanje profesora Fransoa Tadeia sa Univerziteta u Parizu, o budućnosti obrazovanja, tokom koga je sa polaznicima iz Petnice dotakao mnoge važne izazove obrazovanja u 21. veku. Drugo predavanje, na temu interdisciplinarnosti u nauci na primeru arheologije i biologije održala je dr Sofija Stefanović sa Biosens Instituta u Novom Sadu i Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Otvaranje Konferencije preko interneta

Otvaranje Konferencije preko interneta (Foto: IS Petnica)

Otvaranje Konferencije je preko interneta pratilo preko 850 gledalaca iz celog sveta.

 

- Ove nedelje Petnica izvodi još jedan obrazovni eksperiment - po prvi put organizujemo online konferenciju polaznika naših programa. Iako je u pitanju devetnaesta po redu Konferencija "Korak u nauku" prvi put će potpuno biti online, a učesnici će učestvovati iz svojih domova. Cela ova godina priredila nam je svima, pa i Petnici, mnogo izazova. Ipak uspeli smo da se prilagodimo i pronađemo mehanizme uspešnog delovanja i u ovakvim okolnostima – da zaštitimo zdravlje, ali i da polaznike naših programa ne uskratimo za pravo Petničko iskustvo – rekao je Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica.

 

 

 

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: dr Slobodan Ilić Pre 19 sati 53 minuta

Odgovornost "ne stanuje" u "sivonji"

Interes odgovornih za budžet jeste da se istina o trošenju sredstava skloni, a oni direktniji bi rekli sakrije od građana i zato se trude da programski budžet i sve oko njega bude velika "crna...  · 3 komentara