Konferencija za novinare (Gojković i Ružić) (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija za novinare (Gojković i Ružić) (foto: Đorđe Đoković)
12.05.2021, 06:38

Valjevo će dobiti novi vrtić, ako... Biće i univerzitetski centar, možda

č: | fb:

Ukoliko Svetska banka da novac, Grad na vreme obezbedi građevinsku dozvolu i neophodnu dokumentaciju, i ako sve odluke budu donete u razumnom roku, Valjevo će dobiti novi vrtić. Ovo je izjavio Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nakon razgovora sa čelnicima Valjeva.

 

Naglasio je, da je "manjak kapaciteta za našu najmlađu starosnu dob gorući problem", uz podsećanje da je na listi čekanja u valjevskoj Predškolskoj ustanovi trenutno 458 mališana.

Branko Ružić

Branko Ružić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ministar Ružić je novinarima saopštio da još uvek nije obezbeđen novac za izgradnju novog vrtića, ali "ono što je bila namera, a tako će i ostati, jeste da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa gradom Valjevom, praktično izdejstvuje da se iz kredita Svetske banke opredele sredstva za izgradnju novog objekta, koji će imati kapacitet od oko 280 mesta".

 

"Mi smo u razgovorima sa Svetskom bankom već dogovorili da možemo da izmenimo neki redosled lokalnih samouprava po listi prioriteta, a svakako Valjevo jeste na vrhu te rang liste. Sa visokim stepenom uverenosti mogu da kažem da je sasvim izvesno da će ta sredstva biti obezbeđena. Mislim da ćemo uspeti u tome, ali će to svakako zavisiti od Gradske uprave, od toga da li će na vreme izaći sa građevinskom dozvolom i ostalom dokumentacijom. Sama vrednost novog objekta je preko milion i po evra", rekao je ministar Ružić.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs kako zna da će novi objekat koštati 1,5 miliona evra s obzirom na to da projekat još uvek nije urađen, ministar Ružić je objasnio da je projektno-tehnčka dokumentacija ranije urađena.

 

"Trebalo bi da prođe jednu reviziju, imajući u vidu i promenu cena što se tiče samog materijala bilo gvožđa ili nekog drugog potrebnog materijala za izgradnju. Tadašnja procenjena vrednost je bila oko 145 miliona dinara. Uzimajući u obzir da treba da se uradi revizija, što podrazumeva i više cene, možda će to biti milion i po evra, možda i 1,7 milona evra... Kada bude bila urađena projektno-tehnička dokumentacija svakako ćete transparentno dobiti informaciju koja je to vrednost", odgovorio je Ružić.

 

Upitan kada je urađen projekat novog vrtića, koji do sada niko nije pominjao, a koji treba da prođe reviziju, gradonačelnik Lazar Gojković je objasnio da smo projekat dobili na poklon od grada Beograda. "Taj projekat vrtića je urađen pre više od deset godina za jednu lokaciju u Beogradu koja je identična ovoj lokaciji koju smo mi opredelili, a to je ispod Vatrogasnog doma, padina prema Naselju Sretena Dudića", rekao je Gojković.

Lokacija za novi vrtić

Lokacija za novi vrtić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Očigledno je da se za tu lokaciju gradsko rukovodstvo opredelilo iz dva razloga; prvi je to što je parcela u vlasništvu Grada, a drugi je to što jedino na tom mestu može da bude izgrađen objekat prema projektu koji je donirao grad Beograd. 

 

Nova vlast, nove ideje

 

Namerom novog rukovodstva da se gradi novi vrtić, pale su u vodu odluke i planovi bivšeg rukovodstva da stara zgrada OŠ "Milovan Glišić" u Brđanima bude adaptirana u vrtić, kao i da se dogradi objekat "Bambi" u Kolubari 2, čime bi se rešio problem manjka vrtića u dva valjevska najveća naselja.


Podsećamo, u julu 2019. godine Skupština grada je donela Odluku o prenosu prava korišćenja zgrade OŠ "Milovan Glišić" Predškolskoj ustanovi "Milica Nožica". Tada je rečeno "da će se, nakon adaptacije i rekonstrukcije stare škole, u velikoj meri rešiti problem nedostatka smeštajnih kapaciteta predškolske ustanove".

 

Podsećamo i da je 2018. godine, prema rečima tadašnjeg direktora valjevskih vrtića Zlatomira Markovića, "projekat za dogradnju obdaništa 'Bambi' u Kolubari 2 predat Ministarstvu prosvete, i čeka se raspodela sredstava koja su predviđena kreditom Svetske banke".

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković potvrdio je da je postojala ideja da oba projekta budu realizovana. "Ali kada smo sagledali sve, mislim da je izgradnja novog obdaništa ipak bolja opcija. Što se tiče objekta stare škole 'Milovan Glišić', sigurno ćemo pronaći neko adekvatno rešenje. Možda upravo ovo što je ministar Branko Ružić nagovestio da Valjevo bude unverzitetski centar, pa zašto to ne bio bio objekat koji će se koristiti u te svrhe", rekao je gradonačelnik Gojković.

 

Ministar Ružić je rekao da "Valjevo zaslužuje da u dogledno vreme postane univerzitetski centar, pre svega okrenut ka aspektu koji je ovde zastupljen, a to je poljoprivreda, ali i ekologiji koja je sada postala veoma važna tema". 

 

A do tada, dok Valjevo ne postane univerzitetski centar, stara zgrada OŠ "Milovan Glišić" u Brđanima biće prazna, jer očigledno da gradsko rukovodstvo nema ideju šta bi tu moglo "zanimljivo i korisno da se smesti", niti ko bi to mogao da finansira.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 23 sati 55 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 23 sati 56 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara