Gradsko veće (foto: DjordjeDjokovic)
Gradsko veće (foto: DjordjeDjokovic)
15.03.2021, 08:03

Toliki posao zbog osam hiljada dinara?!

č: | fb:

Gradsko veće je usvojilo Odluku o prihvatanju prenosa udela u Društvu "Full Protect" d.o.o. Beograd. Sudeći prema usvojenoj Odluci taj udeo grada Valjeva u beogradskom Privrednom društvu za zaštitu od požara iznosi nešto malo više od 8.000 dinara!

 

"Prenosom udela u iznosu od 8.237,02 dinara, što čini 0,0174 posto osnovnog kapitala Društva namiruje se potraživanje grada Valjeva po specifikaciji ustupljenih prihoda jedinicama lokalne samouprave od Društva Full Protect d.o.o. Beograd", piše u Odluci.

 

U obrazloženju razloga za donošenje ove Odluke, navodi se da Privredno društvo "Full Protect" d.o.o. Beograd državi duguje 45,5 miliona dinara za neplaćene poreze i doprinose na zarade i PDV. Umesto da blagovremeno naplati dug od ove beogradske firme, Ministarstvo finansija – Poreska uprava reaguje tek u trenutku kada je pokrenut stečajni postupak i prihvata da, po UPPR (Unapred pripremljenim planom reorganizacije) svoja potraživanja transferiše u osnovački kapital.

 

Tri i po godine nakon toga, Vlada Srbije donosi Zaključak kojim je saglasna da fondovima obaveznog socijalnog osiguranja i jedinicama lokalnih samouprava, umesto novca koji potražuju od države, bez naknade ustupi deo udela u kapitalu Društva "Full Protect" d.o.o. Beograd u utvrđenim iznosima, koji po svemu sudeći nema vrednost.

 

Tako se Valjevo našlo među 71 gradom i opštinom koji su, umesto da naplate svoja potraživanja, Zaključkom Vlade Srbije postali suvlasnici u Privrednom društvu "Full Protect". Taj pocenat udela, u zavisnosti od lokalne samouprave, kreće se od 0,0004 posto, udeo koji je dobila Jagodina, do 1,7441 posto, koliko iznosi udeo Beograda. Najveći udeo u Privrednom društvu "Full Protect" ima Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje 38,2 posto, Republika Srbija 30,6 posto, Republički fond za zdravstveno osiguranje 15,1 posto, Nacionalna služba za zapošljavanje 2,2 posto.

 

Zaključkom Vlade Srbije, koji je usvojen 8. oktobra 2020. godine, utvrđena je "obaveza da nadležni organ sticaoca u roku od 30 dana donese Odluku o prihvatanju udela bez naknade i dostavi je Ministarstvu privrede".

 

Odluku o prihvatanju prenosa udela u Privrednom društvu "Full Protect" d.o.o. Beograd, koju je usvojilo Gradsko veće, razmatraće odbornici Skupštine grada na sednici koja će biti održana 19. marta.

 

Možda će se na sednici lokalnog parlamenta čuti obrazloženje zbog čega grad Valjevo beogradskoj firmi za zaštitu od požara nije otpisao dug od 8.237,02 dinara, nego je prihvatio udeo od 0,0174 posto osnovnog kapitala? Čini se da je ekonomski neracionalna odluka, ako se imaju u vidu svi troškovi vezani za pripremu, donošenje, a potom i realizaciju, ove Odluke, koji će zasigurno premašiti cifru od osam hiljada dinara.

 

Takođe, jedno od pitanja je i šta će Valjevo imati od vlasničkog udela od 0,0174 posto osnovnog kapitala firme "Full Protect" d.o.o. Beograd? Podsećanja radi grad Valjevo ili građani Valjeva su vlasnici gotovo četvrtine akcijskog kapitala "Krušika" čija je vrednost 825 miliona 510 hiljada dinara.

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 23 sati 11 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 20 sati 20 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara