Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
12.08.2021, 12:06

Odnos vlasti prema mladima najbolje se vidi kroz odnos prema nadarenoj deci

č: | fb:

Povodom 12. avgusta Međunarodnog dana mladih, saopštenjem za javnost se oglasila Ženska mreža GrO Stranke slobode i  pravde Valjevo. Ukazuje na položaj mladih, ali i na odnos vlasti prema mladima.

 

Međunarodni dan mladih ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1999. godine na preporuku Svetske konferencije Ministara nadležnih za mlade. Ujedinjene nacije definišu mlade kao osobe u uzrastu od 15 do 24 godine. U našoj zemlji, pitanja mladih uređena su Zakonom o mladima koji je donet u julu 2011. godine i koji definiše mlade kao lica od navršenih 15 godina do navršenih 30 godina života.

 

"Kada se pogleda život mladih ljudi na nivou grada kao što je Valjevo, a sigurno je situacija slična i u mnogim drugim gradovima u Srbiji, jasno je da su mladi prepušteni sami sebi, bez podrške institucija, ali i bez neke naročite organizovane inicijative za borbu za sopstvene bolje položaje u oblastima koje su značajne za njihov razvoj. 

 

U Valjevu je 2018. godine bila otvorena Kancelarija za mlade u Centru za kulturu, koja je veoma kratko i neefikasno funkcionisala, tako da sada ne postoje ni prostorije ni akcije za delovanje mladih kroz institucije Grada i ove zemlje.

 

Problemi sa kojima se mladi u Valjevu susreću su mnogobrojni. Neki od njih su svakako i nedostatak kulturnih dešavanja kao i sportskih sadržaja, koji se odnose na neophodne uslove za bavljenje sportom s obzirom na to da u Valjevu ne postoji nijedan teren sa veštačkom travom, kao ni najaktuelniji načini zabave omladine – akvapark, zbog čega naši mladi moraju da putuju u druga mesta da bi trenirali i da bi se zabavili što dodatno oduzima vreme i materijalna sredstva, navodi se u saopštenju.

 

Ženska mreža GrO Stranke slobode i pravde navodi da se odnos gradske vlasti prema mladima u našem gradu najbolje vidi kroz odnos aktuelne vlasti prema talentovanoj i nadarenoj deci.

 

"Naime, Odlukom Grada Valjeva o stipendiranju i dodeli sredstava za podsticanje obrazovanja i usavršavanja nadarenih učenika i studenata iz 2016. godine, definisani su uslovi pod kojima grad Valjevo daje stipendije i sredstva nadarenim učenicima osnovnih i srednjih škola i studentima. Suština je da pored ostalih uslova, koja deca i studenti treba da ispune u pogledu uspeha u školi ili na fakultetu, ona treba da ispune i uslov da su osvojili jedno od prva tri ili pet mesta na republičkim takmičenjima ili rangiranim međunarodnim takmičenjima, koja su republičkog ili višeg ranga, iz oblasti nauke, umetnosti i sporta.

 

U školskoj 2019 / 2020. godini desio se tektonski poremećaj koji je uticao na celu planetu Zemlju. Može se slobodno reći da je u jednim momentu život u svim zemljama sveta i svim oblastima života stao pa tako i u obrazovanju. Usled više sile sva dešavanja planirana za tu godinu su bila prekinuta, pa i svi rangovi takmičenja koji su trebali da se dese od marta 2020.godine pa ubuduće. Tako je veliki broj talentovane i nadarene dece upravo usled više sile bio onemogućen da se takmiči i da ispuni drugi uslov koji se od njih tražio po navedenoj Odluci iz 2016. godine.

 

Gradske vlasti nisu osetile potrebu da reaguju u ovoj oblasti i da postojeće propise prilagode novonastaloj situaciji, a ostali su nemi i na pisane i usmene molbe nastavnika i roditelja da se propisi prilagode izmenjenim okolnostima. Ogroman broj dece, pa i višegodišnjih stipendista, bez svoje krivice ostao je bez stipendija!", navodi u saopštenju Ženska mreža SSP Valjevo.

 

Stranka slobode i pravde smatra da sve što je trebalo da se uradi bilo je da gradska vlast izmeni Odluku iz 2016.godine u delu koji se odnosio na rang takmičenja, te da se za drugi uslov za dodelu stipendije postavi osvojeno mesto u rangu takmičenja koji je bio održan u momentu potpunog zatvaranja naše države, pa ako je dete osvojilo neko od traženih mesta u tom rangu takmičenja, da mu stipendija bude dodeljena. Pošto to nisu učinili, gradska vlast na čelu sa gradonačelnikom je delima pokazala da parola pod kojom su "osvojili izbore" 2020.godine je mrtvo slovo na papiru, politički pamflet i čista propaganda.

 

"Mi imamo plan da mlade uključi u sistem, da rade na svojim željama i razvoju, da se bore za svoje ciljeve i da u tome uspevaju, a nepredviđene situacije da okrenemo u korist talenta, darovitosti i mladosti ove zemlje! Mladosti Valjeva, neka vam je srećan vaš dan sa verom da ćete budući dočekati u sistemu koji će znati, umeti i imati snage i volje da prave vrednosti postavi na prvo mesto!", poručuje Ženska mreža GrO Stranke slobode i pravde.

Aktuelno

Polomljene behaton ploče u Karađorđevoj (foto: Kolubarske.rs)
Raspisana javna nabavka Pre 23 sati 42 minuta

Na proleće konačno sređivanje trotoara

Ove godine za sređivanje trotoara iz gradske kase biće izdvojeno 12,5 miliona dinara. Konačno će biti zamenjene oštećene behaton ploče u Karađorđevoj ulici. Bez odgovora pitanje da li će deo...  · 13 komentara

Dom zdralja (foto: Branko Petrović)
Evropska nedelja prevencije Pre 21 sati 49 minuta

"Rak grlića materice – rak koji možemo sprečiti"

U toku je Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, od 23. do 29. januara. Bolest je stopostotno izlečiva ako se na vreme otkrije, što ukazuje na važnost prevencije i redovnih pregleda.

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Eksplozija u Kapislani 26.01.2023

Povređene dve radnice u "Krušiku"

Dve radnice valjevskog "Krušika" povređene su, jedna teže, jedna lakše, danas prilikom eksplozije kapisle u kapislani ove fabrike namenske industrije.  · 8 komentara