Obdanište Vidra (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Obdanište Vidra (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
01.09.2014, 08:22

U vrtićima opet manjak mesta

č: | fb:

Za 211 mališana nema mesta u valjevskim vrtićima. U predškolsku ustanovu, za boravak od septembra, podneto je 583 zahteva, a pozitivno su rešena 372 zahteva za upis dece u jedno od devet valjevskih vrtića.  Direktor Predškolske ustanove „Milica Nožica“ Zlatomir Marković kaže da je i ove godine jedini razlog nedovoljan broj obdaništa.

„Nismo mogli sve zahteve pozitivno da rešimo i da primimo sve mališane jer nemamo dovoljno kapaciteteta. Trenutna iskorišćenost je maksimalna. Da bi smo koliko-toliko ublažili ogroman broj nerešenih zahteva opremili smo dodatno dve sobe u vrtiću „Vidra“ u Gradcu i to za jaslenu grupu 2012. godište, jer je to najkritičnije godište po broju zahteva. Imali smo čak 151 molbu, a na raspolaganju je samo 15 slobodnih mesta. Zato smo sopstvenim sredstvima, uložili smo 390.000 dinara, opremili dve sobe koje prvobitno nisu bile iskorišćene, a po projektu i po kapacitetu mogu da se koriste u vaspitno-obrazovnom radu sa decom. Tu su i bile planirane sobe za decu, otuda je nejasno zašto je bivše rukovodstvo dozvolilo da se naprave kancelarije za vaspitače. Sada smo, nakon manjih intervencija, ubacili nove krevetiće, stolove, tepihe, ormariće, sve ono što je neophodno za celodnevni  boravak i tu smo smestili 38-oro dece 2012. godište“, kaže Marković.

Zlatomir Marković

Zlatomir Marković (Foto: Đorđe Đoković)

U Predškolskoj ustanovi „Milica Nožica“ boravi oko 2.000 mališana i to je maksimalan broj u odnosu na kapacitet. Jedino rešenje o kome se godinama priča, ili svaki put pred upis, jeste izgradnja još, najmanje, jednog vrtića u Valjevu. I pored truda koji direktor valjevskih vrtića ulaže kako bi se pronašlo rešenje i što više dece bilo smešteno u obdanište, bez podrške i finansijske pomoći Grada malo toga se može uraditi.

„Bilo bi dobro da se novo obdanište izgradi u toku sledeće godine, ali, kao i obično problem je novac. Razgovarao sam sa zamenikom gradonačelnika Žarkom Kovačem da se neke prostorije u novoj školi „Milovan Glišić“ u Brđanima,  prilagode i adaptiraju u koje bi moglo da se smesti do pet  grupa i da  se spoji  deo školskog sa dvorištem obdaništa,  tako da bi to bila jedna celina. To bi bilo najjeftinije, ali i vremenski najbrže, kako bi  premostili period do izgradnje novog objekta, i tu smestili jedan broj neupisane dece“, predlaže Zlatomir Marković.

Po mišljenju direktora vrtića ideja da se rekonstruiše stara škola u Brđanima i tu napravi obdanište nije dobra, jer taj prostor nije prilagođen za boravak predškolske dece. „To bi izgledalo kao kada bi osnovce uselili u kasarnu“, objašnjava Marković.

Letnja pauza iskorišćena za sređivanje devet objekata i kuhinje

 „Jedino nam je ostalo, za desetak dana ćemo završiti, najdalje do 15. septembra, krečenje objekta „Mihailo Stupar“. Kuhinja je komplet sređena, osim zamene podova. Mislili smo da postavimo PVC pod, kako su nam stručnjaci rekli, međutim, nije odgovarajuće debljine, zato smo odustali od sređivanja podova ovog leta. Odlučili smo da na proleće, pored 700.000 dinara koliko imamo za zamenu podova, obezbedimo još toliko novca i da sredimo magacinski prostor, kao i deo gde se sprema i distribuira hrana za ostale objekte“, kaže Zlatomir Marković i naglašava da je centralna kuhinja komplet okrečena i sređena, kupljen je novi kazan koji treba da bude isporučen do kraja nedelje.

Valjevski vrtići posle višemesečne pauze, konačno, imaju nutricionistu. Doduše, nutricionistkinja Aleksandra Teodosijević primljena je na određeno vreme, na dva meseca. 

Aktuelno