Park Pećina (foto: Đorđe Đoković)
Park Pećina (foto: Đorđe Đoković)
19.08.2021, 11:32

Agrorazvoj: Foresting ne gazduje šumama nego je naš konsultant u oblasti gazdovanja

č: | fb:

Nakon tvrdnje predsednika GrO Stranke slobode i pravde Branka Ivkovića, iznete na konferenciji za novinare, da je preduzeće "Agrorazvoj – valjevske doline", bez saglasnosti osnivača grada Valjeva, prenelo na gazdovanje valjevske šume beogradskom privatnom preduzeću "Foresting", oglasio se saopštenjem za javnost direktor preduzeća "Agrorazvoj" Dragutin Kuzmanović.

 

U saopštenju se navodi da je "Agrorazvoj – valjevske doline" koji upravlja šumama i šumskim zemljištem na kojima je grad Valjevo upisan kao nosilac prava korišćenja, angažovao Privredno društvo za konsalting i usluge u šumarstvu "Foresting" kao konsultanta u oblasti gazdovanja i upravljanja šumama.

 

"Nijednim članom Ugovora ne piše da je urađen prenos šuma na gazdovanje nekom drugom preduzeću, a na pomenutoj konferenciji su korišćeni sledeći termini: u prevedenom značenju, suštinski, bukvalno i da se to može tako tumačiti. Od svih navedenih poslova u članu 2. Ugovora o poslovno – tehničkoj saradnji Agrorazvoj je sa Forestingom dogovorio izradu Elaborata o proceni zdravstvenog stanja stabala u Park šumi Pećina sa predlogom mera sanacije sa svako stablo pojedinačno", piše u saopštenju.

 

Direktor preduzeća "Agrorazvoj-valjevske doline" u saopštenju je naveo i refernece beogradske firme "Foresting".

 

"Imajući na umu da su Park Pećina pluća grada Valjeva i omiljeni prostor za odmor i rekreaciju većine Valjevki i Valjevaca rešenjem problema zamene bolesnih i suvih stabala pristupamo strateški i planski, jer decenijski problem nije moguće rešiti preko noći. Zamena bolesnih stabala se radi putem sanitarne seče za koju nam je bio potreban elaborat o zdravstvenom stanju stabala sa posebnim osvrtom na zdravstveno stanje stabala u uređenom delu parka. Fitosanitarni i zdravstveni pregled pojedinačnih stabala, grupa stabala i drvoreda u okviru ovog elaborata zbog složenosti posla radi se u  saradnji Forestinga i profesora sa katedre za zaštitu šuma dr Ivana Milenkovića i dr Slobodana Milanovića. Elaborat će sadržati analizu zdravstvenog stanja sa unosom osnovnih vrednosti i opisom mera nege svakog stabla pojedinačno“, piše Dragutin Kuzmanović.

 

On podseća da je Zakon o šumama predvideo da sva strateška, planska dokumenta i programe vezane za gazdovanje šumama prethodno moraju dobiti saglasnost Skupštine grada Valjeva kao nosioca prava korišćenja šuma. Kuzmanović navodi da o svim aktivnostima vezanim za sanitarnu seču i plan pošumljavanja, kao i za izradu osnove gazdovanja šumama grada Valjeva obaveštena je i Uprava za šume koja preko šumarskih inspektora nadzire sve korake iz ove oblasti.

 

Direktor "Agrorazvoj - valjevske doline" saopštava da su nove sadnice, koje će zameniti obolela stabala koja predstavljaju opasnost za korisnike parka i koja prete da zaraze zdrava stabla, obezbeđena preko projekta za koji je grad Valjevo konkurisao kod Ministarstva za zaštitu životne sredine i za koji je dobio sredstva.

 

"Pre nego što se pristupi radovima na revitalizaciji Parka Pećine, Elaborat o proceni zdravstvenog stanja stabala u Park šumi Pećina sa predlogom mera sanacije za svako stablo pojedinačno će se naći na dnevnom redu Skupštine grada Valjeva koja će odlučiti da li će na pomenuti elaborat dati saglasnost“, navodi u saopštenju za javnost direktor preduzeća "Agrorazvoj – valjevske doline" Dragutin Kuzmanović.

 

Podsećamo, na konferenciji za novinare GrO Stranke slobode i pravde (SSP), koja je održana u utorak 17. avgusta, predsednik valjevskog odbora Branko Ivković je saopštio da je valjevsko preduzeće  "Agrorazvoj – valjevske doline" potpisalo Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa beogradskim privatnim preduzećem "Foresting". Ivković se pozvao na član 2 ugovora koji definiše poslovnp-tehničku saradnju.

 

"Tumačenjem njegovih odredbi vrlo lako dolazimo do zaključka da on suštinski nije ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji već da je Agrorazvoj – valjevske doline faktički prenelo gazdovanje nad šumama Valjeva na privatno preduzeće Foresting. Naime, poslovi koji su navedeni u članu 2 ovog ugovora, a koji su preneti na Foresting, sadržinski čine gazdovanje nad šumama, shodno odredbi iz člana 71 Zakona o šumama. Dakle, sasvim je očigledno da šumama u vlasništvu Valjeva od aprila ove godine faktički gazduje privatno preduzeće iz Beograda, a ne preduzeće čiji je osnivač grad Valjevo!", zaključio je Branko Ivković.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 9 sati 23 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 11 sati 59 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara