Gojković i Vujović (foto: www.valjevo.rs)
Gojković i Vujović (foto: www.valjevo.rs)
14.07.2021, 06:52

Za uklanjanje divljih deponija i za eko-parkove preko 14,8 miliona dinara

č: | fb:

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković potpisao je ugovor sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović za sufinansiranje realizacije projekata zaštite i očuvanja zemljišta kao prirodnog resursa, saopšteno je iz Gradske uprave.

 

Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo je sredstva u iznosu od 10 miliona dinara Valjevu za projekat "Smanjenje zagađenja zemljišta nastalog usled emisija od divljih deponija izgradnjom Eko-parkova".

 

Realizacijom ovog projekta, za koji će uz sredstva ministarstva i grad Valjevo izdvojiti 4.860.699 dinara, biće uklonjene divlje deponije i izgrađeno šest Eko-parkova u naseljima Milivoja Bjelice, Popare, Brđani, Gradac, Peti Puk i na raskrsnici Đerdapske ulice i Ulice Dimitrija Tucovića.

 

Eko-parkovi uz ozelenjavanje biće izgrađeni na mestima gde su formirane divlje deponije u gradu, čime će se sprečiti njihov dalji nastanak. Cilj projekta je da se u Valjevu potpuno uklone divlje deponije na ovih šest lokacija. Eko-parkovi biće montažno-demontažni, uz mobilijar, ljuljaške, multifunkcionalne njihalice, vrteške i druge sprave.

 

Uklanjanjem divljih deponija i izgradnjom Eko-parkića, zaštitiće se zemljište, sprečiti dalja degradacija i ublažiti njene posledice.

 

Realizacijom ovog projekta zaustaviće se zagađenje životne sredine na ovim lokacijama do nivoa koji je bezbedan za korišćenje, očuvaće se funkcija zemljišta kao prirodnog resursa, sprečiti i otkloniti štetne promene u zemljištu koje su nastale kao posledica zagađenja. Uklanjanje divljih deponija uz sanaciju i izgradnju Eko-parkova, uz uređenje prostora, revitalizaciju i rekultivaciju, od izuzetnog je značaja za očuvanje životne sredine u gradu, jer otpadni materijal na ovim divljim deponijama u nerazgrađenom, polurazgrađenom obliku, lako dolazi u kontakt za zemljištem, vodom i vazduhom.

 

Realizacijom ovog projekta koji je podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije, grad Valjevo će na mestima divljih deponija dobiti moderno opremljene, urbane lokacije čime se dugoročno utiče na poboljšanje kvaliteta životne sredine.

 

Projekti će biti realizovani u 43 grada i opštine, kojima su na javnom konkursu odobrena sredstva, među kojima je i grad Valjevo, navodi se u saopštenju PR službe grada Valjeva.

Aktuelno

Dragan Stojković (foto: skrinšot RTS)
Bez kraja Pre 17 sati 34 minuta

Da nije prevelika doza, za jedan dan?

U tek minuli ponedeljak, čusmo dve izjave. Za enciklopedije! Ne baš svetske mudrosti, ali svetske sigurno. Naravno, ukoliko svet nema pametnija posla, nego da sluša ili čita šta se kod nas priča....  · 3 komentara

Zdanje na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
U zdanju na Desankinom vencu Pre 21 sati 58 minuta

Gradska kuća za posebne prilike

Zdanje na Desankinom vencu biće adaptirano i rekonstruisano u Gradsku kuću, odlučili su odbornici Skupštine grada. Osim za potrebe organa Grada, prostor bi se koristio za protokolarne prijeme,...  · 4 komentara