Gradsko veće (foto: Kolubarske.rs)
Gradsko veće (foto: Kolubarske.rs)
05.10.2021, 11:18

Opet pare za strance, za početak 1,74 miliona evra

č: | fb:

Građani Valjeva će za nemačkog investitora platiti 1,74 miliona evra zemljište koje će biti u okviru buduće privrendne zone, odlučili su čalnovi Gradskog veća, a odluku treba da potvrde i odbornici Skupštine grada na sednici koja će biti održana u sredu, 6. oktobra.

 

Članovi Gradskog veća su na današnjoj sednici usvojili Odluku o prihvatanju ponuda i pribavljanju neizgrađenog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom u javnu svojinu grada Valjeva. Kako se navodi u Odluci, grad Valjevo prihvata punudu za kupovinu 38 katastarskih parcela u Katastarskoj opštini Valjevo po ceni od 11,25 evra po kvadratnom metru u dinarskoj protivvrednosti.

 

Navedeno je da se zemljište pribavlja radi realizacije investicionog projekta izgradnje pogona za proizvodnju sanitarija u valjevskoj privrednoj zoni.

 

U obrazloženju Odluke piše da se kupovina obavlja po ceni koju su dostavili vlasnici parcela, a koja nije viša od procenjene tržišne vrednosti nepokretnosti utvrđene od strane Poreske uprave.

 

"Katastarske parcele koje su predmet ove odluke nalaze se uz kompleks građevinskog zemljišta koji je u javnoj svojini grada Valjeva i jedini mogući način pribavljanja zemljišta je pribavljanje neposrednom pogodbom radi formiranja građevinskih parcela u skladu sa važećim planskim aktima, u cilju realizacije investicionog projekta od značaja za Republiku Srbiju", stoji u obrazloženju Odluke.

 

Ni na današnjoj sednici Gradskog veća nije rečeno konkretno za kog stranog investitora se kupuje zemljište, nije saopšteno koliko će građani Valjeva ukupno platiti 38 parcela, niti je saopštena njihova ukupna površina.

 

Sabiranjem navedenih cifara iz Odluke proizilazi da će građani Valjeva za nemačkog investitora, prema nezvaničnim saznanjima Kolubarskih.rs reč je o kompaniji "Grohe", kupiti 15,47 hektara zemljišta po ceni od 1.125 evra za ar, što je ukupno 1,74 miliona evra.

 

Sudeći prema podacima objavljenim na Wikipedia, građani Valjeva će finansijski "pomoći" kompaniju koja je u 2017. godini ostvarila konsolidovane prihode od prodaje u iznosu od 1,35 milijardi evra.

 

Podsećamo, na poslednjoj sednici Skupštine grada, na kojoj su odbornici prihvatili odluku da Grad kupi parcele za nemačkog investitora, rečeno je da su "kompanija iz Savezne Republike Nemačke, Ministarstvo privrede Republike Srbije i grad Valjevo potpisali Memorandum o saradnji u cilju pokazivanja spremnosti da unaprede međusobne odnose, kao i jasno iskažu namere za realizaciju investicije u Srbiji.

 

Javnost do danas nije upoznata sa detaljima tog memorandum, građanima Valjeva, koji će izdvojiti 1,74 milina evra za zemljište, nisu pozate namere koje su "jasno iskazane" za realizaciju investicije u Srbiji.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 18 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...