Prvacima darovani ranac i pribor (ilistracija 2014.) (foto: Dejana Ješić)
Prvacima darovani ranac i pribor (ilistracija 2014.) (foto: Dejana Ješić)
30.08.2014, 09:46

Darovi za đake prvake

č: | fb:

Najmlađe učenike svih osnovnih škola u Valjevu, Šapcu i Obrenovcu obradovao je dar humanitarne organizacije Karitas, koja je, uz finansijsku podršku Karitasa Austrije, obezbedila rančeve i školski pribor za prvake. U trinaest valjevskih osnovnih škola ima 779 đaka prvaka, kojima su ovi pokloni uručeni na svečanom školskom času.

Tako su prijatno iznenađeni i najmlađi đaci Osnovne škole “Nada Purić”, prilikom prvog ulaska u školske klupe i prvog susreta sa učiteljicom. Srećan početak školovanja poželeo im je Vladislav Varga, direktor Karitasa Srbije.

Obraćanje direktora Karitasa Srbije Vladislava Varge

Obraćanje direktora Karitasa Srbije Vladislava Varge (Foto: Dejana Ješić)

- Uspeli smo da obezbedimo oko 2.500 rančeva i pribor za decu iz tri grada. Postoji mudrost koja kaže, kada želiš videti plodove za godinu dana posadi pirinač, kod nas bi to verovatno bila pšenica, kada želiš videti plodove za više godina posadi voćku, ali ako hoćeš videti plodove za sto i više godina, onda ulaži u decu. Mislim da je to nešto najlepše, jer deca su naša budućnost. Na ovaj način smo želeli da im ulazak u klupe učinimo radosnijim – kazao je Vladislav Varga, direktor Karitasa Srbije.

Ukupna vrednost školskih torbi i pribora za prvake u Valjevu je oko 23.500 evra. Predstavnicima Karitasa su se zahvalile Svetlana Janković Beljanski, pomoćnik gradonačelnika za oblast socijalne zaštite i direktor škole Ana Savković koje su mališanima i nastavnicima poželele uspešan početak školske godine.

Podrška poplavljenim područjima

Podela školskih torbi i pribora za đake prvake iz Valjeva, Šapca i Obrenovca samo su deo aktivnosti Karitasa u podršci poplavljenim područjima u majskim poplavama. Ova humanitarna organizacija je u okviru urgentne pomoći poplavljenim domaćinstvima Kolubarskog okruga podelila 4.200 paketa sa po 15 kilograma hrane i hemije. Karitas Valjevo, uz podršku USAID-a i američke katoličke humanitarne organizacije „Catholic Relief Services“, trenutno sprovodi program u okviru koga će 200 domaćinstava iz Valjeva i Lajkovca dobiti po 345 dolara za obnovu pokućstva i isti broj domaćinstava pomoć u iznosu od 145 dolara, dok će vlasnici većih poljoprivrednih imanja za obnovu dobiti po 345 dolara. Karitas Srbije i Karitas Valjevo najavljuju realizaciju novog programa podrške za deo domaćinstava sa teritorije Grada Valjeva u narednih šest meseci, za koji će biti obezbeđena sredstva iz internacionalne mreže Karitasa.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 15 sati 51 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 18 sati 28 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara