Skupština grada Valjeva (foto: DjordjeDjokovic)
Skupština grada Valjeva (foto: DjordjeDjokovic)
29.12.2020, 10:19

Budžet za 2021. "tanji" za oko 400 miliona od ovogodišnjeg

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada su sa 41 glasom za usvojili Odluku o budžetu grada Valjeva za 2021. godinu, po kojoj će sledeće godine u gradskoj kasi biti 3,092 milijarde što je za oko 400 miliona dinara manje od ovogodišnjeg budžeta.

 

U odnosu na predlog Odluke o budžetu, koji je usvojilo Gradsko veće pre sedam dana, gradska kasa je dopunjena sa 25 miliona dinara. Povećane su kapitalne investicije sa 186 miliona na 191 milion dinara, osam miliona dinara više biće uloženo u poljoprivredu, za UFK Valis umesto 14 miliona opredeljeno je 18 miliona dinara, ulaganje u životnu sredinu povećano je za 1,8 miliona, dok je za informisanje iznos od 5,5 miliona povećan na 7,8 miliona dinara…

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da je budžet realno planiran imajući u vidu i epidmiološku situaciju. Prema njegovim rečima jeste restriktivan, ali ima i svoju razvojnu komponentu koja će zavisiti od toka pandemije, ali, pre svega, i od efikasnosti gradskog rukovodstva, kao i od stepena saradnje sa republičkim organima kako bi svi započeti projekti zajedničkim snagama bili okončani.

 

Objašnjavajući zbog čega je budžet razvojni, on je naveo nekoliko kapitalnih investicija pre svih komunalno opremanje i izgradnja ulice u privrednoj zoni i spajanje sa brzom saobrajnicom što su preduslovi za dovođenje investitora i otvaranje novih radnih mesta. Takođe, sledeće godine je u planu rekonstrukcija Ulice Vuka Karadžića, izgradnja spratne garaže u Karađorđevoj ulici, postrojenja za preradu otpadnih voda, izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, kao i ulaganje u sport, kulturu...

 

"Mi smo od građana dobili poverenje da pokrenemo naš grad i da isključivo u njihovom interesu realizujemo ovaj budžet. Možda je realno da Valjevo, s obzirom na njegovu veličinu i potencijal, ima prihod od pet milijardi dinara godišnje, ali za tu cifru moramo mnogo da radimo, a ne da životarimo", rekao je Gojković.

 

Gradonačelnik se za skupštinskom govornicom "kratko osvrnuo na prva četiri meseca gradske vlasti".

 

"To je kratak period da bismo napravili neke velike investicione promene, ali je dovoljan da nastavimo u zacrtanom smeru započetih projekata i realizaciji planova. Ovo je dosta složena situacija koja je izazvana pandemijom i ona menja i sliku i mogućnosti. Potrebe ovog grada i građana su mnoge i velike. Ali moramo, s obzirom na mogućnosti, biti realni u određivanju prioriteta. Ono što želimo jeste da se naš grad razvija, da se gradi, da otvorimo nova radna mesta, da živimo u gradu u kome vazduh neće biti zagađen. Mi na tome radimo, u tome nam pomažu Republika i predsednik države, i ja verujem da će realizacija budžeta za sledeću godinu biti na visokom nivou", zaključio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

 

Usvojeni amandmani opozicije

 

Opozicioni odornici sa liste SPS-JS su predložili 63 amandmana na predlog budžeta Valjeva za 2021. godinu, a vladajuća većina je prihvatila 14, što su predlagači amandmana ocenili kao "određeni nivo političke kulture i spremnosti na dijalog". Ipak, pre glasanja, zatražili su pauzu od pet minuta kako bi se konsultovali o tome kako će glasati.

 

Odluku da će podržati predloženi budžet Valjeva za 2021. godinu, saopštio je šef odborničke grupe SPS-JS. "Cenimo to što su usvojeni naši amandmani. To je dobar i demokratski gest. Verujem da ćemo imati priliku da poboljšamo budžet", rekao je Pavlović.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

Pre glasanja vodila se ozbiljna rasprava o tome da li je u budžetu bez osnova planirano manje novca u odnosu na ovu godinu i da li je trebalo planirati značajno veće prihode, kao što su smatrali odbornici SPS-JS, ili je predloženi budžet realan, posebno u okolnostima pandemije koronavirusa, kako su tvrdili odbornici vladajuće koalicije.

 

"Ovde su svima puna usta politike Vlade Srbije za 2021. godinu i programa predsednika Republike do 2025. Odakle vama podaci da će sledeće godine sve biti katastrofično kada je Vlada planirala rast od oko 3,5 posto. Pogledajte upustvo za izradu budžeta za 2021, to jasno piše. I Vlada Srbije je svoj budžet koncipirala na tih 3,5 posto rasta. Sudeći po prihodima koje ste vi planirali u budžetu, u sledećoj godini će doći do pada zaposlenosti, a Vlada planira rast i to, kako najavljuju predsednik i premijerka, najveći u Evropi. A svi vi koji ste govorili o budžetu najavljujete pad, što je suprotno državnoj politici, i najavljujete rebalans u martu. Čemu tako katastrofična predviđanja, zbog čega se smanjuje budžet za preko 300 miliona dinara i čemu politika po principu budimo zadovoljni onim što smo održali", upitao je vladajuću većinu Đorđe Pavlović.

 

On je predložio da kroz razgovore i dogovore zajedno sa vladajućom koalicijom rade na rebalansu budžeta u martu, ali tako da prihodi budu povećani, a ne smanjeni".  

Radoica Rstić

Radoica Rstić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Šef odborničke grupe SNS, koji je i predsedmik Komisije za budžet i finansije, Radoica Rstić je rekao da nijedan amandman odborničke grpe SPS-JS, a koji se odnose na povećanje prihoda u budžetu, nije realan te ih zato nisu prihvatili. Smatra da su gradonačelnik Lazar Gojković, Gradsko veće i članovi Komisije pokazali veliku odgovornost kada su odbili te amandmane.

 

"Budžet, koji je predložilo Gradsko veće i gradonačelnik, a koji je zasnovan na realizaciji ovogodišnjeg budžeta sa uvećanjem 6-7 posto na osnovu preporuke Vlade Srbije, iznosi 3,067 milijardi. Znači da nije tačno da nije povećan rast, ali na osnovu realizacije, a ne na osnovu planiranja. Vi ste sa vaših 19 amandmana na prihodnoj strani tražili da se budžet poveća za 518 miliona dinara. Da smo to prihvatili, bio bi to nerealan budžet pun praznih obećanja. Možda nekima nije strano da prave takve, populističke i predizborne budžete, ali politika Srpske napredne stanke i Lazara Gojkovića jeste politika realnog razvoja", naglasio je Rstić.

 

Novogodišnja čestitka za vladajuću većinu

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Đorđe Đoković)

Opozicioni odbornik Lokalnog fronta Valjevo Ljubomir Radović je, na kraju svog izlaganja o predlogu budžeta Valjeva za 2021. godinu, odbornicima vladajuće koalicije i gradskoj vlasti podelio "novogodišnju čestitku" koja je sadržala deo onoga o čemu je govorio za skupštinskom govornicom.

Novogodišnja čestitka Lokalnog fronta Va

Novogodišnja čestitka Lokalnog fronta Va

To darivanje, dok traje sednica, se nije svidelo predsednici Skupštine grada Snežani Rakić te je Radoviću izrekla opomenu. Novogodišnja čestitka Lokalnig fronta Valjevo se nije svidela ni pojedinim odbornicima, a najglasniji je bio bivši gradonačelnik Slobodan Gvozdenović koji je negodovao zbog toga što odbornik Radović deli čestitke za vreme sednice i time uznemirava odbornike i ometa skupštinsko zasedanje.

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 8 sati 57 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 15 sati 54 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 15 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara