Aleksandar Obradović (foto: DjordjeDjokovic)
Aleksandar Obradović (foto: DjordjeDjokovic)
20.09.2021, 06:57

Dve godine od hapšenja Aleksandra Obradovića

č: | fb:

Prošlo je dve godine od hapšenja uzbunjivača Aleksandra Obradovića, radnika valjevske fabrike "Krušik", a Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal u ovom slučaju još nije podiglo optužnicu.  

 

U septembru prošle godine na pitanje portala Nova.rs u kojoj je fazi postupak i da li će i kada biti podignuta optužnica, tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković je rekao da se "istraga nalazi u završnoj fazi i da će o donesenim tužilačkim odlukama javnost biti blagovremeno obaveštena".

 

Advokat Vladimir Gajić, branilac Aleksandra Obradovića, za "Pregleda dana"- Newsmax Adria, odgovarajući na pitanje koliko dugo traje "završna faza" je rekao da je ta izjava tužioca Stamenkovića mogla da nas navede da optužnca samo što nije podignuta.

 

"Međutim prošlo je još godinu dana, a za to vreme, koliko je meni poznato kao braniocu, pošto se istraga vodi u tajnosti od osumnjičenog i njegovog branioca, saslušan je samo jedan svedok. Tužilaštvo nema dokaze za delo koje Aleksandru Obradoviću stavljaju na teret. Ali je taj predmet prepun dokaza koji govore u prilog onome što je govorio Aleksandar Obradović, a to je da se u vezi sa trgovinom oružjem, kada je u pitanju Krušik, radi o organizovanom kriminalu u koji je umešan vrh državne vlasti, kao i nekoliko privatnih trgovaca oružjem. Tako da ti dokazi u predmetu postoje, njih je veoma teško okrenuti protiv Obradovića, a to je ono što tužilaštvo radi – pokušava da te dokaza tretira kao dokaze da je Obardović odavao nekakvu poslovnu tajnu", rekao je Vladinir Gajić.

 

Odgovarajući na pitanje da li će biti podignuta optužnica, Gajić kaže da je "to stvar procene onoga koji o svemu u ovoj zemlji odlučuje".

 

"Ja mislim, a tome mu ide u prilog i posldenji događaji kada su u pitanju ovi pregovori o eventualnom izlasku opozicije na sledeće izbore, da on ide sa time da sve gazi, tako da sam bliži proceni da će ta optužnica biti podignuta", rekao je advokat Vladimir Gajić za "Pregleda dana"- Newsmax Adria.

 

Aleksandar Obradović naš heroj

Aleksandar Obradović naš heroj (Foto: Đorđe Đoković)

Uzbunjivač i radnik valjevskog "Krušika" Aleksandar Obradović je uhapšen 18. septembra 2019. godine na svom radnom mestu u fabrici, jer je javnosti ukazao na sumnjive poslove u trgovini Krušikovim proizvodima, u kojima su, kako je naveo, učestvovale i učestvuju vodeće privatne kompanije bliske državnom vrhu, među kojima i firma GIM, koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem, ocem ministra policije Nebojše Stefanovića.

 

Aleksandru Obradoviću je prvo određena mera kućnog pritvora, zatim je prebačen u zatvorski, sredinom oktobra 2019. godine je ponovo vraćen u kućni pritvor, koji mu je ukinut u decembru iste godine.

 

O svemu što zna i što je otkrio u vezi sumnjivih poslova i trgovine Krušikovih proizvoda, o čemu ima dokumentaciju, Obradović je izjavu dao samo dva puta: 18. septembra 2019. godine na dan hapšenja, inspektorima koji su ga uhapsili, a nakon dva dana saslušao ga je zamenik Višeg javnog tužioca za visokotehnološki kriminal u Beogradu. Osumnjičen je za odavanje poslovne tajne iako ni jedan dokument, koji je dostavio medijima, nema oznaku tajnosti.

 

Aleksndar Obradović je ubrzo nakon hapšenja suspendovan sa posla, prima platu od oko 18.000 dinara i tako će biti sve do okončanja krivičnog postupka. Koliko nas se zapita kako živi dve godine Aleksandar Obradović, čovek koji je otkrio i obelodanio jednu od najvećih afera u Srbiji, koji je žrtva sistema i čija porodica i te kako trpi zbog njegovog moralnog čina? 

 

S obzirom na to da je predmet već godinu dana u "završnoj fazi", može se desiti da bude još godinu i više, trebalo bi osnovati Fondaciju za moralnu i materijalnu pomoć Aleksandru Obradoviću dok ne dobije pravdu.

Aktuelno

Svečano otvaranje (foto: www.leparecvaljeva)
Valjevo Pre 9 sati 56 minuta

Svečano otvoren Gerontološki centar

Gerontološki centar u Valjevu juče je svečano otvorio premijer Vlade Srbije Miloš Vučević, a zvanično otvaranje i prijem prvih korisnika biće početkom juna. Gerontološki centar ima kapacitet 100...  · 4 komentara

Izbori (ilustracija Dušan Arsenić) (foto: )
GIK utvrdio zbirnu listu Pre 17 sati 12 minuta

Na izborima u Valjevu šest izbornih lista

Gradska izborna komisija (GIK) Valjeva usvojila je zbirnu izbornu listu sa šest prethodno proglašenih za izbore za odbornike Skupštine grada. Na zbirnoj izbornoj listi nema "Pokreta sad".  · 4 komentara