Nikola Božić (foto: Đorđe Đoković)
Nikola Božić (foto: Đorđe Đoković)
20.05.2021, 09:08

Nikola Božić je novi direktor Istraživačke stanice Petnica

č: | fb:

Dosadašnji programski direktor Istraživačke stanice Petnica Nikola Božić, odlukom Upravnog odbora, imenovan je za direktora ove prestižne evropske institucije za dodatno naučno obrazovanje mladih.

 

Kako je saopšteno iz Istraživačke stanice Petnica, Upravni odbor je prihvatio molbu dugogodišnjeg direktora Vigora Majića o povlačenju sa tog položaja.

 

"Vrlo je važno za ovakvu jednu instituciju obezbediti kvalitetan kontinuitet u radu i generacijsku tranziciju. Dobro je da postoji dobra osoba, koja je kroz celu deceniju stasavala za ovu poziciju, i koja razume Petnicu u njenoj suštini, kao i sve izazove koji se pred nama nalaze. Lično bih voleo da se posvetim pisanju knjige o ‘eksperimentu Petnica’, o idejama i mreži divnih i kreativnih ljudi okupljenih oko toga, i iskustva u oblasti naučnog obrazovanja, pristupa, tema, formi i metoda", obrazložio je, pored ostalog, svoju molbu Vigor Majić.

 

Nikola Božić se više decenija bavi obrazovanjem, kao i popularizacijom i promocijom nauke. Organizovao je više desetina obrazovnih programa za studente, učenike i nastavnike. Postavio je koncepte uspešnih interdisciplinarnih programa koji povezuju različite naučne discipline. Inovirao je pristup u obrazovnom radu sa nastavnicima. Bio je urednik rubrike Nauka na B92 Internet portalu, i glavni i odgovorni urednik srpskog izdanja časopisa Popular Science. Autor je knjige za decu "Astronomija" (Kreativni centar), za koju je dobio i književnu nagradu "Neven" za najbolju dečju knjigu u oblasti popularne nauke (2013).

 

Božić piše naučno popularne tekstove i drži popularna predavanja. Govornik je na TEDx događajima. Član je stručnog tima srpskog izdanja magazina "Nacionalna geografija". Povodom postignutih rezultata na polju promocije i popularizacije nauke od Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja je dobio plaketu "Milutin Milanković" (2010). Premijer Francuske Republike 2018. godine odlikovao ga je ordenom i imenovao ga je za viteza u redu Akademskih palmi, odajući mu tako priznanje za njegovu posvećenost naučnoj saradnji između Francuske i Srbije.

 

U Petnici Nikola Božić je od svojih srednjoškolskih dana, gde je bio polaznik na seminarima astronomije. Nakon toga nastavlja angažman kao mlađi saradnik, da bi bio i rukovodilac seminara astronomije. Svoj puni profesionalni angažman u Istraživačkoj stanici započinje 2008. godine kao rukovodilac Odeljenja matematičko-tehničkih nauka, da bi 2017. godine bio izabran za programskog direktora.

 

Kako je saopšteno iz Istraživačke stanice Petnica, Vigor Majić ostaje u Petnici na novom radnom mestu savetnika, kako bi u narednim godinama bio prisutan svojom energijom, idejama, entuziazmom, iskustvom i znanjem, i da bi sve Petničare motivisao i inspirisao.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 9 sati 26 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 16 sati 23 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 16 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara