Prvaci Treće osnovne (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Prvaci Treće osnovne (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
25.08.2021, 06:58

Nastava počinje 1. septembra, časovi 45 minuta

č: | fb:

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa u Srbiji odlučio je da nastava u školama u Srbiji od septembra bude održavana regularno i da časovi traju 45 minuta.

 

Škole će početi 1. septembra i časovi će trajati 45 minuta, napravili smo tri modela koji će zavisiti od ukrštanja podataka, zasnovanih na broju zaraženih, procentu pozitivnih testova, i mera prevencije u samim školama, rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

 

Prema njegovim rečima Tim za škole, u kom su predstavnici Instituta "Batut" i Ministarstva prosvete, sačinio je praktični predlog sa kojim su izašli pred Krizni štab, a kojim će biti definisano šta da se radi kada se po lokalnim samoupravama pojavi veći broj zaraženih. Prema epidemiološkoj situaciji, lokalne samouprave će biti u crvenoj, žutoj i zelenoj zoni.

 

Ružić je objasnio da će ukoliko dođe do promene u broju zaraženih, lokalne samouprave odlučivati o tome da li i kako će se menjati način nastave. Prema njegovim rečima Tim za škole ima zadatak da na nedeljnom nivou razmatra situaciju u svakoj pojedinačnoj lokalnoj samoupravi i da donosi odluku o tome kakav tip nastave može da se sprovodi.  

 

Ružić je predstavio tri modela funkcionisanja škola.

 

Prvi model podrazumeva da deca sede sama u klupama, nose maske dok odgovaraju, a vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu učeniku.

 

Drugi model – kombinovani model sličan prošlogodišnjem za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce što bi značilo da bi jedan dan radili onlajn, a drugi dan imali neposrednu nastavu. Razlika kod srednjoškolaca je što je bi se sada smena tog modela činila na dnevnom nivou, prethodne godine je bila na nedeljnom nivou. Ovaj inovirani model bi bio mnogo bolji sa aspekta pažnje, kazao je. Takođe, Tim za škole može da proceni da ovakav model spusti i na nivo 5. i 6. razreda, i ukoliko ima više učenika od 16 u jednom odeljenju, onda bi se deca delila u grupe.

 

Treći model, koji će se primenjivati u najugroženjim jedinicama lokalne samouprave, koje predstavljaju veliki stepen rizika, biće održavana onlajn nastava za srednjoškolce, a za osnovce kombinovana nastava, časovi će trajati 30 minuta i delili bi se u grupe manje od 16 učenika. Nastavnici bi držali časove u dve grupe u jednom danu.

 

"Na osnovu nalaza lokalnih kriznih štabova, ako donesu odluku o promeni nastave, obavestiće ministarstvo, a onda i roditelje đaka u školama ukoliko dođe do promene modela", rekao je ministar.

 

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba, rekao je da je trenutna epidemiološka situacija takva da će se početak škole poklopiti sa velikom aktivnošću virusa.

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan 5 sati

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...