Cveće na spomenik pilotu Milenku Pavlović (foto: DjordjeDjokovic)
Cveće na spomenik pilotu Milenku Pavlović (foto: DjordjeDjokovic)
24.03.2021, 15:21

Bombardovanje Srbije je tamna strana sveta, ali to nas ne sme zaustaviti da idemo dalje

č: | fb:

Povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju, predstavnici grada Valjeva, Vojske Srbije i Kolubarskog okruga položili su cveće na spomenik pilotu Milenku Pavloviću i na spomenik stradalima u ratovima od 1990. do 1999. godine.

 

- Danas se sećamo ne tako davne prošlosti i događaja koji su bili i ostaće presedan u modernoj istoriji. Bombardovanje Srbije 1999. godine je tamna strana sveta, ali to nas ne sme zaustaviti da idemo dalje. Ali moramo se uvek sećati svih žrtava, povređenih i svega onoga što je srušeno za vreme NATO agresije. Ono što je jako važno jeste da se moramo učiti na našim greškama iz prošlosti i ne smemo dozvoliti da na našim leđima u budućnosti osetimo greške drugih - poručio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

I ova godišnjica početka bombardovanja Srbije je tužno podsećanje na pogibiju troje Valjevaca - Dmitre Dukić (91), Milke Krunić (72) i Milisava Mićića (37) i 50 povređenih sugrađana. Na Maljenu su 6. aprila 1999. godine poginula dvojica mladih potporučnika Željko Savičić i Siniša Radić. U herojskoj odbrani na nebu iznad našeg grada, 4. maja poginuo je pilot pukovnik Milenko Pavlović.

 

Cveće na spomenik pilotu Milenku Pavloviću i na spomenik stradalima u ratovima od 1990. do 1999. odine, položili su gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, komandant Garnizona u Valjevu potpukovnik Saša Stojiljković i načelnik Kolubarskog okruga Goran Milivojević.

Predstavnici Vojske Srbije

Predstavnici Vojske Srbije (Foto: Đorđe Đoković)

Goran Miliovojević

Goran Miliovojević (Foto: Đorđe Đoković)

 

NATO agresija na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počela je na današnji dan pre 22 godine. Za 78 dana poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi.

 

Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

 

Prve NATO bombe na Valjevo su bačene 14. aprila 1999. godine, kada je u 5.31 časova fabrika "Krušik" bombardovana sa pet moćnih projektila. U vreme NATO agresije u Valjevu je stradalo troje ljudi, dok je oko 50 osoba povređeno. Tokom bombardovanja na naš grad palo je 215 bombi,od toga čak 150 je bačeno na valjevsku vojnu fabriku.

  

U NATO agresiji uništena je zgrada policije u Valjevu, bombardovana su vojna skladišta u Pričeviću i na Kraljevom stolu, oštećeno je preko 200 stanova i 50 kuća.

 

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: dr Slobodan Ilić Pre 21 sati 10 minuta

Odgovornost "ne stanuje" u "sivonji"

Interes odgovornih za budžet jeste da se istina o trošenju sredstava skloni, a oni direktniji bi rekli sakrije od građana i zato se trude da programski budžet i sve oko njega bude velika "crna...  · 3 komentara