Protest advokata (foto: Đorđe Đoković)
Protest advokata (foto: Đorđe Đoković)
11.06.2021, 07:07

Advokati Valjeva najavili obustavu rada ukoliko sporni nacrt ne bude povučen

č: | fb:

Odbor advokata Valjeva je na jučerašnjem protesnom skupu, na kome se okupilo pedesetak advokata i građana, najavio obustavu rada ukoliko Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku ne bude povučen iz procedure. Poručili su, da "dolazi vreme ognja kada će se videti ko je od slame, a ko od železa".

 

Valjevski advokati su ponovili da ne prihvataju Sporazum između Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde, koji je potpisan 4. juna ove godine, smatrajući da se "nikakvim sporazumom ovakav nacrt ne može promeniti" te da ne treba uopšte menjati Zakon o parničnom postupku. 

Protest advokata

Protest advokata (Foto: Đorđe Đoković)

Jana Aćimović Planojević je rekla da Zakon o parničnom postupku predstavlja jedan od najvažnijih zakona u sistemu Republike Srbije i usvajanje predviđenih promena ostavilo bi teške posledice po zaštitu prava građana.

 

"Naša poruka je jasna. Odluka Skupštine Advokatske komore Šapca je da se nacrt u celini povuče iz procedure, te da će u suprotnom biti obustava rada. Zaključak našeg Upravnog odbora je da je nacrt u celini neprihvatljiv i da eventualnim amandmanima nije moguće popraviti i doraditi ovakav predlog. Stav odbora advokata Valjeva je da nema potrebe da se zakon menja, da sporni nacrt treba povći i da apsolutno nema mesta pregovorima", rekla je na skupu Jana Planojević Aćimović.

 

Navela je da "pozadina ovog ishitreno donetog nacrta, o kome do skora nisu bili ni obavešteni i donetog maltene u tajnosti i sa kratkim rokom za javnu raspravu, je zapravo nezadovoljstvo banaka koje su svojim nezakonitim postupanjem izgubili mnogobrojne sporove protiv građana, te sada pokušavaju da kroz svoj uticaj i pritisak na državu izmenom zakona potpuno uskrate pravnu zaštitu pojedincu".

Stefan Stefanović

Stefan Stefanović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Advokat Stefan Stefanović je rekao da valjevski advokati imaju misiju da probude uspavani, porobljeni, poniženi srpski narod.

 

"Ovako više ne može! Mi samo hoćemo da radimo svoj posao, međutim ovaj novi Zakon o parničnom postupku to nam ne dozvoljava jer hoće da uguše advokaturu kao jedinu slobodnu i nezvisnu profesiju u službi naroda. Obespravljeni građani će početi da uzimaju pravdu u svoje ruke, a to vodi jednoj anarhiji i pravnoj nestabilnosti. Jedino smo mi naterali vlast da se povuče 2014. od tolikih protesta i demonstracija. Iako ni tad, ni sad nemamo podršku ni stručne javnosti, ni boraca za ljudska prava, čak nas i pojedini mediji pogrešno interpretiraju u našim izjavama. Pritisak na nas je ogroman, ali mi odolevamo. Odlučni smo u borbi za građane, protiv bankarskog sistema, MMF-a i ostalih finansijaksih moćnika koji hoće da proguraju ovaj nepravedni i nakardni zakon. Advokati su tek počeli svoju borbu za slobodu građana, vladavinu prava do konačne slobode i pravde, do konačne pravne države, jer kad nepravda postane zakon, onda otpor postaje dužnost. Dolazi vreme ognja kada će se videti ko je od slame, a ko od železa", poručio je Stefan Stefanović sa jučerašnjeg protesnog skupa valjevskih advokata.

Protest advokata

Protest advokata (Foto: Đorđe Đoković)

Protesti u funkciji borbe za vlast u komorskim organima

 

U saopštenju Upravnog odbora Advokatske komore Srbije (UO AKS) se navodi da je, potpisivanjem Sporazuma između Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde od 04.06.2021, otklonjen razlog za organizovanje protesta i obesmišljen zahtev za povlačenje Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

 

Dalje se navodi da je Sporazumom konstantovano da Nacrt zakona o izmenama i dopunama ZPP neće ići u dalju proceduru i određuje se formiranje nove Radne grupa za izradu teksta Nacrta u kojoj će advokatura imati 50 posto članova čime je potvrđeno da izmene i dopune Zakona neće biti donete bez konsensuza sa advokaturom o svim ključnim pitanjima.

 

Pri ovakvom stanju stvari, UO Advokatske komore Srbije smatra da organizovanje daljih protesta protiv spornog Nacrta nema više nikakve veze sa samim tekstom nacrta i borbom za prava građana, već su u funkciji borbe za vlast u komorskim organima. UO Advokatske komore Srbije ocenjuje ovakvo ponašanje kao neodgovorno prema advokatima koje ima za cilj da advokaturi suzi polje delovanja, ukloni je iz pregovaračkog procesa i uvede u obustavu rada.

 

Advokatska komora Srbije ne osporava pravo na javno okupljanje i izražavanje mišljenja, ali ukazuje da stavovi i zahtevi izneti od strane neformalnih organizatora protesta nisu stavovi Komore", navodi se u saopštenju UO Advokatske komore Srbije.

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...