Policijska uprava Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Policijska uprava Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
22.05.2021, 06:45

Zaštitnik građana kontroliše MUP i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

č: | fb:

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, na osnovu informacija iz medija da je žena koja je ubijena u Valjevu više puta prijavljivala nasilje i proganjanje od bivšeg partnera, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, objavljeno je na sajtu Zaštitnika građana.

 

Zaštitnik građana od MUP-a traži da mu u roku od 15 dana dostavi detaljan izveštaj i dokumentaciju o postupanju policije u ovom slučaju, a posebno da li je ubijena žena prijavljivala PU Valjevo nasilje od strane bivšeg partnera koji je, prema medijskim informacijama, i ranije prijavljivan za partnersko nasilje.

 

U izjašnjenju Zaštitniku građana, MUP treba da navede da li su policijski službenici o njenim prijavama obavestili nadležnog dežurnog tužioca, i ako jesu, kakva su uputstva i instrukcije dobili od tužilaštva.

 

MUP treba da se izjasni i da li je policija imala informacije o kretanju i životu počinioca zločina nakon izlaska iz zatvora, da li je ispitala sve rizike po mogućnost da ponovi partnersko nasilje i da li je postupala u skladu sa tim procenama. Takođe, MUP treba da se izjasni i da li je PU Valjevo imala saznanja da je bivši partner imao dozvolu za posedovanje i upotrebu vatrenog oružja, kao i da li su mu izrečene mere nadzora.

 

Zaštitnik građana od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju traži da u roku od 15 dana izvrši nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad u Valjevu s obzirom da u medijima nema informacija da li je taj Centar imao saznanja kojim oblicima nasilja ubijena žena bila izložena.

Aktuelno

Ubska gimnazija (foto: Dragana Nedeljković)
U septembru Pre 23 sati 36 minuta

Ubska Gimnazija otvara sportsko odeljenje

Ubska Gimnazija "Branislav Petronijević" će od školske 2024/25. godine, pored dva postojeća odeljenja opšteg tipa, imati i jedno novo, specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima...

Muzička škola (foto: Kolubarske.rs)
Od 22. do 26. maja Pre 20 sati 38 minuta

Sedmo međunarodno takmičenje gudača "Zlatne stepenice"

Va­ljevska muzička škola realizovaće sedmo me­đunarodno takmičenje gudača "Zlatne stepenice" u koncertnim salama Muzičke škole "Živorad Grbić" i Valjevske gimnazije od 22. do 26. maja.