Divlja deponija u Iverku (foto: Kolubarske.rs)
Divlja deponija u Iverku (foto: Kolubarske.rs)
19.04.2021, 06:48

Umesto kontejnera divlje deponije

č: | fb:

Nadomak Valjeva, uz magistralni put Valjevo-Beograd najprometniju saobraćajnicu, nikle su dve divlje deponije, koje su ne samo ruglo nego i izvor zaraze. Pored kućnog smeća, tu se bacaju i životinjski ostaci... 

 

Na mestima gde su danas đubrišta u Iverku i Popučkama, u neposrednoj blizini trgovine "Europrom", do pre mesec dana nalazili su se kontejneri, međutim rukovodstvo JKP "Vidrak" je odlučilo da ih ukloni jer, kako nam je rečeno, "pražnjenje i odvoženje smeća niko ne plaća".

 

Kontejenri su uklonjeni, ali je ostao znak na kome piše da je "zabranjeno bacanje smeća van kontejnera" i postavljen novi sa upozorenjem da je zabranjeno bacanje smeća, ali meštani nisu zvanično obavešteni da su im "ukinuti kontejneri" jer ne plaćaju uslugu gradskom komunalnom preduzeću.

Divlja deponija u Iverku

Divlja deponija u Iverku (Foto: Kolubarske.rs)

 

Direktorka JKP "Vidrak" Ksenija Badem objašnjava da se kontejneri na tim mestima nalaze godinama, da "Vidrak" kontejnere redovno prazni, kao i da redovno čisti smeće oko kontejnera, ali da je to, kako je rekla, "bila njihova dobra volja, a meštani to zloupotrebljavaju".

 

- Odlučili smo da sklonimo kontejnere, da pokušamo da ugasimo te divlje deponije i da, na neki način, primoramo meštane da plaćaju uslugu odnošenja smeća. U tim naseljima ima nekoliko domaćinstava koja imaju svoje kante, prijavljena su i plaćaju odnošenje smeća, tako da sada idemo u pravcu toga da se svi prijave i da svi plaćaju. To su prigradska naselja, pristupačna su, tako da je moguće izđubravanje na kante, te nema potrebe za kontejnerima. Imali smo dosta zahteva ljudi, koji plaćaju iznošenje smeća, da se kontejneri skolne – kaže Badem.

Ksenija Badem

Ksenija Badem (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na našu konstataciju da ništa nisu dobili uklanjanjem kontejnera s obzirom na to da sada na tim mestima niču divlje deponije, koje uklanja "Vidrak", Badem kaže da je tačno da meštani i dalje tu bacaju smeće, jer su navikli, ali "kako vreme prolazi smeća je sve manje i manje".

 

- Prvih dana tu je bilo i do 30 kubika đubreta, sada već manje, tako da te divlje deponije uklanjamo jednom u šest do sedam dana. Spremni smo bili na to da nećemo uspeti preko noći da ljude odviknemo od toga da bacaju smeće, ali smo bili primorani na taj potez kako bi se meštani prijavili. Mogu vam reći da se već za mesec dana prijavilo njih pedesetak, tako da idemo u dobrom pravcu te se nadamo da tu uskoro neće biti nijedne kese. Ukoliko budemo primorani mi ćemo tu, gde su bili kontejneri, posaditi drveće kao barijeru za one koji su navikli da ne plaćaju, a da koriste kontejnere – kaže Ksenija Badem.

 

Direktorka JKP "Vidrak" navodi da se dobro pokazalo to što je svojevremeno sklonjen kontejner kod Tehičke škole, kao i u Đerdapskoj ulici, kod romskog naselja, gde su se svi prijavili za izđubravanje na kante. Prema njenim rečima u planu je uklanjanje još šest kontejnera u okolini Valjeva, jedan je na Kamentovcu.

Divlja deponija u Popučkama

Divlja deponija u Popučkama (Foto: Kolubarske.rs)

 

Održavanje čistoće u naseljenim mestima na teritoriji Valjeva

 

U skladu sa gradskom Odlukom o čistoći, još 2003. i 2011. godine, tadašnji gradonačelnici su doneli rešenja prema kojima se utvrđuju naseljena mesta na teritoriji grada gde se obavlja komunalna delatnost – održvanje čistoće i čišćenje javnih površina. Među tim mestima su Popučke, Lukavac, Klanica...

 

Sudeći prema ovim, ranije donetim, rešenjima obaveza JKP "Vidrak" je da iznosi smeće, a ne, kako to kaže direktorka "dobra volja". Takođe, obaveza svakog pružaoca usluge jeste da naplaćuje svoju uslugu, i to niko drugi ne može raditi umesto njih.

 

Nejasno je zbog čega je gradsko javno preduzeće ukinulo kontejnere u Iverku i Popučkama, a da pre toga nije uredilo novi sistem odnošenja smeća i za neprijavljena domaćinstva, i zbog čega, pre odluke o ukidanju kontejnera, građani nisu blagovremeno informisani i zašto im nije omogućen period za prelazak na novi sistem – izđubravanje na kante?

 

Posledice ovakve, čini se, ishitrene odluke JKP "Vidrak", trpe svi – oni koji žive u tim naseljenim mestima, ostali građani, životna sredina, ali i radnici Vidraka koji su primorani da, umesto pražnjenja kontejnera, čiste divlje deponije.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 3 sati 30 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 10 sati 27 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 10 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara