Hol Gradske kuće (foto: Đorđe Đoković)
Hol Gradske kuće (foto: Đorđe Đoković)
22.12.2020, 08:22

O budžetu, poskupljenjima, o radu javnih preduzeća…bez rasprave za 46 minuta

č: | fb:

Gradsko veće usvojilo je predlog Odluke o budžetu Valjeva za 2021. godinu. U gradskoj kasi sledeće godine biće 3.067.267.943 dinara, što je za 445 miliona dinara manje u odnosu na budžet za 2020. godinu, koji je usvojen krajem decembra prošle godine.

 

Na sednici, koja je održana u ponedeljak 21. decembra i koja je trajala 46 minuta, pored budžeta na dnevnom redu bile su još 24 tačke za koje članovi Gradskog veća nisu bili zainteresovani s obzirom na to da niko nije progovorio ni reč ni o jednoj od tačaka dnevnog reda, pa čak ni o najvažnijoj gradskoj odluci, a to je budžet za sledeću godinu.

 

Budžetu je bilo posvećeno samo nekoliko minuta, tek toliko koliko je bilo potrebno vremena da Željko Tabašević, rukovodilac Odeljenja za finansije, pročita koliko iznosi budžet, koliki su prihodi i rashodi, gde će se novac trošiti, koje stavke su povećane u odnosu na Nacrt budžeta…

 

I to je bilo sasvim dovoljno da članovi Gradskog veća, bez diskusije glasaju za predlog Odluke o budžetu za 2021. godinu. Niko od njih nije imao potrebu da javno iznese svoj stav o budžetu, pa ni gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Gradsko veće

Gradsko veće (Foto: Đorđe Đoković)

 

Tako je nova vlast nastavila u maniru prethodnog gradskog rukovodstva. Podsećamo, prošle godine sednica Gradskog veća na kojoj je usvojena Odluka o budžetu za 2020. godinu i još 38 tačaka, trajala je 35 minuta.

 

O predlogu Odluke o budžetu Valjeva za 2021. godinu izjasniće se odbornici na sednici Skupštine grada koja će biti održana najverovatnije 28. decembra.

 

Odbornici lokalnog parlamenta će se izjasniti i o ostalim, bez rasprave, usvojenim tačkama na jučerašnjoj sednici Gradskog veća.

 

Među njima i one o povećanju lokalne komunalne takse za skoro 20 posto i boravišne takse, tako da će za svaki dan boravka taksa iznositi 80 dinara. Povećava se iznos doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta na atraktivnim lokacijama, zatim na Divčibarama i zonama turističke zaštite. Umesto dosadašnjih 1774 dinara po kvadratnom metru biće 3193 dinara.

 

Članovi Gradskog veća su usvojili predlog Plana komunalne izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture za 2021. godinu. Na raspolaganju će biti oko 761,6 miliona dinara.

 

U cilju poboljšanja nataliteta i podsticaja populacione politike na teritoriji grada Valjeva usvojen je predlog da porodice za prvorođeno dete dobiju jednokratnu novčanu pomoć od 40.000 dinara.

Članovi Gradskog vea

Članovi Gradskog vea (Foto: Đorđe Đoković)

Na dnevnom redu sednice Gradskog veća bili su i izveštaji o realizaciji programa poslovanja za period od 1. januara do 30. septembra četiri javna preduzeća: Polet, Stubo-Rovni Kolubara, Vidrak i Toplana. Nije bilo potrebe da direktori tih preduzeća informišu članove Gradskog veća i javnost o tome kako su realizovali programe poslovanja za devet meseci, jer "sve piše u materijalu", niti su članovi Gradskog veća imali potrebu da proanaliziraju i prokomentarišu njihovo poslovanje.

 

Bez diskusije je usvojen Zaključak o načinu izmirenja neizmirenih obaveza zdravstvene ustanove Apoteka "Valjevo". Utvrđena su sredstva u iznosu od 11,4 miliona dinara za izmirenje neizmirenih obaveza za rashode za zaposlene i druga angažovana lica Apoteke na dan 15. septembar 2020. godine. Među tim drugim angažovanim licima su članovi Upravnog odbora kojima će biti isplaćeno 704 hiljade dinara za njihov rad u Upravnom odboru.

 

I prethodno Gradsko veće je bez analize i diskusije usvajalo izveštaje o realizaciji programa poslovanja Apoteka "Valjevo" a zeleno svetlo su dobijali od Upravnog odbora. Podsećanja radi, dugovanja valjevske Apoteke iznose najmanje 107,2 miliona dinara i biće izmirena iz gradske kase, novcem građana Valjeva. 

 

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 5 sati 45 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 12 sati 42 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 12 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara