Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
19.11.2021, 07:48

Odbijen tužbeni zahtev Pravobranilaštva protiv Valjeva i Srbije

č: | fb:

Viši sud u Valjevu odbio je tužbeni zahtev Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina protiv grada Valjeva i Republike Srbije radi utvrđenja ništavosti Ugovora o otuđenju bez naknade zemljišta površine 11,8 hektara u Privrednoj zoni u Popučkama, koji je potpisao gradonačelnik Lazar Gojković.

 

Gradski pravobranilac tužio je grad Valjevo i Republiku Srbiju zbog toga što je, suprotno zakonskim propisima i Uredbi o pribavljanju i otuđenju nepokretnosti, Grad bez naknade otuđio svoju imovinu u korist Republike, koja je potom zemljište poklonila nemačkoj kompaniji "Bizerba" radi izgradnje proizvodnog pogona.

 

Sudija Višeg suda u Valjevu Radivoje Jovanović obrazlažući svoju odluku naveo je da sud nalazi da u ovom predmetu nisu povređene odredbe Zakona o javnoj svojini i Zakona o građevinskom zemljištu, odnosno da zaključenje ugovora nije bilo protivno odredbama tih zakona. Takođe nalazi da je u bitnom sam postupak zaključenja ugovora bio saglasan Uredbi, da nesaglasnosti nisu bile protivne cilju same forme, odnosno da zbog tih nesaglasnosti, propusta u postupku, sam ugovor ne može biti ništav. Ugovor je, uz to, izvršen naveo je sudija Jovanović.

 

Odbijen je i tužbeni zahtev kojim je Pravobranilaštvo tražilo da se tužena Republika Srbija obaveže da gradu Valjevu preda u svojinu i državinu parcelu površine 11,8 hektara koja je bila predmet spora ili da Gradu isplati naknadu u iznosu od preko 156 miliona dinara. Prema rečima sudije Jovanovića zahtev za vraćanje u državinu je neosnovan i zbog toga što parcela više nije u državini Republike Srbije.

 

Smenjeni pravobranilac Darko Kostić, koji je tužio grad Valjevo i Republiku Srbiju, kaže da nije očekivao ovakvu presudu. "Kada sam podneo tužbu bio sam ubeđen, a i sada čvrsto verujem, da je tužbeni zahtev osnovan", rekao je kratko Darko Kostić i dodao "ipak, važi se sudijska".

 

Nije poznato da li će Zajedničko pravobranilaštvo grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina uložiti žalbu protiv ove presude Višeg suda u Valjevu.

 

Podsećamo, na predlog gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića Skupština grada je krajem oktobra razrešila funkcije pravobranioca Darka Kostića. U obrazloženju stoji da su zahtev za pokretanje postupka za smenu Darka Kostića uputila pravobranilaštva opština Ljig i Osečina jer su "nezadovoljni dosadašnjom saradnjom, iznoseći primedbe na njegov način rada, postupanje u predmetima, rešenjima koje donosi, kao i žalbama koje ulaže na prvostepene odluke sudskih organa".

 

 

Aktuelno