Dalekovod
Dalekovod
07.09.2021, 07:12

EDS: Žitelji valjevskih sela nisu prevareni

č: | fb:

Nakon teksta "Opet smo prevareni, radikalizovaćemo proteste", objavljenog 6. septembara u internet novinama Kolubarske.rs, PR služba Elektrodistribucija Srbije (EDS) nam je poslala saopštenje u kome se navodi šta je sve urađeno za nešto više od mesec dana kako bi se rešilo pitanje snabdevanja električnom energijom nekoliko valjevskih sela.

 

"Elektrodistribucija Srbije-ogranak ED Valjevo je do 3. septembra zamenila sve izolatore na dalekovodu DV 35 kV Valjevo 2– Valjevska Kamenica, na 84 stubna mesta (ti radovi su počeli 18. avgusta). Naglašavamo da izolatori nisu zamenjeni parcijalno, već su zamenjeni svi izolatori 35 kV kako bi se broj kvarova sveo na minimum i po potrebi obavila lakša lokalizacija kvara. Uz ovu aktivnost posečeno je rastinje na trasi navedenog dalekovoda DV 35 kV", piše u saopštenju EDS.

 

Dodaje se da je trafo stanica TS 35/10 kV Valjevska Kamenica uvedena u sistem daljinskog upravljanja tako da će broj ispada biti smanjen i neće biti neophodan izlazak ekipe Elektrodistribucije da bi se upravljalo trafo stanicom.

 

"Takođe je izvršena seča rastinja na dalekovodu DV 10 kV za Stave kroz sela Pričević, Beomužević, Tupanci, Majinović, Gornja Bukovica, Bobova i Stave, kao i kroz Belo Polje, Zlatarić, Donju Bukovicu, Suvodanje, Straninu Reku i Sitarice. Ostao je deo seče rastinja u selu Donja Bukovica", saopštava EDS.

 

Dalje se ističe da je u toku rekonstrukcija dalekovoda DV 10 kV za Stave, koja podrazumeva zamenu stubova, izolatora i zamenu provodnika, uz lociranje trase dalekovoda pored puta kako bi se lakše obavljalo njegovo održavanje. Na deonici od Donje Bukovice do Majinovića je u toku priprema dokumentacije i pribavljanje materijala, a od Majinovića do Stave je deo trase izmešten, a ugrađen je i srednjenaponski 10 kV samonoseći kablovski snop koji je znatno bolji od dosadašnjeg provodnika tokom eksploatacije, posebno tokom vremenskih neprilika - oko pet kilometara od ukupno šest kilomatara i ostaje povezivanje i uklapanje sa ograncima.

 

"Neosnovana je tvrdnja da je rađena seča rastinja oko dalekovoda DV 10 kV koji je kasnije izmešten. Ta seča je rađena znatno pre nego što je doneto tehničko rešenje da se izvrši izmeštanje dela dalekovoda DV 10 kV, kako bi se smanjio broj ispada, nije se moglo čekati da se sagledaju imovinsko pravni odnosi", navodi se u saopštenju EDS.

 

Na kraju se ističe da su u toku aktivnosti koje su definisane da se realizuju do 1. decembra ove godine, i sprovode se bez problema. To se pre svega odnosi na ugradnju dva linijska rastavljača 35 kV na dalekovodu DV 35 kV Valjevo 2 – Valjevska Kamenica, postavljanje još tri daljinski upravljive poluukopane trafo stanice TS 10/0,4 kV, ugradnja daljinski upravljivih rastavnih elemenata, postavljanje novih trafo stanica TS 10/0,4 kV koje će zameniti postojeće dotrajale u Stavama, kao i druge mere koje će rešiti pitanje snabdevanja navedenog područja električnom energijom.

 

Podsećamo u tekstu "Opet smo prevareni, radikalizovaćemo proteste", objavljenog 6. septembara, preneli smo tvrdnje žitelja osam valjevskih sela, koji decenijama "muku muče sa lošom strujom", da do 3. septembra nisu završeni svi radovi koji su dogovoreni na sastanku 30. jula u Gradskoj upravi, kome su prisustvovali gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, regionalni koordinator EDS-a Jovica Jevtić i meštani. Žitelji su naveli da je zamenjeno samo deset posto izolatora od onoga što je obećano na tom sastanku, dok je raskresano manje od polovine "zaraslih" dalekovoda. Sudeći prema stanju na terenu, navode da do sada apsolutno ništa nije urađeno na dalekovodu Kamenica-Stave. Poručili su da su "ponovo prevareni" te će svoje proteste radikalizovati.

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 19 sati 32 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 22 sati 21 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.