Vazduh u Valjevu opasan (foto: DjordjeDjokovic)
Vazduh u Valjevu opasan (foto: DjordjeDjokovic)
24.12.2020, 20:22

Vazduh u Valjevu "opasan po zdravlje"

č: | fb:

Valjevo je danas bio najzagađeniji grad u Srbiji, a sudeći po podacima i Agencije za zaštitu životne sredine i AirVizual, vazduh u Valjevu je bio zagađen kao nikada do sada!

 

Prema AirVizual, vazduh u Valjevu je danas bio "opasan po zdravlje". U 17 časova indeks kvaliteta vazduha, na skali od 0 do 500, bio je 415 ili opasan. Indeks kvaliteta vazduha baziran je na merenju čestica prašine PM2.5, azot dioksida, sumpor dioksida i emisije ugljen monoksida.

 

Kako je objavljeno na sajtu AirVizual, u Valjevu je u 17 časova izmeren visok nivo suspendovanih PM2.5 čestica čak 371 mikrograma po metru kubnom.

 

Prema podacima, koji su objavljeni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, u 19 časova koncentracija PM2.5 čestica u Valjevu je iznosila 329 mikrograma po metru kubnom, dok je koncentracija PM10 čestica iznosila 349 mikrograma po metru kubnom.

 

Da bi se vazduh smatrao čistim, koncentracija PM10 čestica ne može da bude veća od 50 mikrograma po metru kubnom, dok maksimalna dozvoljena koncentracija PM2.5 čestica je do 30 mikrograma po metru kubnom.

 

PM10 jeste prašina manja od 10 mikrometara i predstavlja smešu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaje kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije. Uz PM-10 uvek idu i PM 2.5 čestice koje još lakše dospevaju u organizam jer su sitnije, i upravo one sa sobom nose teške metele.

 

U Ustavu Republike Srbije, član 74, piše: Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju. Svako, a posebno Republika Srbija i autonomna pokrajina, odgovoran je za zaštitu životne sredine. Svako je dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 8 sati 52 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 6 sati 2 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 8 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara