Učionica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Učionica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
28.08.2021, 06:21

Valjevski srednjoškolci počinju školsku godinu po kombinovanom modelu

č: | fb:

U valjevskim srednjim školama od 1. septembra primenjivaće se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe, odlučio je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola.

 

Valjevo je među 15 lokalnih samouprava u kojima će se primenjivati drugi model, treći model biće u opštini Tutin gde će se primenjivati onlajn nastava u svim srednjim školama, dok će ostali srednjoškolci nastavu pohađati redovno.

 

U Odluci koju je doneo Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, koji je formirao Krizni štab, navodi se da je odluka doneta na osnovu procene epidemiološke situacije koju je uradio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovi Batut", rukovodeći se indikatorima koje su pripremili teritorijalno nadležni instituti za javno zdravlje.

 

Prema zvaničnim podacima Zaoda za javno zdravlje Valjevo, u našem gradu su za sedam dana, od prethodnog petka 20. do 27. avgusta, evidentirane 454 novozaražene osobe od koronavirusa.

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić uputio je dopis školskim upravama, osnovnim i srednjim školama i jedinicama lokalne samouprave o planu obrazovno-vaspitnog rada za sledeću nedelju, a na osnovu odluke Tima.

 

Kako je objavljeno na sajtu Ministarstva, za prvu nedelju školske godine 2021/2022. godinu Tim je doneo odluku da se u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje prvi model organiizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposerednu nastavu u školama, osim u srednjim školama u 15 jedinica i to Kladovu, Petrovacu na Mlavi, Novoj Varoši, Priboju, Užicu, Valjevu, Despotovcu, Jagodini, Paraćinu, Svilajnacu, Rekovacu, Ćupriji, Preševu, Novom Pazaru i Bojniku. Nastava u srednjim školama u ovim lokalnim samoupravama odvijaće se po drugom modelu – kombinovanom, po kome se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

 

Tutin je jedina lokalna samouprava u Srbiji gde će se primenjivati treći model, odnosno onlajn nastava u svim srednjim školama.

 

Učenici koji boluju od COVID-19 ili kod kojih se postavi sumnja na COVID-19 u periodu koji odredi ordinirajući lekar, kao i učenici koji su bliski kontakti COVID-19 pozitivnih osoba koji se nalaze u karantinu u kućnim uslovima, do isteka perioda karantina u skladu sa stručno-metodološkim upustvom ne počinju sa nastavom 1. septembra 2021. godine.

 

Odluka o načinu organizacije nastave u osnovinim i srednjim školama doneta je u skladu sa odlukama i zaključcima Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 i stručnim uputstvima za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj i srednjoj školi za školsku 2021/2022. godinu.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara