(foto: Đorđe Đoković)
(foto: Đorđe Đoković)
01.03.2021, 08:00

Podignuta optužnica protiv sedmoro zbog zloupotreba u projektu "Nevidljiva deca"

č: | fb:

Protiv sedam osoba angažovanih na projektu "Nevidljiva deca" podignut je optužni predlog za krivično delo zloupotreba službenog položaja i zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

 

Kako se navodi u odgovoru Kolubarskim.rs, Više javno tužilaštvo u Beogradu dostavilo je 15. januara 2021. godine Višem sudu u Beogradu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije, optužni predlog protiv okrivljene Katarine Milićević zbog krivičnog dela zloupotreba službeniog položaja.

 

Takođe, na optužnici su se našli Jelena Kalat, Radoica Rstić, koji je odbornik u Skupštini Valjeva i šef odborničke grupe SNSSnežana Vićentijević, Nemanja Aćimović, Nikola Đurović i Suzana Momčilović zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

Radoica Rstić (Foto dokumentacija Nevidljiva deca)

Radoica Rstić (Foto dokumentacija Nevidljiva deca)

Optužni predlog protiv sedmoro okrivljenih je usledio nakon istrage koju je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu sprovelo, a na osnovu krivične prijave koju je Više javno tužilaštvo u Valjevu dostavilo na nadležnost VJT u Beogradu u februaru 2018. godine. 

 

Na naš zahtev da nam dostavi optužni predlog, Više javno tužilaštvo u Beogradu je odgovorilo da se "predmet nalazi u fazi glavnog pretresa pred Višim sudom u Beogradu, i kako okrivljeni još uvek nisu pravnosnažno osuđeni, to smatramo, s obzirom na načelo javnosti glavnog pretresa, da je Viši sud u Beogradu nadležan za davanje tražene informacije".

 

Kako su Kolubarske.rs ranije pisale, direktorka Centra za socijalni rad Katarina Milićević je ugovore sa petoro angažovanih na projektu "Nevidljiva deca" potpisala sa retroaktivnim dejstvom ili važenjem unazad. Naime, u ugovoru o delu menadžera projekta Jelene Kalat, finansijskog asistenta Snežene Vićentijević, PR projekta Radoice Rstića i administrativnog asistenta Nikole Đurovića, piše da se izvršilac obavezuje da posao obavi od 05.06.2017. do 05.04.2019. godine, a ugovor je potpisan tek 06.12.2017. godine. Takođe, ugovor eksperta u zajednici Suzane Momčilović odnosi se na period od 01.08. 2017. godine, a potpisan je 06.12.2017. godine. U budžetu za projekat nije bio planiran defektolog, ali uprkos tome Centar za socijalni rad je angažovao defektologa Nemanju Aćimovića sa kojim je potpisan ugovor o radu na 16 meseci uz ukupna primanja od oko 7.800 evra. 

 

Projekat "Nevidljiva deca" vredan preko 186.000 evra ili oko 21,9 miliona dinara, od čega donacija Evropske unije iznosi skoro 165.000 evra, koji su zajednički realizovali Centar za socijalni rad "Kolubara", (nosilac projekta), grad Valjevo i valjevski Dom zdravlja, trajao je 24 meseca od 5. juna 2017. do 5. juna 2019. godine. Prvobitno je trebalo da bude okončan 5. aprila, ali je na zahtev realizatora projekta aneksom ugovora produžen za dva meseca.

 

Zloupotrebe evidentiralo i Ministarstvo finansija

 

Donacija Evropske unije za projekat "Nevidljiva deca" realizovana je preko Ministarstva finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, koje je potpisalo ugovor za projekat "Nevidljiva deca" sa Centrom za socijalni rad "Kolubara" Valjevo. Trošenje sredstava kontroliše taj sektor zajedno sa Odeljenjem za suzbijanje nepravilnosti i prevara u postupanju sa sredstvima EU. 

 

Ministarstvo finansija je, na osnovu prijavljene sumnje u vezi projekta "Nevidljiva deca", uradilo proveru, evidentiralo nepravilnosti i ceo slučaj predalo nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje. Ali, uprkos tome Ministarstvo finansija nije obustavilo projekat, nije tražilo povraćaj nenamenski utrošenih sredstava, čak se saglasilo da rok za realizaciju projekta bude produžen za dva meseca. Tužilaštvo je u ovom predmetu postupilo tek 15. januara 2021. godine, podizanjem optužnog predloga, a Centar za socijalni rad je finalni izveštaj o realizaciji projekta dostavio tek 3. februara 2021. godine.

 

Kolubarske.rs su, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, tražile izveštaj o realizaciji projekta "Nevidljiva deca" i utrošenim sredstvima koji je Ministarstvu finansija dostavio Centar za socijalni rad "Kolubara". Ministarstvo finansija nije nam dostavilo traženi dokument uz obrazloženje da "predmetni izveštaj sadrži poverljive i osetljive informacije, tako da ga nije moguće dostaviti na uvid".

 

U odgovoru na pitanje koliko novca je do februara 2021. godine prebačeno na račun Centra za socijalni rad i koliko novca je potrošeno u realizaciji projekta, Ministarstvo finansija navodi da je Centru za socijalni rad, 2018. godine, isplaćeno predfinanisiranje od 82.597 evra. Nakon periodičnog izveštaja, korisniku je uplaćeno dalje predfinansiranje u iznosu od 42.539 evra, jer u skladu sa pravilima Evropske unije ugovori o bespovratnom sredstvima se većim delom predfinansiraju, do podnošenja i verifikacije finalnog izveštaja.   

 

Ministarstvo finansija u svom odgovoru još navodi da je 5. avgusta 2018. primilo periodični izveštaj o sprovedenim aktivnostima u prvih 12 meseci i utrošenim sredstvima u iznosu od 68.730 evra.

 

"Nakon kontrole i verifikacije tog izveštaja odobren je iznos od 40.514 evra prihvatljivih troškova, dok je za iznos od 28.215 evra utvrđeno da su neprihvatljivi troškovi, odnosno da sredstva nisu potrošena u skladu sa pravilima i procedurama".

 

Upravo zbog sumnje da su sredstva nenamenski trošena, tražili smo i izveštaj budžetske kontrole trošenja sredstava za realizaciju projekta "Nevidljiva deca", a na taj zahtev Ministarstvo finansija je odgovorilo da je urađena administrativna provera projekta "Nevidljiva deca", ali da "taj izveštaj nosi oznaku POVERLJIVO, i nismo u mogućnosti da ga podelimo sa Vama". Dodaje se da je "izveštaj zajedno sa Odlukom Nacionalnog službenika za odobravanje i pratećom dokumentacijom prosleđen 15. oktobra 2018. godine nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje".

 

Na pitanje zbog čega na račun Centra za socijalni rad još uvek nije prebačen celokupan iznos od 165.000 evra, koliko iznosi donacija Evropske unije za projekat "Nevidljiva deca" čija je realizacija završena još u junu 2019. godine, Ministarstvo finansija navodi da "mogući prebačaj sredstava zavisi od finalnog izveštaja".

 

"Nakon kontrole i verifikacije finalnog izveštaja zahtevali smo dopunu izveštaja, te nam je Centar za socijalni rad 3. februara 2021. godine dostavio dodatnu dokumentaciju. Nakon što izveštaj proveri Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, kao krajnji korisnik, zatim Ministarstvo finansija, kao potpisnik ugovora, biće utvrđeno da li je Centar za socijalni rad Kolubara Valjevo ispunio sve uslove za konačno plaćanje po projektu", navodi se u odgovoru Ministarstva finansija.

 

O tome da postoji mogućnost da Centru za socijalni rad ne bude uplaćen celokupan iznos za projekat "Nevidljiva deca", govorila je pre mesec dana za Kolubarske.rs direktorka Katarina Milićević naglašavajući da to "može da napravi veliki problem".

 

"Ukoliko nam ne bude prebačen i preostali iznos od oko 40.000 evra, sve neisplaćene naknade angažovanim licima i usluge firmama na projektu Nevidljiva deca, moraće da plati Centar za socijalni rad što može dovesti do blokade računa", rekla je tada Katarina Milićević.

Katarina Milićević (skrinšot film Nevidljiva deca)

Katarina Milićević (skrinšot film Nevidljiva deca)

 

U petak, 26. februara, direktorka Centra za socijalni rad potvrdila je za Kolubarske.rs da još uvek nije prebačen celokupan iznos na račun Centra za socijani rad. Navodi da im je Ministarstvo finansija početkom januara 2018. godine prebacilo oko 82.500 evra, od tada pa naredne dve godine nije bila nijedna uplata, da bi početkom januara 2021. godine pristiglo oko 42.500 evra.

 

Milićević kaže da će Ministarstvo finansija preostali iznos od oko 40.000 evra prebaciti na račun Centra za socijalni rad kada bude završen konačni obračun što bi trebalo da bude u narednih mesec dana.

 

"Ministarstvo finansija Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije tražilo je da Centar za socijalni rad dostavi sve račune i plaćanja za ovogodišnju tranšu od 42.500 evra što sam ja prošle nedelje i dostavila. Trenutno na računu za projekat Nevidljiva deca imamo oko 375 hiljada dinara", rekla je Milićević i dodala da još uvek nisu svi dobili novac, ali su, po nalogu Ministarstva finansija, obustavljena plaćanja dok ne bude završen konačni finansijski izveštaj o trošenju sredstava za projekat "Nevidljiva deca".

 

Pristužu tužbe

 

Neizvesno je sa koliko će novca Ministarstvo finansija finansirati projekat "Nevidljva deca" jer taj iznos će biti utvrđen nakon kontrole finalnog izveštaja, ali je izvesno da do sada nije priznat iznos troškova projekta prema periodičnom izveštaju od 28.215 evra, i izvesno je da će teret svih budućih nepriznatih troškova ići na račun Centra za socijalni rad "Kolubara" Valjevo. Taj teret će biti uvećan i za iznose sudskih troškova i verovatnih zateznih kamata za tužbe učesnika u projektu za naplatu potraživanja, koje već pristižu.

 

Katarina Milićević je potvrdila da su Centar za socijalni rad tužile dr Branka Antić, direktorka Doma zdravlja Valjevo, koja je bila angažovana kao lekar, i Gorica Božić koja je bila angažovana kao medicinska sestra.

Branka Antić (skrinšot film Nevidljiva deca)

Branka Antić (skrinšot film Nevidljiva deca)

Podsećamo, u budžetu za projekat u delu ljudski resursi, naznačeno je da će biti angažovan lekar pedijatar. Međutim umesto dečjeg lekara decu su pregledali direktori Doma zdravlja, koji nisu pedijatri. Prvo je ugovor vredan 560 evra mesečno potpisao dr Zaven der Hazarjan, a kada je on podneo ostavku na mesto direktora, posao je preuzela takođe za 560 evra mesečno, novoizabrana direktorka dr Branka Antić, koja takođe nije pedijatar. 

 

S obzirom na to da protiv dr Branke Antić i dr Zavena der Hazarjana, nije podignuta optužnica, očigledno je da ni Ministarstvo finansija ni Tužilaštvo ne nalaze da je u pitanju nenamensko trošenje sredstava, zloupotreba ili bilo koje drugo krivično delo.

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 3 sati 5 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 3 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 15 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 3 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara