Lokalni front Va (foto: Đorđe Đoković)
Lokalni front Va (foto: Đorđe Đoković)
24.06.2021, 06:49

Lokalni front: Apsolutna lakrdija Srpske napredne stranke

č: | fb:

Lokalni front Valjevo u saopštenju za javnost, povodom izbora za sevete mesnih zajednica održanih 20. juna, navode da je reč o "apsolutnoj lakrdiji Srpske napredne stranke". Smatraju da deo Odluke o mesnim zajednicama, koji reguliše izbore za savete MZ, treba iz temelja izmeniti tako što će biti izbačene odredbe o isključivo  stalnim sastavima organa za sprovođenje izbora.

 

Saopštenje Lokalnog fronta prenosimo u celini

 

Ovakva lakrdija najavljena je mnogo ranije, još u javnoj raspravi o novoj Odluci o mesnim zajednicama. Bilo je elemenata u Nacrtu odluke koje je Lokalni front Valjevo pokušao da popravi svojim predlozima i primedbama, ali smo još tada jasno i glasno iskazali stav da deo koji se odnosi na izbore za savete mesnih zajednica nije moguće poboljšati nikakvim sitnim intervencijama.

 

Zašto?

 

Zato što je grubim kršenjem načela opšteg i jednakog izbornog prava postavljen osnov za baš onakvu lakrdiju od izbora kakvu smo i dobili 20. juna. Postoje liste samo jedne stranke, izborna komisija radi isključivo u stalnom sastavu proglašenom od skupštinske većine, birački odbori rade isključivo u stalnom sastavu koji takođe propisuje skupštinska većina. Čak i da se nekim slučajem pojavila još neka izborna lista sem liste SNS, ona ne bi mogla imati  svoje predstavnike, kontrolore, ni u izbornoj komisiji, niti u biračkim odborima!

 

Zamislite da ste u dnevniku RTS u nedelju 20. juna uveče čuli ovakvu vest: FK Donja Prćilovica danas je na svom terenu pobedio rezultatom 83:0.

 

Prvo što biste pitali bilo bi valjda ko je bio nesrećni protivnik te čudesne ekipe, zar ne?

 

U vesti RTS-a nismo čuli da protivnika nije ni bilo. Nisu pomenute druge liste ni u trijumfalnim izjavama lokalnih funkcionera SNS. Nisu ni mogle biti pomenute, jer ih nije ni bilo. Zapravo, SNS se strašno plaši konkurencije. Njihov ideal obeležen je brojkom jedan: jedan narod, jedna partija, jedan vođa. Njima je sasvim logično da i na izborima postoji samo jedna lista, a naročito kada su u pitanju mesne zajednice.

 

Nekoliko dana pre finala ove lakrdije Lokalni front je upozorio šta se sprema. Podsećamo: obrasci MZ-2-06/2021 na kojima se prikupljaju potpisi građana viđeni su u rukama nekih kandidata dan pre nego što su uopšte bili objavljeni na zvaničnoj internet prezentaciji grada. Izborna komisija glatko je odbila podnete prigovore građana i jednog udruženja.

 

Kako bi i moglo biti drugačije kada imate posla sa istim kadijom?

 

Osim ovoga, izborna komisija načinila je još jedan krupan propust: ni do danas u "Službenom glasniku" nije objavljen konačan broj birača za svaku mesnu zajednicu, kao ni broj birača po biračkim mestima u mesnoj zajednici. A to sve tako lepo piše u članu 44 Odluke o mesnim zajednicama grada Valjeva…

 

Šta se sve u nedelju događalo na biračkim mestima? Udruženje građana "Dosta, bre!", koje sarađuje sa Lokalnim frontom, a u svom "opisu poslova" ima i posmatranje izbornih postupaka, pratilo je ove izbore na uzorku od tri biračka mesta sa ukupno nešto preko 2200 upisanih birača. Pored toga, na dan izbora imalo je svog posmatrača i u izbornoj komisiji. Detaljan izveštaj još nije gotov, ali će se u njemu naći gotovo svi mogući sitni i krupni prekršaji izbornih pravila: od glasanja bez provere UV lampom i bez spreja, glasanja bez lične karte, prisustva kandidata i neidentifikovanih osoba na biračkim mestima, osoba koje rade u biračkom odboru, a nisu njegovi članovi, čak je zapaženo da je glasao čovek koji nije bio u biračkom spisku, itd.

 

Od svega izdvajamo fenomen koji je uočen i na nedavnim lokalnim izborima u Kosjeriću: upadljivo veliki broj birača koji glasaju van biračkog mesta po posebnoj proceduri. Ovo se u nedelju događalo i na mnogo mesta oko Valjeva, časni izuzetak su Divci gde nijedan birač nije iskoristio ovo pravo. Procentualno, najviše ovakvih birača bilo je u Mrčiću: 20 od ukupno 61 koliko je glasalo, praktično svaki treći. Broj birača koji su glasali kod svoje kuće uglavnom je iznosio 10-15 posto ukupnog broja glasalih.

 

Nadamo se da ovo nije dokaz da smo bolesno društvo i da se ovako visok procenat može objasniti i na neki drugi način…

 

Posebno je zanimljiv primer sa biračkog mesta u Balinoviću. Glasalo je ukupno 332 birača, kod svoje kuće njih 55. Dogodilo se, međutim, da je za glasanje van biračkog mesta bio prijavljen mnogo veći broj građana, da je birački odbor za sve njih pripremio potvrde o biračkom pravu, a da su potom neki od njih odbili da glasaju, tako da su izbornoj komisiji uveče vraćene popunjene, a neiskorišćene potvrde.

 

Šta sada?

 

Nama u Lokalnom frontu je očevidno da deo Odluke o mesnim zajednicama koji reguliše izbore za savete MZ treba iz temelja izmeniti tako što će biti izbačene odredbe o isključivo stalnim sastavima organa za sprovođenje izbora i time otvorena mogućnost da se i druge liste građana, sem onih koje "podržava SNS" nađu na glasačkim listićima. I ne samo to, takve liste moraju imati pravo na svoje punopravne predstavnike u svim organima za sprovođenje izbora, odnosno puno učešće u svim elementima kontrole izbornog postupka.

 

Odbornik Lokalnog fronta Valjevo podneće u ovom smislu predloge za izmene i dopune ovog dela Odluke o mesnim zajednicama. Bez iluzija da će skupštinska većina takav predlog prihvatiti.

 

Postoji još jedna mogućnost: da ubuduće izbore za savete mesnih zajednica o svom trošku sprovodi stranka koja ima najviše odbornika u Skupštini grada. Rezultati takvih izbora će biti isti kao i 20. juna, ali će budžet grada uštedeti ne mali iznos utrošen u svrhe stranačke propagande.

Aktuelno

Ubska gimnazija (foto: Dragana Nedeljković)
U septembru Pre 23 sati 51 minuta

Ubska Gimnazija otvara sportsko odeljenje

Ubska Gimnazija "Branislav Petronijević" će od školske 2024/25. godine, pored dva postojeća odeljenja opšteg tipa, imati i jedno novo, specijalizovano odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima...

Muzička škola (foto: Kolubarske.rs)
Od 22. do 26. maja Pre 20 sati 52 minuta

Sedmo međunarodno takmičenje gudača "Zlatne stepenice"

Va­ljevska muzička škola realizovaće sedmo me­đunarodno takmičenje gudača "Zlatne stepenice" u koncertnim salama Muzičke škole "Živorad Grbić" i Valjevske gimnazije od 22. do 26. maja.