Damjanovi drugovi ispred Više suda (arhiva 2017.) (foto: Đorđe Đoković)
Damjanovi drugovi ispred Više suda (arhiva 2017.) (foto: Đorđe Đoković)
17.12.2020, 07:59

Novo suđenje za ubistvo u noćnom klubu "Zipa"

č: | fb:

U Višem sudu u Valjevu u toku je novi sudski postupak nakon što je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu Višeg suda u Valjevu kojom je Sreten Nikolić (26) osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva sugrađanina Damjana Dragojlovića (25) u valjevskom noćnom klubu "Zipa", piše "Napred".

 

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je valjevski nedeljenik došao, održano je nekoliko ročišta, a na poslednja dva, u oktobru i decembru, saslušano je više oštećenih i svedoka, i ponovo pogledani video zapisi sigurnosnih kamera koje su zabeležile tragični događaj od pre četiri godine. 

 

Podsećanja radi, optužnica tereti Sreteba Nikolića za teško ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno nošenje oružja. Nikolić je optužen da je u noći između 29. i 30. oktobra 2016. godine u valjevskom noćnom klubu "Zipa" ubio sugrađanina Damjana Dragojlovića (25) i teže i lakše povredio još tri osobe od kojih je najgore prošao Davor Milić iz Valjeva. Tragediji je prethodio verbalni, potom i fizički obračun ispred "Zipe" u kojem je Dragojlović zadao Nikoliću nekoliko udaraca rukama i nogom. Sreten se nakon toga udaljio, a ubrzo potom vratio sa pištoljem, pokušao da uđe u lokal,  ispalio hitac kroz staklo, a onda ušao i nastavio da puca u Damjana i goste. Teško povređeni Dragojlović prebačen je u bolnicu gde je ubrzo preminuo.

 

Prvostepenom presudom Sreten Nikolić je osuđen na 35 godina zatvora, ali je posle žalbi višeg javnog tužioca, okrivljenog i njegovih branilaca ta presuda ukinuta. U obrazloženju rešenja o ukidanju prvostepene presude Apelacioni sud u Beogradu je, pored ostalog, naveo da je nejasno zašto prvostepeni sud nije u izreci presude opisao i ceo događaj koji je prethodio samom izvršenju krivičnog dela, imajući u vidu da se suštinski radi o jedinstvenom događaju koji je trajao ukupno desetak minuta. Apelacioni sud je naveo da je video zapis o događanjima pre ubistva potvrdio da je Damjan Dragojlović okrivljenom Nikoliću zadao više udaraca pesnicom u glavu i jedan nogom u grudi i da, kad je ovaj počeo da se udaljava prema obližnjem kafiću "Skala" za njim potrčalo više lica...

 

Prema pisanju Napreda, na novom suđenju, na glavnim pretresima u oktobru i decembru, najzanimljivije je bilo ponovno svedočenje svedoka-oštećenog Davora Milića koji je teško ranjen u tragičnom događaju od pre četiri godine. On je naveo da ostaje pri svemu što je rekao u istrazi i prethodnom sudskom postupku, kao i da se pridružuje krivičnom gonjenju Sretena Nikolića i postavlja imovinsko-pravni zahtev.

 

Nakon što su odgledani snimci događanja u noćnom klubu kada je došlo do ubistva i ranjavanja, Davor Milić je izjavio da ne poriče ono što je sigurnosna kamera zabeležila, da je gađao čašom okrivljenog Nikolića, ali je i dodao "da u njegovoj percepciji toga nema". On je naveo da se seća kako ga je okrivljeni upucao i da je ležao na podu... Rekao je i da se ne seća da je učinio iskorak prema optuženom...

  

Posle uvida u video zapis sigurnosne kamere koja je beležila događaje ispred noćnog kluba "Zipa" pre ubistva, sudsko veće je konstatovalo da nakon što je okrivljeni Nikolić napadnut od strane Damjana Dragojlovića i nakon što se udaljio prema obližnjem kafiću "Skala", u tom pravcu polaze i Dragojlović i još šest svedoka događaja...

 

Interesantno je bilo i svedočenje stalnog sudskog veštaka dr Ljubiše Božića koji je ostao pri svom pisanom nalazu i mišljenju iznetom u obdukcionom zapisniku, kao i izjavama na glavnom pretresu u prethodnom postupku. On je potvrdio da se povrede koje su nanete oštećenom Davoru Miliću imaju karakter obično teške telesne povrede, što znači da mu, što se tiče tih povreda, život ni u jednom trenutku nije bio ugrožen. Kada je reč o povredama koje je zadobio pokojni Damjan Dragojlović, veštak dr Božić je ponovio da su one bile vrlo intenzivne, da su povređeni vitalni organi i da praktično nije bilo šansi da mu se medicinskom intervencijom spasi život.

  

Tokom novog glavnog pretresa u ovom postupku, u oktobru i decembru, svoje iskaze su još dali i svedoci-oštećeni Slavko Petrović i Dalibor Petrović, kao i otac i majka okrivljenog - Miloje Nikolić i Nataša Jović.

 

Naredni glavni pretres zakazan je za januar 2021. godine i na njemu bi trebalo da budu saslušani ostali svedoci događaja u noći između 29. i 30. oktobra 2016. godine i to onih koji su prethodili ubistvu, a odigrali su se ispred noćnog kluba "Zipa".

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 57 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 46 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.