Ministarka Mihajlović i gradonačelnik Gojković (foto: www.valjevo.rs)
Ministarka Mihajlović i gradonačelnik Gojković (foto: www.valjevo.rs)
26.06.2021, 06:50

Valjevo dobilo novac za energetsku efikasnost

č: | fb:

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković potpisao je ugovor koji će omogućiti građanima da zamene dotrajalu stolariju, ugrade termoizolaciju ili zamene kotlove koji koriste fosilna goriva. Građani će finansirati pola troškova, a drugu polovinu Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalna samouprava.

 

Valjevo od Ministarstva dobija deset miliona dinara, identčna suma opredeljena je iz gradskog budžeta.

 

Nakon potpisivanju ugovora u Kraljevu, sa 67 lokalnih samouprava o povećanju energetske efikasnosti, u ime predstavnika lokalnih samouprava, obratio se valjevski gradonačelnik.

 

Gojković se zahvalio predsedniku Republike Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, na podršci koju pružaju Valjevu na raznim poljima, kao i ministarki dr Zorani Mihajlović i celom njenom timu, "jer dosta čine na modernizaciji energetskog sektora u Srbiji, za razvoj zelene Srbije, na ispunjavanju visokih kriterijuma na polju energetike i zaštite životne sredine koji se pred našu zemlju postavljaju na putu ka Evropskoj uniji".

 

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: www.valjevo.rs)

- Srećan sam što je apel Valjevaca da nam je neophodna podrška države u rešavanju najvećeg problema- zagađenja vazduha, doprla do najviših predstavnika naše države. Valjevo i Valjevci će kroz ove subvencije dobiti priliku da renoviraju svoje objekte, uštede energente i tako pomognu ne samo kućnim budžetima, već i smanjenju aerozagađenja u Valjevu, koje poslednjih godina dobija zabrinjavajuće razmere. Još jednom hvala svima na prilici da učestvujemo u ovom programu i da se uskoro svi zajedno ponosimo dobrim rezultatima, a to su zdrav vazduh, lepše Valjevo i lepša Srbija - rekao je gradonačelnik Lazar Gojković.

 

Građani će biti na vreme obavešteni kada će početi prijavljivanje za ova sredstva i ko ima pravo da konkuriše. Tek predstoji raspisivanje dva javna poziva za izbor firmi koje će sprovoditi radove i za građane i uslove za konkurisanje za subvencije. Zato nema potrebe da građani dolaze u Gradsku upravu i da se raspituju za ove subvencije, jer one još nisu počele da se dodeljuju građanima.

 

Na konkurs Ministarstva rudarstva i eneregetike se prijavilo 88 lokalnih samouprava, a izabrane su one koje su imale kompletnu dokumentaciju i koje su bile spremne da odvoje značajna sopstvena sredstva. Valjevo je, po iznosu koji je izdvojen iz gradskog budžeta, među osam gradova u Srbiji koji su najviše izdvojili za program energetske efikasnosti.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 5 sati 7 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 12 sati 3 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 12 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara