Sednica Gradskog veća (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Gradskog veća (foto: Đorđe Đoković)
09.09.2014, 18:03

Usvojen plan za Toplanu od „tri koraka“

č: | fb:

Gradski većnici danas su usvojili plan od „tri koraka“ za konsolidaciju Toplane, koji bi trebalo, u naredne tri godine, da postavi na zdrave noge ovo javno preduzeće nakon višegodišnje krize i brojnih problema. Prvi korak, prema predlogu Nadzornog odbora, biće realizovan do septembra sledeće godina, a podrazumeva smanjenje zarada zaposlenih do deset odsto, novu sistematizaciju radnih mesta i preraspodelu radnika, manje račune za mobilne telefone i ukidanje reprezentacije.

Drugi korak, planiran za naredna tri meseca, je izmirenje dospelih i tekućih obaveza, obezbeđenje energenata i ostalih uslova neophodnih za predstojeću grejnu sezonu. To podrazumeva i kreditno zaduženje od 80 miliona dinara, kojim će biti pokrivena dugovanja Toplane i to najviše za energente, 12 miliona Republičkoj direkciji za robne rezerve, 10 miliona dinara NIS-u i za sruju 10 miliona dinara, kao i za otplatu kredita i plaćanje kamata.

Treći korak je oročen na 1. septembar 2017. godine, do kada bi trebalo da bude povećan broj korisnika gradskog sistema grejanja i napravljen plan, da se umesto mazuta, koji je najskuplji energent, koristi tečni naftni gas ili zemni gas, jeftiniji i ekološki prihvatljiviji energenti.

 

Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća (Foto: Đorđe Đoković)

Najviše primedbi i sugestija na plan konsolidacije Toplane izneo je predsednik Skupštine grada Mihailo Jokić, koji je rekao da je osnovni problem površina koja se greje i da je važno što pre povećati broj korisnika. On smatra da je velika greška, ali i trošak, bilo to što je rađena toplifikacija grada - širenje mreže, bez novih priključaka. “Neophodno  je uraditi podstanice, a ukoliko ih ne mogu platiti građani, moramo naći modus da se to uradi”, predložio je Mihailo Jokić.

Predloženi planu konsolidacije u nekim delovima ne znači oporavak i rešenje problema, smatra član Veća Milojko Pantić, jer se "kreditnim zaduženjem ne unapredjuje rad Toplane već se samo refinansira postojeći kredit". 

S obzirom na to da ni svi članovi Gradskog veća nisu bili za usvajanje, plan od „tri koraka“ za konsolidaciju Toplane prošao je sa dva uzdržana glasa. O planu će se izjašnjavati i odbornici na sednici Skupštine grada, koja će biti održana 26. septembra.

 

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 23 sati 52 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 23 sati 53 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara