Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
13.07.2021, 07:01

Usvojen Pravilnik o sufinansiranju mera energetske sanacije

č: | fb:

Gradsko veće je usvojilo Pravilnik o sufinansiranju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

 

Cilj sprovođenja mera je unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji grada Valjeva, navodi se u Pravilniku.

 

Sredstva za sufinansiranje unapređenja energetske efikasnosti dodeljuju se na osnovu javnog poziva za domaćinstva i stambene zajednice u najvišem iznosu do 50 posto od vrednosti ukupne investicije sa PDV-om po pojedinačnoj prijavi.

 

Za sufinansiranje unapređenja energetske efikasnosti u Valjevu u 2021. godini je izdvojen iznos od 20 miliona dinara, od čega je 10 miliona dinara opredelio grad Valjevo, a 10 miliona dinara Ministarstvo rudarstva i energetike.

 

Za ugradnju i nabavku delova termičkog omotača materijala za termičku izolaciju zidova, krova, tavanica i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru porodičnih kuća i stanova ukupno je opredeljeno sedam milona dinara. Maksimalna ukupna sredstva podsticaja za ovu meru mogu iznositi do 120.000 dinara sa PDV-om po prijavi. Prihvatljiva jedinična cena sa PDV-om može iznositi do 2.000 dinara po kvadratnom metru termičke izolacije sa fasadom.

 

Za ugradnju i nabavku  delova termičkog omotača materijala za termičku izolaciju zidova, krova, tavanica i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru stambenih zgrada i izradu tehničke dokumentacije, opredeljeno je pet miliona dinara. Maksimalna ukupna sredstva podsticaja za ovu meru mogu iznositi do 80.000 dinara sa PDV-om pomnoženo sa brojem stanova u zgradi. Prihvatljiva jedinična cena iznosi do 2.000 dinara sa PDV-om po kvadratnom metru termičke izolacije sa fasadom.

 

Za zamenu (nabavka i ugradnja) spoljnih prozora, vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača na porodičnim kućama i stanovima, sa pratećim građevinskim radovima opredeljeno je četiri miliona dinara. Maksimalna sredstva za ovu meru mogu iznositi do 100.000 dinara sa PDV-om po prijavi. Prihvatljiva jedinična cena za ovu meru može iznositi do 14.000 dinara sa PDV-om po kvadratnom metru za prozore i balkonska vrata, i do 20.000 dinara po metru kvadratnom za ulazna vrata.

 

Za nabavku i instalaciju kotlova na biomasu za porodične kuće opredeljeno je črtiri miliona dinara. Grad Valjevo će definisati sredstva podsticaja sa PDV-om koja će dodeliti pojedinačnom korisniku za ovu meru kao manji iznos od 50 posto ukupnog prijavljenog iznosa sa PDV-om za ovu meru i to do 80.000 dinara sa PDV-om po prijavi za nabavku i ugradnju kotlova ili grejača na biomasu za porodičnu kuću.

Gradsko veće

Gradsko veće (Foto: Kolubarske.rs)

 

Članovi Gradskog veća prihvatili su rešenje o obrazovanju Komisije za realizaciju mera energetske sanacije, kao i Odluku o raspisivanju javnog poziva za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije u domaćinstvima na teritoriji grada Valjeva.

 

Prema Pravilniku o sufinansiranju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, neće biti prihvatljivi troškovi radova, nabavka materijala i opreme koji nastanu pre prvog obilaska Komisije za pregled i ocenu podnetih zahteva za sufinansiranje projekata energetske efikasnosti.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 17 sati 41 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 17 sati 42 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara