Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
01.10.2021, 12:07

Lokalni front: Još jednom istina proterana iz Skupštine Valjeva

č: | fb:

"Poslednja brzometna sednica Skupštine grada bila je odlična reklama za novi model protočnog bojlera u koji je pretvoren dom nekada sa ponosom opisivan kao mesto gde pristojni, odgovorni i savesni ljudi  poslove grada vode u najboljem interesu građana Valjeva", navodi Lokalni front u saopštenju za javnost nakon sednice Skupštine grada na kojoj su usvojene odluke o kupovini zemljišta zbog dolaska još jednog, za sada, nepoznazog nemačkog investitora.

 

Kako se navodi u saopštenju, u nekoliko navrata Lokalni front je upozoravao na opasnu praksu navrat-nanos donetih odluka, na nedopušteno kratko vreme za rad skupštinskih komisija i odbornika, na sazivanje sednica po hitnom postupku sa jednim jedinim obrazloženjem. Bolje rečeno izgovorom: jer kada nam neko najavi investiciju iz snova, mesecima se ne događa ništa sem beskrajne gradnje jednog puta, čišćenja kanala i premeštanja dalekovoda. "Gradske kamarilase, izgleda, razbudi tek kada neki zainteresovani fabrikant dostavi spisak želja, posle čega se sve odigravakao da je stigao svirač iz Hamelna".

 

"Odbornici skupštinske većine, bezbedno skriveni iza slike svog idola, ne vole da ih podsećamo na data obećanja. Logično, jer da su stvarno bili spremni da preuzmu odgovornost ne bi nosioca svoje liste tražili u Beogradu, nego u Valjevu. A kada ih neko, kao odbornik Lokalnog fronta na poslednjoj sednici, podseti šta je obećano, a šta ostvareno, u sali nastane histerija", navode "Lokalci" u saopštenju.

 

Na jučerašnjoj sednici lokalnog parlamenta odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović uporedio je obećanja izgovorena u martu ove godine sa slovom ugovora potpisanog sa firmom "Bizerba". Setimo se, na skupu u blizini Divaca, Aleksandar Vučić je izričito najavio "sporazum o izgradnji fabrike u Valjevu, jedne veoma važne i cenjene nemačke kompanije, gde će prosečna neto plata biti preko hiljadu evra".

 

Trifunović je za skupštinskom govornicom pročitao delove ugovora, koji su potpisali ministarka privrede Anđelka Atanasković i direktor Frank Ralf Rajnhart, da će zarade u ovoj fabrici biti najmanje 20 posto više od važeće cene rada, koja u ovom trenutku iznosi 183,93 dinara po radnom satu. Odbornik je naveo da prosta računica pokazuje da bi za ovaj septembar zarada zaposlenih iznosila nešto preko 330 evra, manje od trećine obećanog iznosa. Pored toga, ponovo je citiran ugovor, "Bizerba" će tek u idućoj godini zaposliti tri radnika, u narednim godinama redom 28,49,65,68 i najzad, tek 2027. godine još 92, što je svega 305 radnika.

 

Odbornik Lokanog fronta je upitao da li i novi nemački investitor nudi Valjevcima zarade 20 posto više od najniže cene rada i kakvi će biti uslovi rada u novoj fabrici? Trifunović je hteo da čuje odgovore na ta pitanja pre nego što odluči da li će glasati za pogodnosti koje se podastiru još jednom nemačkom investitoru, o kome znamo samo da se već više od 120 godina bavi sanitarijama.

 

"Reakcija je bila, blago rečeno, histerična. Od predsednice Skupštine koja je na sve načine ometala izlaganje odbornika umesto da ga zaštiti od dobacivanja iz sale, do šefa odborničke grupe SNS na čijem licu se videlo kako bi najradije natukao lisice Željku Trifunoviću i vukao ga po putu oko Divaca. 'Napredna' gospodo, istinu nije teško proterati iz skupštinske sale. Teško je iz pamćenja Valjevaca proterati nekoliko činjenica koje ni lisicama ne možete osporiti", navodi u saopštenju Lokalni front.

 

Podseća na obećanja Aleksandra Vučića, koje je u martu 2019. preneo tadašnji gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, "da će kroz godinu dana početi izgradnja saobraćajnice od Valjeva do Lajkovca koja će koštati 80 miliona evra, kao i da je jedna strana kompanija spremna da odmah počne gradnju savremene fabrike u industrijskoj zoni".

 

"Ne možete izbrisati ni pamćenje radnicima Krušika iz marta 2020. kada im je Vučić obećavao desetine miliona evra. Od tih miliona nije stiglo ni za doprinose za zdravstveno osiguranje. Tužna je istina, ali istina, da je u međuvremenu 17 kilometara puta između Popučaka i Nepričave za 80 miliona evra postalo 18,3 kilometara po ceni od ( za sada) 158 miliona evra. I da je 31. avgusta u Valjevu, koje se ‘razvija’, ima skoro 500 više nezaposlenih nego 1. Januara ove godine", zaključuje u saopštenju za javnost Lokalni front Valjevo.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 3 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 17 sati 58 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...