Konferencija za novinare LF Va (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija za novinare LF Va (foto: Đorđe Đoković)
09.12.2020, 07:52

Nije ispoštovan budžetski kalendar, malo vremena za javnu raspravu...

č: | fb:

Aktivisti Lokalnog fronta Va pitaju kada će Valjevo dobiti građanski budžet, kada će lokalna vlast ispoštovati budžetski kalendar i zbog čega građanima prihodi i rashodi budžeta nisu jasno prezentirani nego su dati kroz komplikovane tabele?

 

Željko Trifunović navodi da već nekoliko godina udruženje građana Valjeva Lokalni front Va, uporno pokušava da utiče na krajnji izgled gradskog budžeta koji gradu i svim građanima treba da obezbedi stabilne uslove za život i rad u narednoj godini. Dodaje da je Lokalni front uvek do sada insistirao da se u budžetu hitno iznađu sredstva za rešavanje najvećeg problema Valjevaca, a to je aerozagađenje.

 

- Ova godina jasno pokazala da je sve što smo tobože "uštedeli" ne ulažući ništa u kvalitet vazduha sada došlo na naplatu i to kroz nekoliko puta povećana izdvajanja za zdravlje naših sugrađana – rekao je Trifunović.

Jasminka Nedeljković

Jasminka Nedeljković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Član gradske Komisije za budžet i finansije Jasminka Nedeljković kaže da je Lokalni front Va nekoliko svojih primedbi formulisao mnogo pre početka ove javne rasprave o budžetu.

 

- Prva primedba odnosi se na već standarno nepoštovanje budžetskog kalendara. Javna rasprava o budžetu za 2021. godinu zakazan je za prvih 15 dana decembra, što je isuviše kratak rok da se izjasni stručna javnost, a naroćito građani. Građani moraju da imaju uvid u to na koji načim se troši njihov novac - kaže Nedeljković.

 

Ona naglašava da je bitno da se zna kako se formira budžet.

 

- Prihodi budžeta se formiraju iz poreza i doprinosa koji svi građani Valjeva plaćaju, te bi morali da budu upućeni u to kako se troši njihov novac. Da bi građani sa tim bili upoznati treba napraviti građanski budžet, koji će na jednostavan način, bez previše tabela, objasniti građanima kako će se trošiti njihov novac, šta će biti finansirano. Građani moraju dobiti priliku da učestvuju u odlukama gde će biti trošen njihov novac i šta su najveći problem – kaže Nedeljković.    

 

Prema njenim rečima izrada građanskog budžeta je predviđena Lokalnim antikorupcijskim planom (LAP).

 

- Rok da se građanski budžet donese, kako je propisao Lokalni antikorupcijski plan, ističe 31. decembra. Videćemo da li će biti ispoštovan. Sumnjamo, jer nisu ispoštovani rokovi za mnoge druge radnje predviđene LAP-om, neke od njih čak mnogo važnije. Ovde izdvajamo obavezu utvrđivanja da li postoji sukob interesa u slučaju kada Grad od nekoga prima donacije, kao i podnošenje izveštaja o utrošku donacija. Posebno nam smeta to što materija koju LAP izričito nalaže nije ušla u sadržaj novog Pravilnika o javnim nabavkama objavljenog na internet prezentaciji Grada - navela je Jasminka Nedeljković.

 

Ona je podsetila da su Nacrt gradskog budžeta za 2015. godinu, na primer, odbornici i svi zainteresovani, stručna javnost i građani, dobili su na kompakt-disku na kojem je prilično jasno i precizno objašnjen tada još novi pojam programskog budžeta.

 

- Nije teško objasniti zašto je ta praksa napuštena od 2015. godine; čini nam se da su svi budžeti od tada stvarani sa namerom da se od javnosti nešto sakrije, umesto da se svaka stavka precizno i jasno prikaže kuda i zašto ide novac građana – smatra ona.

 

Naglasila je da pored toga što je bitno ispoštovati budžetski kalendar i da se na vreme dostave podaci o tome na koji način će se trošiti novac iz gradske kase, važno je da tabele ne budu komplikovane, treba da budu pregledne i da se na jasan način prezentuje građanima.

Ivan Manić

Ivan Manić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktivista Lokalnog fronta Va Ivan Manić navodi još jednu zamerku, a tiče se propusta koji se uredno pojavljuje u svim Nacrtima i odlukama o budžetu, a to je izbor tzv. indikatora.

 

- Indikatori su, da jednostavno objasnimo, oruđa koja na jasan i vidljiv način pokazuju stepen i kvalitet izvršavanja programa ugrađenih u budžet. Dakle, indikatori na kraju svake godine treba da nam prikažu da li smo u zamenu za uloženi novac dobili ono što smo očekivali i što zadovoljava neku od potreba građana Valjeva – kaže Manić.

 

Dodaje da indikatori, ili pokazatelji, u pojedinim stavkama 17 budžetskih programa, ovo uglavnom ne otkrivaju, dok neki od njih deluju i potpuno besmisleno. Navodi da smo u nekoliko prilika od službenika gradske uprave čuli da se indikatori ne mogu menjati, zato što ih je propisala Stalna konferencija gradova i opština Srbije!

 

- To, naravno, nije tačno. Stalna konferencija ne donosi propise, već samo preporuke. Po svemu sudeći, mnogo je lakše prepisati indikatore za neki program, nego uvesti pokazatelje koji bi mogli otkriti da u programu u stvari od ništa nije bilo urađeno – smatra.

 

Ivan Manić je podsetio i na izveštaj državnog revizora o reviziji završnog računa budžeta za 2018. godinu, o čemu je Lokalni front Va poslao dopis gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću.

 

- Izveštaj jasno govori da je prethodna gradska vlast prilikom obračuna zarada primenjivala veći koeficijent od koeficijenta određenog Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama za izabrana lica. Tražili smo i dalje tražimo od aktuelnog gradskog rukovodstva da konačno pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti za ovaj tipski primer zloupotrebe sredstava građana. I što je najvažnije, zloupotrebljena sredstva treba budu vraćena u budžet koji će u narednoj godini sasvim sigurno imati mnogo problema na prihodnoj strain – rekao je Manić.

 

Željko Trifunović

Željko Trifunović (Foto: Đorđe Đoković)

Aktivista Lokalnog fronta Va Željko Trifunović je pozvao sugrađane da iznesu svoje predloge i primedbe na Nacrt budžeta Valjeva za 2021. godinu.

 

- Baš zbog načina na koji će narednih dana biti vođena javna rasprava, Lokalni front Va je odlučio da sve primedbe i predloge građana prikupi putem zvaničnog sajta www.lokalnifrontvaljevo.rs, naše mejl adrese [email protected] i naše fejsbuk stranice. Na ovim mestima su već objavljivani mnogi predlozi i primedbe koje se u suštini odnose i na izradu budžeta i stvaranje osnove za početak ozbiljnih poduhvata protiv aerozagađena – rekao je Trifunović

 

Objasnio je da će na stranici lokalnifrontva.rs objavljivati sve predloge i pitanja sugrađana i pružiti pomoć u oblikovanju tih predloga.

 

- Cilj nam je da ih na kraju javne rasprave u pisanoj formi prosledimo gradskoj upravi. Pretpostavljamo da će se veliki broj pitanja i predloga odnositi i na komunalne delatnosti, što će, nadamo se, doprineti kvalitetu budućih planova komunalne izgradnje – rekao je Željko Trifunović.

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 37 minuta

MUP: Pojačana kontrola autobusa i kamiona

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja, do 19. maja, sprovode međunarodnu akciju pojačane kontrole autobusa i kamiona.