Darko Kostić (foto: Kolubarske.rs)
Darko Kostić (foto: Kolubarske.rs)
21.10.2021, 06:59

Pravobranilac odoleva pritiscima, kritikama i napadima

č: | fb:

Pred Višim sudom u Valjevu u petak, 22. oktobra, biće nastavljen postupak u kojem je gradsko Pravobranilaštvo tužilo Grad Valjevo i Republiku Srbiju tražeći da se poništi ugovor o otuđenju zemljišta bez naknade jer nije u skladu sa zakonom.

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je, i pored mišjenja javnog Pavobranilaštva da zemljište u vlasništvu Grada ne može biti poklonjeno Republici Srbiji, potpisao ugovor sa Republičkom direkcijom za imovinu o otuđenju parcele površine 11,8 hektara u budućoj Privrednoj zoni, a koja je potom poklonjena nemačkoj kompaniji "Bizerba" za izgradnju proizvodnog pogona.

 

Zbog te nesvakidašnje tužbe, pravobranilac Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina Darko Kostić, čiji je posao da štiti imovinska prava i interese Grada, već dva meseca trpi napade, kritike i optužbe, koje se mogu čuti i na sednici Skupštine grada i u pojedinim medijima, da je on protiv stranih investitora i da ovom tužbom nanosi štetu gradu i državi.  

 

- Neću nikada odustati od svojih stavova i principa da poštujem zakon, i dok budem pravobranilac tako ću raditi. Meni je daleko važnije da svoj posao radim časno, pošteno, profesionalno, u skladu sa zakonom, nego da sačuvam svoju poziciju pravobranioca - rekao je na konferenciji za novinare Darko Kostić.  

 

Objašnjavajući, pre svega građanima Valjeva čiju imovinu štiti, Kostić je naveo da, po zakonu i odgovarajućoj uredbi Vlade Srbije, Grad može da prenese Republici zemljište bez naknade u dva slučaja - ako se Republika obaveže da će na tom zemljištu izgraditi objekat tačno određene površine i namene u skladu sa važećim planskim aktom ili ako je prenos zemljišta bez naknade sa Grada na Republiku osnovan, odnosno ako Grad od Republike kao sticaoca zauzvrat dobije objekat ili drugo zemljište u vlasništvu Republike koje vredi kao zemljište grada.

 

- U oba slučaja Vlada mora dati prethodnu saglasnost Gradu da prenese Republici zemljište bez naknade i Grad zauzvrat mora dobiti od Republike kao sticaoca korist nenovčane prirode koja vredi najmanje koliko i zemljište. U ovom slučaju Grad nije tražio saglasnost Vlade, iako je to njegova izričita zakonska obaveza, pa samim tim Vlada nije ni dala prethodnu saglasnost Gradu. Bez te saglasnosti ugovor je nezakonit, jer po zaključenom ugovoru Grad od Republike nije dobio ništa - kazao je Kostić.

 

Dodao je da na sve ugovore kojima Grad prodaje ili kupuje zemljište, pravobranilaštvo daje prethodno mišljenje. U konkretnom slučaju, zbog svega navedenog pravobranilaštvo je dalo negativno mišljenje na ugovor kojim Grad bez naknade prenosi zemljište Republici.

 

- Uprkos tome, gradonačelnik je kod javnog beležnika zaključio taj ugovor. Istog trenutka je nastupila zakonska obaveza Pravobranilaštva da podnese tužbu da se taj ugovor poništi. Naglašavam da se radi o zakonskoj obavezi Pravobranilaštva. Dakle, nije bilo pitanje da li hoćemo ili nećemo da pišemo tužbu, već moramo, i to smo i učinili. Prema tome, neosnovane su bilo kakve glasine da pravobranilac piše tužbu po političkoj direktivi – rekao je na konferenciji za novinare.

Darko Kostić (konferencija za novinare)

Darko Kostić (konferencija za novinare) (Foto: Kolubarske.rs)

Gostujući u programu televizije Marš, Darko Kostić je izjavio da nije bilo direktnog pritiska da mora dati pozitivno mišljenje na nezakonit ugovor, ali je bilo svojevrsnih pritisaka i zastrašivanja.

 

- Pre nego što je potpisan ugovor ja sam nekoliko puta upozoravao gradonačelnika da je taj ugovor nezakonit kao i da je nezakonita i kompletna procedura koja je tome prethodila. On mi je na to rekao da su stručne službe Gradske uprave njega uveravale da ja nisam u pravu i da je ceo posao zakonit. Pored toga, on mi je govorio da Beograd, odnosno državno rukovodstvo, traži da se tako uradi. Čak mi je pominjao da se nekoliko puta čuo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Samo pominjanje predsednika Srbije, ja sam tumačio kao određenu vrstu pritiska, pretnje i zastrašivanja sa ciljem da ja postupim protivzakonito. U prvih mah ja sam posumnjao da je gradonačelnik razgovarao sa Vučićem, ali sam bio ubeđen, a i sad sam ubeđen, da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nikada nikome ne bi tražio da uradi nešto suprotno zakonu. Ali to me nije uplašilo, jer da jeste ja bih podlegao tom pritisku. Nisam jer sam uveren da radim isključivo po zakonu - izjavio je pravobranlac.

 

Prema njegovom mišljenju, na delu je klasične zamene teza jer gradonačelnik i Gradska uprava, koji su radili nestručno i nezakonito, sada pokušavaju da njega predstave kao državnog neprijatelja koji sprečava dolazak stranih investitora, koči investiciju i zapošljavanje ljudi, razvoj Valjeva i pokušavaju da svoju odgovornost prebace na njega.

 

- Takođe, pokušavaju da prikažu da je Beograd naložio da se tako radi. A to je jako opasno jer se time direktno nanosi šteta državi Srbiji i predsedniku Vučiću. Moj postupak i moje uporno insistiranje da se radi po zakonu je najveći stimulans za dolazak stranih investitora. A oni koji rade suprotno zakonu, u konkretnom slučaju gradonačelnik i Gradska uprava, upravo oni odvraćaju dolazak stranih investitora jer oni žele da dođu u zemlju u kojoj vlada vladavina prava i pravna sigurnost – rekao je za TV Marš Kostić.

 

On je naglasio da je, kojim slučajem, njegovo mišljenje o nezakonitom otuđenju javne imovine bilo pozitivno on bi bez svake sumnje bio krivično odgovoran. Kostić je ponovio da nije reč o zemljištu koje je neko poklonio gradu Valjevu, nego o zemljištu koje je plaćeno skoro 1,5 milion evra, sredstvima iz budžeta grada, dakle parama građana Valjeva.

 

Gradski pravobraničac smatra, i to je saopštio na konferencii za novinare, da je tužba Pravobranilaštva osnovana te da će je Viši sud u Valjevu usvojiti. Međutim, kako je rekao za TV Marš, pojedini mediji su takvo mišljenje tumačili kao pritisak na pravsuđe.

 

- Nema ni govora o pritisku na pravosuđe. Prvo, suđenje je javno, drugo ja sam izneo mišljenje, nisam komentarisao nijednu sudsku odluku nijedan sudski postupak, i pod tri pritisak na pravosuđe mogu da vrše izvršna i zakonodavna vlast jer oni donose odluke o statusu sudija. Ne mogu ja kao pravobranilac, koji nisam ni zakonodavna ni izvršna vlast, niti odlučujem o njihovom statusu, da vršim pritisak na pravosuđe – rekao je Kostić.

 

Gostujući na TV Marš, Drako Kostić je izjavio da neće ćutati dok pojedini iznose lažne optužbe na račin Pravobranilaštva, a zna koliki rad i trud je uložio zajedno sa svojim koleginicama. "Taj film neće niko gledati", poručio je.

 

Kostić napustio SPS

 

Povodom kritika izrečenih na sednici Skupštine grada da je bio kandidat SPS za narodnog poslanika 2020. godine i da zbog toga kao pravobranilac deluje politički, odnosno da su ga instruisali socijalisti, Darko Kostić je izjavio da to nije tačno nego da "isključivo radi po zakonu".

 

Novinarima je saopštio da više nije član SPS, jer mu je bilo neprihvatljivo to što su socijalisti na sednici Skupštine grada, iako su i sami predložili, glasali protiv da se Aleksandar Vučić proglasi počasnim građaninom Valjeva.

 

- Naime, ja sam u dogovoru sa odbornicima SPS i JS, Đorđem Pavlovićem i Draganom Popovićem pripremio predlog odluke da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasi počasnim građaninom Valjeva, a njih dvojica su taj predlog potpisali. Međutim, sve što se desilo potom za mene je bilo neprihvatljivo jer su na sednici Skupštine odbornici SPS-a, na poziv Đorđa Pavlovića, glasali protiv predloga, tako da sam se od tada faktički distancirao od SPS-a – rekao je Darko Kostić.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 6 sati 54 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 9 sati 43 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.