Restrikcije vode (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Restrikcije vode (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
03.08.2021, 07:09

Pet valjevskih sela bez vode i po nekoliko dana

č: | fb:

Višegodišnji problem vodosnabdevanja, posebno u letnjem periodu, imaju meštani sela Prijezdić, Ravnje, Zarube, Dračić i Žabari, koja su, i pored toga što su nekoliko kilomatara nadomak Valjeva, priključena na JKP Vodovod Mionica.

 

Meštani Prijezdića pričaju da protekle nedelje vodu nisu imali dva dana, a dešavalo se da česme budu suve čak tri-četiri dana, što im otežava život, ali i ugrožava poljoprivrednu proizvodnju kojom se pretežno bave. Navode da je JKP Vodovod Mionica zbog velike potrošnje i enormno visokih temperatura uvelo restrikcije, ali se žale da ograničenje potrošnje vode ne pogađa sva sela jednako, jer neka bez vode ostaju i po nekoliko dana, a pojedinim selima se uopšte ne isključuje.

 

Direktor JKP Vodovd Mionica Zoran Čitaković kaže da svi potrošači imaju jednak tretman i da se u tom komunalnom preduzeću trude da obezbede ravnomerno snabdevanje vodom. Objašnjava zbog čega se pet valjevskih sela vodom snabdeva iz mioničkog, a ne iz valjevskog, vodovoda.

 

"Meštani mioničkih sela Bukovac, Mratišić i Krčmar i valjevskih sela Prijezdić, Ravnje, Zarube, Dračić i Žabari su sopstveni sredstvima sedamdesetih godina izgradili vodovod koji je nakon nekoliko godina prešao u nadležnost JKP Vodovod Mionica odakle se voda distribuira tim selima", kazao je Čitaković.

 

Prema njegovim rečima nestašice vode su najčešće u visinskim delovima tih sela, one traju dan-dva, a planske restrikcije su uvedene kako bi svi stanovnici tih sela ravnomerno imali vodu.

 

"Problem je u tome što raspolažemo sa nededovoljnom količinom vode, ali nam problem pravi i nenamenska potrošnja", rekao je Čitaković.

 

Odgovarajući na primedbe meštana valjevskih sela da su oni mnogo češće bez vode i da su njima restrikcije svakodnevne za razliku od mioničkih sela kojima se voda ne isključuje svaki dan, a nekima uopšte, direktor JKP Vodovod Mionica kaže da to nije tačno i navodi da su prošle nedelje sela u Mionici bez vode bila dva dana, izuzev nekoliko kuća u Krčmaru koje su priključena na glavni cevovod i koje nije moguće isključiti.

 

"Izdašnost izvora iz koga se kaptira voda za tri mionička i pet valjevskih sela, u ovako sušnom periodu poput ovog, je tri litra vode u sekundi, a potrebno je najmanje šest litara u sekundi. Pritom u Prijezdiću su veliki proizvođači kupine koju poljoprivrednici zalivaju što značajno utiče na potrošnju vode", rekao je Čitaković.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs da li postoji mogućnost da se poboljša vodosnabdevanje pet valjevskih sela, kao i da pređu u nadležnost valjevskog vodovoda, Zoran Čitaković kaže da je to politička odluka.

 

"Nebrojeno puta smo razgovorali o tome da bi bilo racionalnije, ali i bolja raspodela vode, ako bi JKP Vodovod Valjevo raspolagalo sa vodom koja uđe na teritoriju grada. Pet valjevskih sela su udaljena od Mionice 36 kilometara, a od Valjeva par kilometara. Valjevski vodovod treba da odluči da li će preuzeti upravljanje vodovodom u valjevskim selima. Verujem da bi snabdevanje vodom tih pet sela bilo bolje", zaključio je direktor JKP Vodovod Mionica Zoran Čitaković.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 4 sati 41 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 4 sati 41 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 4 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 4 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...