Aleksandar Obradović (foto: DjordjeDjokovic)
Aleksandar Obradović (foto: DjordjeDjokovic)
20.09.2021, 06:57

Dve godine od hapšenja Aleksandra Obradovića

č: | fb:

Prošlo je dve godine od hapšenja uzbunjivača Aleksandra Obradovića, radnika valjevske fabrike "Krušik", a Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal u ovom slučaju još nije podiglo optužnicu.  

 

U septembru prošle godine na pitanje portala Nova.rs u kojoj je fazi postupak i da li će i kada biti podignuta optužnica, tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković je rekao da se "istraga nalazi u završnoj fazi i da će o donesenim tužilačkim odlukama javnost biti blagovremeno obaveštena".

 

Advokat Vladimir Gajić, branilac Aleksandra Obradovića, za "Pregleda dana"- Newsmax Adria, odgovarajući na pitanje koliko dugo traje "završna faza" je rekao da je ta izjava tužioca Stamenkovića mogla da nas navede da optužnca samo što nije podignuta.

 

"Međutim prošlo je još godinu dana, a za to vreme, koliko je meni poznato kao braniocu, pošto se istraga vodi u tajnosti od osumnjičenog i njegovog branioca, saslušan je samo jedan svedok. Tužilaštvo nema dokaze za delo koje Aleksandru Obradoviću stavljaju na teret. Ali je taj predmet prepun dokaza koji govore u prilog onome što je govorio Aleksandar Obradović, a to je da se u vezi sa trgovinom oružjem, kada je u pitanju Krušik, radi o organizovanom kriminalu u koji je umešan vrh državne vlasti, kao i nekoliko privatnih trgovaca oružjem. Tako da ti dokazi u predmetu postoje, njih je veoma teško okrenuti protiv Obradovića, a to je ono što tužilaštvo radi – pokušava da te dokaza tretira kao dokaze da je Obardović odavao nekakvu poslovnu tajnu", rekao je Vladinir Gajić.

 

Odgovarajući na pitanje da li će biti podignuta optužnica, Gajić kaže da je "to stvar procene onoga koji o svemu u ovoj zemlji odlučuje".

 

"Ja mislim, a tome mu ide u prilog i posldenji događaji kada su u pitanju ovi pregovori o eventualnom izlasku opozicije na sledeće izbore, da on ide sa time da sve gazi, tako da sam bliži proceni da će ta optužnica biti podignuta", rekao je advokat Vladimir Gajić za "Pregleda dana"- Newsmax Adria.

 

Aleksandar Obradović naš heroj

Aleksandar Obradović naš heroj (Foto: Đorđe Đoković)

Uzbunjivač i radnik valjevskog "Krušika" Aleksandar Obradović je uhapšen 18. septembra 2019. godine na svom radnom mestu u fabrici, jer je javnosti ukazao na sumnjive poslove u trgovini Krušikovim proizvodima, u kojima su, kako je naveo, učestvovale i učestvuju vodeće privatne kompanije bliske državnom vrhu, među kojima i firma GIM, koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem, ocem ministra policije Nebojše Stefanovića.

 

Aleksandru Obradoviću je prvo određena mera kućnog pritvora, zatim je prebačen u zatvorski, sredinom oktobra 2019. godine je ponovo vraćen u kućni pritvor, koji mu je ukinut u decembru iste godine.

 

O svemu što zna i što je otkrio u vezi sumnjivih poslova i trgovine Krušikovih proizvoda, o čemu ima dokumentaciju, Obradović je izjavu dao samo dva puta: 18. septembra 2019. godine na dan hapšenja, inspektorima koji su ga uhapsili, a nakon dva dana saslušao ga je zamenik Višeg javnog tužioca za visokotehnološki kriminal u Beogradu. Osumnjičen je za odavanje poslovne tajne iako ni jedan dokument, koji je dostavio medijima, nema oznaku tajnosti.

 

Aleksndar Obradović je ubrzo nakon hapšenja suspendovan sa posla, prima platu od oko 18.000 dinara i tako će biti sve do okončanja krivičnog postupka. Koliko nas se zapita kako živi dve godine Aleksandar Obradović, čovek koji je otkrio i obelodanio jednu od najvećih afera u Srbiji, koji je žrtva sistema i čija porodica i te kako trpi zbog njegovog moralnog čina? 

 

S obzirom na to da je predmet već godinu dana u "završnoj fazi", može se desiti da bude još godinu i više, trebalo bi osnovati Fondaciju za moralnu i materijalnu pomoć Aleksandru Obradoviću dok ne dobije pravdu.

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 5 sati 32 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 5 sati 32 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 5 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 5 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...