Registracija Prijava preko FB
Gradnja apartmana na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Gradnja apartmana na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
24.11.2021, 10:58

Masovna gradnja na Divčibarama ozbiljna pretnja za vodosnabdevanje Valjeva

č: | fb:

Divčibare se nalaze u zoni ugrožene životne sredine, navodi se u zvaničnom dokumentu "Izveštaj o strateškoj  proceni uticaja Prostornog plana Republike Srbije od 2021. do 2035.godine na životnu sredinu".

 

U saopštenju za javnost, Lokalni front Valjevo upozorava da je masovna gradnja na Divčibarama ozbiljna pretnja za vodosnabdevanje Valjeva, navodi da je šokantno otkriće to što piše na strani 46 Izveštaja da se turistički centri Kopaonik, Zlatibor i Divčibare već nalaze u zoni ugrožene životne sredine.

 

"Nije teško naslutiti ko je kriv što se nekadašnja vazdušna banja, često poređena sa Švajcarskom, našla u ovoj zoni. Pohlepa investitora, nebriga, neznanje i korupcija službenika građana, doneli su Divčibarama ovu neslavnu titulu", navodi se u saopštenju Lokalnog fronta Valjevo.

 

"Lokalci" pitaju da li je kasno da se promeni tendencija razvoja Divčibara utemeljena na gradnji novih objekata masovnog turizma koji su već uveliko premašili zapuštene infrastrukturne kapacitete? Navode da je kanalizacija očito najveći problem i oblast u kojoj je trebalo davno reagovati. Novac građana, blizu 50 miliona, bačen je i na projekte stanica za prečišćavanje koje bi potom neko proglasio za loše i naručio neke nove projekte od kojih nema, niti će biti ikakve koristi.

 

Svako razuman sada će zapanjeno pogledati i pitati: Izvinite, ako Divčibare nemaju izgrađenu kanalizaciju, kako su sve te desetine, ili stotine, investitora uopšte dobile dozvole za gradnju?

 

"Praktično svi ovakvi projekti kroz nezainteresovanu komisiju, a potom i gore, kroz potpuno nezainteresovanu Skupštinu grada, prolaze kao brzi vozovi. Dominiraju lažne informacije, tek ponekad se čuje i neka primedba, neko upozorenje na moguće posledice takve prakse. Izgovor je uvek isti: šta, pa zar vi nećete da se ulaže u Valjevo i na Divčibare?", piše u saopštenju.

 

Lokalni front navodi primer: za priključenje novog objekta na kanalizaciju neophodni su uslovi koje izdaje JP Vodovod, Valjevo. Evo nekoliko rečenica iz nasumice izabranih planova, koje možete naći na zvaničnoj internet prezentaciji grada Valjeva:


"Na predmetnoj parceli nije izgrađena mreža za odvođenje otpadnih voda,ali je izgradnja planirana pa se u budućnosti planirani objekt može priključiti na istu". "Na predmetnoj lokaciji postoji izvedena kanalizaciona mreža, koristiti postojeći priključak". "Postojeća mreža je neupotrebljiva i predstavlja ozbiljan potencijalni izvor zagađenja prirodne sredine".

 

Sve ovo nije smetalo "Vodovodu" da investitora, 18. avgusta ove godine, ovlasti da "koristi postojeći kanalizacioni priključak!".

 

Još jedno futurističko objašnjenje: "u predmetnom urbanističkom projektu prikazani su priključci na planiranoj kanalizacionoj i vodovodnoj mreži…".

 

Ako znamo da samo jedan od objekata ispušta 6,8 litara fekalnih otpadnih voda u samo jednoj sekundi, onda dobijamo predstavu o stvarnim dimenzijama problema.

 

"Tema ispred svih je projekat izgradnje turističkog kompleksa Karitas Valjevo od oko 2000 kvadratnih metara, na površini od jednog hektara, na samoj obali Bukovske reke. Dva kilometra od tog mesta Bukovska reka se spaja sa Zabavom, nastaje Suvaja koja odmah ponire, da bi se ta voda, posle nekoliko kilometara, pojavila na izvoru reke Gradac. Ta lokacija, taj deo Divčibara, nije naseljen, naravno nema ni kanalizaciju. Naravno, ima reku. Verovatno, gotovo izvesno, da će otpadne vode iz turističkog kompleksa direktno oticati u vodotok Bukovske, Suvaje i Gradca, koji se preko crpne stanice na Pločama koristi i za snabdevanje Valjeva vodom", navodi Lokalni front Valjevo.

 

Ova organizacija pita da li je sve ovo poznato Odeljenju za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi. Ako jeste, i ako nije, ravan je zločinu postupak ovog odeljenja, koje je u julu ove godine donelo rešenje o nepristupanju izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu Plana detaljne regulacije za projekat Karitas Valjevo.

 

"Mi verujemo da se prirodni ambijent Divčibara još može očuvati i spasti", poručuje Lokalni front Valjevo.

Aktuelno

Valjevska bolnica (foto: Kolubarske.rs)
Nakon dolaska nove direktorke Pre 15 minuta

Smene i ostavka načelnika u valjevskoj bolnici

U Opštoj bolnici Valjevo smenjeno je četvoro načelnika službi, dok je jedan podneo ostavku. Izvor Kolubarskih.rs kaže da su smene iz "ličnih razloga", a ne zbog lošeg rada, dok v.d. direktora kaže...

Građani na blokadi puta (foto: Kolubarske.rs)
Na blokadi puta Valjevo-Loznica 27.11.2021

Privedeno desetak građana

Valjevska policija privela je desetak građana koji su bili na blokadi magistralnog puta Valjevo-Loznica. Među privedenima je Željko Trifunović, aktivista Loklanog fronta Valjevo, koji je odbornik u...  · 31 komentara

Skupština (foto: Đorđe Đoković)
Skupština izabrala 27.11.2021

Dragana Labus novi gradski pravobranilac

Diplomirani pravnik Dragana Labus, izabrana je za pravobranioca Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina. Predlog za izbor Dragane Labus prihvatili su većinom...  · 14 komentara