Hotel Jablanica (foto: DjordjeDjokovic)
Hotel Jablanica (foto: DjordjeDjokovic)
13.05.2021, 06:54

Zašto država pre četiri godine nije mislila o 458 male dece

č: | fb:

Država Srbija će se kreditno zadužiti kod Svetske banke za najmanje milion i po evra, kako bi Valjevo dobilo novi vrtić, a pre skoro četiri godine država je potrošila isto toliko novca građana Srbije kada je kupila samački hotel "Jablanica", koji ni tada, a naročito danas, nizašta ne treba, niti čemu služi.

 

A još gore je to što Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje je vlasnik hotela "Jablanica", već četiri godine ne zna šta bi sa tim objektom, u kome je krajem 2019. godine izbio požar.

 

Požar u napuštenom hotelu Jablanica (2019.)

Požar u napuštenom hotelu Jablanica (2019.) (Foto: Kolubarske.rs)

 

To da Država nema ideju šta sa tako skupo plaćenim napuštenim i ruiniranim samačkim hotelom indirektno je potvrdio i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, koji je u utorak boravio u Valjevu. Na pitanje Kolubarskih.rs da li Država ima ideju šta će sa hotelom Jablanica i zbog čega je Država pre skoro četiri godine kupila taj hotel za milion i po evra ako joj nije potreban, osim namere da se namiri poreski dug valjevskog preduzetnika Vidoja Vujića koji je tada bio vlasnik Jablanice, Ružić kaže da je "pitanje vrlo interesantno".

 

- Ja ne mogu sada da zalazim u tu tematiku da li je nešto kupljeno da bi se nekome skinuo poreski dug. Svaki objekat za koji Poreska uprava utvrdi određenu vrednost, siguran sam da je u tom momentu bio interesantan sa aspekta realizacije nekih ciljeva, a da li ćemo sada smisliti neku drugu ideju, videćemo. Ali ta situacija mi je mnogo manje važna nego ovo pitanje sa našom decom i sa 458 male dece koja se nalaze na listi čekanja za upis u vrtić - rekao je ministar.

 

Da je aktuelnom ministru prosvete Branku Ružiću, i njegovom prethodniku Mladenu Šarčeviću, "ta situacija" - kupovina bespotrebnog objekta za milion i po evra, bila mnogo više važna, i da je pre četiri godine za taj novac izgrađen novi vrtić u Valjevu, danas ne bi bilo "458 male dece" na listi čekanja za upis u vrtić, niti bi se država zaduživala kod Svetske banke za milion i po evra, koje će vraćati 458 i više male dece u Srbiji.

U hotelu Jablanica 2019. izbio požar

U hotelu Jablanica 2019. izbio požar (Foto: Kolubatske.rs)

  

Podsećamo, a o tome su Kolubarske.rs pisale, Vlada Republike Srbije je od Vidoja Vujića kupila bivši samački hotel "Jablanica" za 182,4 miliona dinara ili za 1,5 milion evra.

 

Odluku o kupovini ovog samačkog hotela Vlada, na čijem je čelu bila Ana Brnabić, donela je krajem decembra 2017. godine, a u zaključku nisu navedeni razlozi zbog kojih je država odlučila da kupi objekat koji je napušten skoro 15 godina.

 

U zaključku Vlade Srbije, navodi se da je novac za kupovinu samačkog hotela "Jablanica", površine od oko 2000 kvadrata, i nekoliko pomoćnih objekata, obezbeđen iz tekuće budžetske rezerve. Takođe je navedeno da se objekat kupuje za potrebe Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 

Inače 2017. godine, Branko Ružić je bio ministar državne uprave i lokalne samouprve, dakle član Vlade koja je donela Odluku da kupi hotel "Jablanica". Danas ne želi da govori o toj odluci. "Ne želim da ulazim u ono šta je bilo, kad je bilo, zbog koga je i zašto je bilo. To pitajte one koji su to radili", predložio nam je ministar Ružić kao da on tada nije bio deo "onih koji su to radili".

  

Ministri prosvete u Valjevu

Ministar Šarčević u poseti Šestoj školi

Ministar Šarčević u poseti Šestoj školi (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević boravio je sredinom juna 2018. godine u Valjevu, domaćin je bio tadašnji gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, a teme razgovora su, kako je tada saopšteno na konferenciji za novinare, koja je održana u Tehničkoj školi, bili "svi nivoi obrazovanja u Valjevu".

 

Ministar je tada najavio da će kapaciteti Predškolske ustanove biti povećani u prostoru stare OŠ "Milovan Glišić" i u dograđenom obdaništu u Naselju Kolubara 2, zatim da će Tehnički inovacioni centar (TIC) biti u okviru Tehničke škole, bivši hotel "Jablanica", koji je prešao u vlasništvo Države, u dogledno vreme biće adaptiran u učenički dom, a Istraživačka stanica Petnica će dobiti status republičke ustanove. "Doneta je definitivna odluka da se pitanje Istraživačke stanice Petnica, koje traje veoma dugo, reši i to tako što će dobiti status republičke ustanove", rekao je pre tri godine tadašnji ministar Šarčević.

 

Danas, nakon tri godine, nijedno od ovih obećanja nije ispunjeno!

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić boravio je u Valjevu 11. maja 2021. godine, domaćin je bio aktuelni gradonačelnik Lazar Gojković. Razgovaralo se o "gorućem problemu", a to je lista čekanja za upis dece u vrtić, te će, ukoliko budu ispunjeni svi uslovi, biti izgrađeno novo obdaniše iz kredita Svetske banke.

 

U Poljoprivredoj školi je najavio otvaranje laboratorije za biotehnologiju, u koju će biti uloženo 10 miliona dinara. Posetio je Istraživačku stanicu u Petnici sa kojom Ministarstvo prosvete "ima odličnu saradnju što se tiče sredstava koja su godišnje opredeljena za Petnicu". Ministar Ružić je najavio da postoji mogućnost da Valjevo postane još jedan od univerzitetskih centara u Srbiji.

Ružić sa decom

Ružić sa decom (Foto: www.valjevo.rs)

Aktuelno

Mihailo Nikić (foto: www.valjevo.rs)
Juniorskom prvaku Srbije u tenisu Pre 1 dan 14 sati

Mihailu Nikiću čestitao gradonačelnik Valjeva

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković uputio je čestitku Mihailu Nikiću, juniorskom prvaku Srbije u tenisu. "Veoma sam ponosan na činjenicu da je Valjevo posle mnogo godina dobilo šampiona države u...  · 2 komentara