Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
29.07.2021, 06:40

Apelacioni sud ukinuo rešenje o potvrđivanju optužnice protiv Vujića Subotića i još devet lica

č: | fb:

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenja Višeg suda u Valjevu od 15. januara ove godine kojim je potvrđena optužnica Višeg javnog tužilaštva protiv Aleksandra Vujića Subotića, bivšeg načelnika Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Valjevo, i još devet lica.

 

Kako se navodi, rešenje o ukidanju je doneto uvažavanjem žalbi branilaca okrivljenog Aleksandra Vujića Subotića i još devet lica kojima su na teret stavljena krivična dela davanje i primanja mita, zloupotreba službenog položaja i trgovine uticajem, kao i zloupotreba u postupku javnih nabavki.

 

Po mišljenju veća Apelacionog suda u Beogradu, "prvostepenim rešenjem načinjena je bitna povreda odredaba krivičnog postupka koja se sastoji u tome što u obrazloženju rešenja nisu dati razlozi o odlučnim činjenicama, zbog čega nije bilo moguće ispitati pravilnost i zakonitost rešenja".

 

Apelacioni sud smatra da pobijeno rešenje nije dovoljno obrazloženo, jer je "prvostepeni sud u obrazloženju rešenja samo taksativno naveo branioce okrivljenih lica koji su podneli odgovor na optužnicu i naveo uopštenu i paušalnu formulaciju da je imao u vidu navode iz odgovora na optužnicu branilaca okrivljenih, ali da je našao da su isti bez osnova i da u konkretnom slučaju postoji dovoljno dokaza za opravdanu sumnju da su okrivljeni izvršili krivična dela koja su predmet optužbe".

 

Takođe, navodi se u obrazloženju, prvostepeni sud prilikom ispitivanja optužnice "nije naveo sadržinu podnetih odgovora na optužnicu, niti je u pogledu navoda odgovora na optužnicu u kojima su branioci okrivljenih izneli svoja zapažanja i primedbe u odnosu na stavove javnog tužioca iznete u optužnici, dao ikakvu argumentaciju".

 

Većina optuženih uhapšena je u junu 2017. godine u akciji valjevske policije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva. Pored Aleksandra Vujića Subotića bivšeg načelnika Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Valjevo optužnicom su obuhvaćeni radnici Gradske uprave, preduzetnici i odgovorna lica više firmi iz Valjeva, Šapca i Novog Sada.

 

Nakon više od tri i po godine posle njihovog hapšenja, Vanraspravno veće Višeg suda u Valjevu, kojim je predsedavala predsednica suda Biljana Savić, donelo je rešenje kojim je potvrđena četvrta verzija optužnice.

 

Međutim kada se očekivalo da suđenje, nakon četiri godine od hapšenja, konačno počne, branioci okrivljenih su se žalili, te je Apelacioni sud predmet vratio Višem sudu na ponovno odlučivanje.

Aktuelno

Konferencija za novinare POKS (foto: POKS)
Nezvanično Pre 13 sati 38 minuta

POKS: vanredni lokalni izbori u Osečini i Ljigu

Od opština Kolubarskog okruga vanredni lokalni izbori biće raspisani jedino u Osečini i Ljigu, u Mionici se "vodi borba između dve frakcije SNS", raduje to što će Valjevo imati lokalne izbore u...  · 1 komentar

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U Domu zdravlja Pre 16 sati 58 minuta

Počela vakcinacija protiv gripa

U Domu zdravlja Valjevo je počela imunizacija protiv sezonskog gripa, koja se sprovoditi radnim danima od 7 do 19 časova u prizemlju Doma zdravlja Valjevo, preko puta glavnog ulaza.