Ministarka Mihajlović i gradonačelnik Gojković (foto: www.valjevo.rs)
Ministarka Mihajlović i gradonačelnik Gojković (foto: www.valjevo.rs)
26.06.2021, 06:50

Valjevo dobilo novac za energetsku efikasnost

č: | fb:

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković potpisao je ugovor koji će omogućiti građanima da zamene dotrajalu stolariju, ugrade termoizolaciju ili zamene kotlove koji koriste fosilna goriva. Građani će finansirati pola troškova, a drugu polovinu Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalna samouprava.

 

Valjevo od Ministarstva dobija deset miliona dinara, identčna suma opredeljena je iz gradskog budžeta.

 

Nakon potpisivanju ugovora u Kraljevu, sa 67 lokalnih samouprava o povećanju energetske efikasnosti, u ime predstavnika lokalnih samouprava, obratio se valjevski gradonačelnik.

 

Gojković se zahvalio predsedniku Republike Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, na podršci koju pružaju Valjevu na raznim poljima, kao i ministarki dr Zorani Mihajlović i celom njenom timu, "jer dosta čine na modernizaciji energetskog sektora u Srbiji, za razvoj zelene Srbije, na ispunjavanju visokih kriterijuma na polju energetike i zaštite životne sredine koji se pred našu zemlju postavljaju na putu ka Evropskoj uniji".

 

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: www.valjevo.rs)

- Srećan sam što je apel Valjevaca da nam je neophodna podrška države u rešavanju najvećeg problema- zagađenja vazduha, doprla do najviših predstavnika naše države. Valjevo i Valjevci će kroz ove subvencije dobiti priliku da renoviraju svoje objekte, uštede energente i tako pomognu ne samo kućnim budžetima, već i smanjenju aerozagađenja u Valjevu, koje poslednjih godina dobija zabrinjavajuće razmere. Još jednom hvala svima na prilici da učestvujemo u ovom programu i da se uskoro svi zajedno ponosimo dobrim rezultatima, a to su zdrav vazduh, lepše Valjevo i lepša Srbija - rekao je gradonačelnik Lazar Gojković.

 

Građani će biti na vreme obavešteni kada će početi prijavljivanje za ova sredstva i ko ima pravo da konkuriše. Tek predstoji raspisivanje dva javna poziva za izbor firmi koje će sprovoditi radove i za građane i uslove za konkurisanje za subvencije. Zato nema potrebe da građani dolaze u Gradsku upravu i da se raspituju za ove subvencije, jer one još nisu počele da se dodeljuju građanima.

 

Na konkurs Ministarstva rudarstva i eneregetike se prijavilo 88 lokalnih samouprava, a izabrane su one koje su imale kompletnu dokumentaciju i koje su bile spremne da odvoje značajna sopstvena sredstva. Valjevo je, po iznosu koji je izdvojen iz gradskog budžeta, među osam gradova u Srbiji koji su najviše izdvojili za program energetske efikasnosti.

Aktuelno

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 18 komentara

Podzida uz kuću (foto: Kolubarske.rs)
Problemi vlasnika kuća pored budućeg Gerontološkog centra 5.08.2022

Podzida visoka preko tri metra "tik uz kuće"

"Očajni smo. Zazidali su nas! Po kom zakonu je dozvoljeno da se betonske podzide dižu na samo nekoliko metara od kuća u kojima žive ljudi", pitaju vlasnici objekata čiji se placevi graniče sa...  · 19 komentara

SNS u Novi Sad (foto: Kolubarske.rs)
Na obeležavanje godišnjice "Oluje" 4.08.2022

Valjevski naprednjaci otputovali u Novi Sad

Valjevski naprednjaci organizovano otputovali u Novi Sad na obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane u oružanoj akciji "Oluja". Zbog odlaska u Novi Sad gradonačelnik Valjeva neće otvoriti...  · 19 komentara