Irena Vujović (foto: Đorđe Đoković)
Irena Vujović (foto: Đorđe Đoković)
31.03.2021, 09:40

Irena Vujović: Eksploatacija litijum-borata u okolini Valjeva je samo nagađanje

č: | fb:

Valjevsku javnost već nekoliko dana uznemirava informacija da je kanadska korporacija "Juro litijum" (Euro Lithium), radila istraživanje ležišta litijum-borata u okolini Valjeva, i da je u planu eksploatacija te rude. Uznemirenost je utoliko veća što o ovoj, kako mnogi tvrde, štetnoj raboti po životnu sredinu, nadležni ćute. Niti se oglašavaju, niti odgovaraju na pitanja u vezi, navodnog, otvaranja površinskog kopa.

 

Priliku da nešto više saznaju o planovima i dosadašnjim aktivnostima kanadske kompanije, ovdašnji novinari iskoristili su juče kada je u poseti Valjevu bila ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović. Nažalost, vrlo malo novoga smo saznali o namerama korporacija "Juro litijum".

 

Upitana kakva su njena saznanja o dosadašnjim istraživanjima ležišta litijum-borata u okolini Valjeva, ministarka Irena Vujović je rekla da su "sve to samo nagađanja".

  

"Čula sam za to, ali ne postoji nikakav zahtev u Ministarstvu zaštite životne sredine. Onog trenutka kada nama bude upućen zahtev za izradu Studije procene uticaja na životnu sredinu, sigurno će se stručni tim Ministarstva izjasniti da li je tehnologija dobra ili nije. Ne postoji nikakav zvaničan zahtev, niti nam se do sada bilo ko obraćao u vezi toga. Ukoliko to neko bude učinio, radiće se po najstrožijim standardima i moraće da se ispune svi uslovi", rekla je ministarka.

 

I to je odgovor koji se odnosi na eksploataciju rude.

 

Što se tiče istraživanja, na pitanje novinara kada i ko je kanadskoj kompaniji dao dozvolu da otpočne sa istraživanjima ležišta litijum-borata u okolini Valjeva, ministarka kaže da je to istraživanje bilo pre desetak godina. Na primedbu novinara, da još uvek traje, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je naveo da je, prema njegovim saznanjima, istraživanje počelo 1997, potom 2003, a nastavljeno 2011. godine. Nema saznanja da li još uvek traje.

 

Sudeći po šturom odgovoru, gradonačelnik nema saznanja ni kada i ko je kanadskoj kompaniji dao dozvolu da otpočne istraživanja, niti da li Grad ima neku dokumentaciju u vezi tog projekta, koju bi trebalo da podeli sa građanima Valjeva.

 

Podsećamo na zvaničnoj internet prezentaciji kanadske korporacije "Juro litijum" (Euro Lithium) piše da su straživanja počela zmeđu 2011. i 2019. godine na teritoriji Valjeva i da je za ta istraživanja pribavljena dozvola i sva potrebna dokumentacija.

 

Dalje se navodi da su istraživanja rađena na teritoriji površine oko 275 kvadratnih kilometara, a rezerve litijum-borata su pronađene na površini od četiri kvadratna kilometra, te da bi eksploatacija mogla da počne već od 2025. godine. 

Aktuelno

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 18 komentara

Podzida uz kuću (foto: Kolubarske.rs)
Problemi vlasnika kuća pored budućeg Gerontološkog centra 5.08.2022

Podzida visoka preko tri metra "tik uz kuće"

"Očajni smo. Zazidali su nas! Po kom zakonu je dozvoljeno da se betonske podzide dižu na samo nekoliko metara od kuća u kojima žive ljudi", pitaju vlasnici objekata čiji se placevi graniče sa...  · 19 komentara

SNS u Novi Sad (foto: Kolubarske.rs)
Na obeležavanje godišnjice "Oluje" 4.08.2022

Valjevski naprednjaci otputovali u Novi Sad

Valjevski naprednjaci organizovano otputovali u Novi Sad na obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane u oružanoj akciji "Oluja". Zbog odlaska u Novi Sad gradonačelnik Valjeva neće otvoriti...  · 19 komentara