Nebojša Petronić (foto: Kolubarske.rs)
Nebojša Petronić (foto: Kolubarske.rs)
07.10.2021, 06:45

Nebojša Petronić novi načelnik Gradske uprave Valjevo

č: | fb:

Novi načelnik Gradske uprave grada Valjeva biće dosadašnji v.d. načelnika Nebojša Petronić (1974), diplomirani pravnik iz Vladimiraca.

 

Rešenje o postavljenju načelnika Gradske uprave na period od pet godina biće doneto na današnjoj sednici Gradskog veća. Pored pravnika iz Vladimiraca, na konkurs koji je objavljen 8. septembra, javio se još jedan kandidat.

 

Nebojša Petronić je v.d. načelnika Gradske uprave bio osam meseci. Zakonom o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave predviđeno je da, Veće može postaviti vršioca dužnosti koji će obavljati poslove načelnika uprave, najduže na tri meseca, bez sprovođenja javnog konkursa pa. U slučaju da se javni konkurs ne okonča postavljenjem na položaj, status vršioca dužnosti može se produžiti najduže još tri meseca.

 

Podsećamo, načelnica Gradske uprave Valjeva Jelica Panjković-Tešić, diplomirana pravnica, 23. decembra prošle godine podnela je ostavku na tu funkciju iz, kako je navela, ličnih razloga. 

 

Tada je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković za Kolubarske.rs rekao da će novi načelnik biti izabran na konkursu koji će raspisati Gradska uprava, a do tada će ovu funkciju obavljati zamenik načelnika Gradske uprave Dragana Đenić, koja je takođe izabrana na konkursu na period od pet godina.

 

Međutim, samo sedam dana nakon što je ostvaku podnela načelnica Gradske uprave, njena zamenica Dragana Đenić je iznenada odlučila da ode u penziju.

 

Ubrzo je za vršioca dužnosti načelnika Gradske uprave Valjevo postavljen Nebojša Petronić, diplomirani pravnik iz Vladimiraca. "Obavili smo razgovore sa nekoliko kandidata. Nije bilo obostrane želje za saradnjom i potražili smo rešenje van Valjeva", obrazložio je odluku gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković naglašavajući da je jedino Nebojša Petronić, od svih kandidata sa kojima je razgovarano, prihavtio da bude v.d. načelnika.

 

Petronić je za v.d. načelnika Gradske uprave postvaljen 5. januara, da bi mu po isteku tromesečnog mandata bio produžen status za još tri meseca. Gradonačelnik Lazar Gojković nije želeo da odgovori na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega nije raspisan konkurs za novog načelnika, nego je vršiocu dužnosti produžen status za još tri meseca.

 

Tada su, poečtkom aprila, Kolubarske.rs pisale da je, prema nezvaničnim saznanjima, još ranije dogovoreno sa Nebojšom Petronićem da konkuriše za mesto načelnika i da će, svakako, pobediti na konkursu. Međutim, prema rečima našeg sagovornika iz Gradske uprave, konkurs nije raspisan zbog toga što se "Petronić premišlja da li da ostane ili ne na mestu načelnika". 

 

Podsećamo i na to da je krajem jula odbornička grupa SPS-JS u Skupštini grada ukazala na to da je nezakonito produžen za još tri meseca v.d. status načelnika Gradske uprave.

 

"U Valjevu je načelnik Gradske uprave nezakonito dva puta postavljan. Prvi put 5. aprila 2021. godine, kada je postavljen na drugi mandat vršioca dužnosti jer posle prvog postavljenja nikada nije došlo do raspisivanja konkursa, a što je izričita zakonska obaveza, drugi put 30. juna 2021, usledio je i treći mandat u v. d. statusu, što zakon izričito zabranjuje. Pritom v. d. načelnik Gradske uprave je treći put postavljen na telefonskoj sednici Gradskog veća, što je suprotno Poslovniku o radu Gradskog veća, po kome se telefonska sednica može održati ali samo ukoliko je nešto izuzetno važno ili hitno, što u ovom slučaju nije bilo", rekao je krajem jula na konferenciji za novinare Dragan Popovi, zamenik šefa odborničke grupe SPS-JS.

 

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 9 sati 47 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...