Registracija Prijava preko FB
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
13.07.2021, 07:01

Usvojen Pravilnik o sufinansiranju mera energetske sanacije

č: | fb:

Gradsko veće je usvojilo Pravilnik o sufinansiranju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

 

Cilj sprovođenja mera je unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji grada Valjeva, navodi se u Pravilniku.

 

Sredstva za sufinansiranje unapređenja energetske efikasnosti dodeljuju se na osnovu javnog poziva za domaćinstva i stambene zajednice u najvišem iznosu do 50 posto od vrednosti ukupne investicije sa PDV-om po pojedinačnoj prijavi.

 

Za sufinansiranje unapređenja energetske efikasnosti u Valjevu u 2021. godini je izdvojen iznos od 20 miliona dinara, od čega je 10 miliona dinara opredelio grad Valjevo, a 10 miliona dinara Ministarstvo rudarstva i energetike.

 

Za ugradnju i nabavku delova termičkog omotača materijala za termičku izolaciju zidova, krova, tavanica i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru porodičnih kuća i stanova ukupno je opredeljeno sedam milona dinara. Maksimalna ukupna sredstva podsticaja za ovu meru mogu iznositi do 120.000 dinara sa PDV-om po prijavi. Prihvatljiva jedinična cena sa PDV-om može iznositi do 2.000 dinara po kvadratnom metru termičke izolacije sa fasadom.

 

Za ugradnju i nabavku  delova termičkog omotača materijala za termičku izolaciju zidova, krova, tavanica i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru stambenih zgrada i izradu tehničke dokumentacije, opredeljeno je pet miliona dinara. Maksimalna ukupna sredstva podsticaja za ovu meru mogu iznositi do 80.000 dinara sa PDV-om pomnoženo sa brojem stanova u zgradi. Prihvatljiva jedinična cena iznosi do 2.000 dinara sa PDV-om po kvadratnom metru termičke izolacije sa fasadom.

 

Za zamenu (nabavka i ugradnja) spoljnih prozora, vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača na porodičnim kućama i stanovima, sa pratećim građevinskim radovima opredeljeno je četiri miliona dinara. Maksimalna sredstva za ovu meru mogu iznositi do 100.000 dinara sa PDV-om po prijavi. Prihvatljiva jedinična cena za ovu meru može iznositi do 14.000 dinara sa PDV-om po kvadratnom metru za prozore i balkonska vrata, i do 20.000 dinara po metru kvadratnom za ulazna vrata.

 

Za nabavku i instalaciju kotlova na biomasu za porodične kuće opredeljeno je črtiri miliona dinara. Grad Valjevo će definisati sredstva podsticaja sa PDV-om koja će dodeliti pojedinačnom korisniku za ovu meru kao manji iznos od 50 posto ukupnog prijavljenog iznosa sa PDV-om za ovu meru i to do 80.000 dinara sa PDV-om po prijavi za nabavku i ugradnju kotlova ili grejača na biomasu za porodičnu kuću.

Gradsko veće

Gradsko veće (Foto: Kolubarske.rs)

 

Članovi Gradskog veća prihvatili su rešenje o obrazovanju Komisije za realizaciju mera energetske sanacije, kao i Odluku o raspisivanju javnog poziva za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije u domaćinstvima na teritoriji grada Valjeva.

 

Prema Pravilniku o sufinansiranju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, neće biti prihvatljivi troškovi radova, nabavka materijala i opreme koji nastanu pre prvog obilaska Komisije za pregled i ocenu podnetih zahteva za sufinansiranje projekata energetske efikasnosti.

Aktuelno

Poreska uprava (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 17 sati 57 minuta

Pandora i natalitet

Mesecima traje borba domaćih poslodavaca sa ministrom opevanim u Pandorinim papirima. Pošto mu je dosadilo da operiše po Bugarskoj, Mali plagijator smislio je (ne baš lukav) način da utera pare u...  · 1 komentar

Darko Kostić (foto: Kolubarske.rs)
Zbog podnošenja tužbe protiv Grada Pre 20 sati 14 minuta

Pravobranilac odoleva pritiscima, kritikama i napadima

Pred Višim sudom u petak će biti nastavljeno ročište po tužbi Pravobranilaštva protiv Grada i Republike zbog nezakonitog otuđenja zemljišta bez naknade. Darko Kostić, zbog te tužbe, već dva meseca...  · 21 komentara