Valjevska bolnica (deo pretvoren u kovid) (foto: Kolubarske.rs)
Valjevska bolnica (deo pretvoren u kovid) (foto: Kolubarske.rs)
25.11.2021, 07:51

Među hospitalizovanim i umrlim kovid pacijentima najviše je nevakcinisanih

č: | fb:

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo (CINS), dobijenim iz 21 zdravstvene ustanove o tome koliko je vakcinisanih i nevakcinisanih među hospitalizovanim i umrlim kovid pacijentima, u Opštoj bolnici Valjevo u najvećem broju pacijenti su bili nevakcinisani.

 

Od početka godine do 24. oktobra u Opštoj bolnici Valjevo ukupno je hospitalizovano preko 2.000 ljudi, od tog broja je preminulo oko 22 posto ili 440 pacijenata, stoji u istraživanju CINS-a. Prema podacima dobijenim iz Opšte bolnice među hospitalizovanim pacijentima je bilo 16,1 posto vakcinisanih i 83,9 posto nevakcinisanih, dok je 20,2 posto preminulih bilo vakcinisano, a 79,8 posto nije bilo vakcinisano.

 

S druge strane, navodi CINS, Zavodu za javno zdravlje Valjevo od početka godine do početka oktobra prijavljeno je 267 smrtnih ishoda obolelih od korone. Njih 10 posto je bilo vakcinisano, 67 posto nevakcinisano, dok za ostale nije poznat vakcinalni status, naveo je valjevski Zavod.

 

Sudeći po podacima o smrtnosti kovid pacijenata koje je CINS dobio iz Opšte bolnice Valjevo i iz Zavoda za javno zdravlje, kao i po izveštaju koji svakodnevno objavljuje valjevski Zavod za javno zdravlje, Valjevo je u samom vrhu srpskih gradova po broju preminulih od posledica koronavirusa. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u prethodnih deset dana u našem gradu su od posledica koronavirusa preminule 24 osobe, a u Kolubarskom okrugu 55.

 

Vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice Valjevo, dr Branku Antić pitali smo da li postoji objašnjenje za tako veliki broj smrtnih ishoda kovid pacijenata u Valjevu i koji su razlozi?

Branka Antić

Branka Antić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Dr Antić kaže da u Valjevu i Kolubarskom okrugu situacija nije ništa gora nego što je to u ostalim gradovima i okruzima u Srbiji kada je u pitanju broj umrlih kovid pacijemata.

 

Komentarišući podatke do kojih je došao CINS da je od početka godine do 24. oktobra u Opštoj bolnici Valjevo hospitalizovano preko 2.000 ljudi, od tog broja je preminulo oko 22 posto ili 440 pacijenata, dr Antić smatra da ti podaci nisu tačni iz više razloga.

 

- Treba videti strukturu, godište, kao i komorbiditete ili pridružena oboljenja preminulih pacijenata. Ja svakadnevno obilazim kovid pacijente i znam da su oni koji su u najtežem stanju uglavnom stariji pacijenti, i oni čine 95 posto od ukupnog broja hospitalizovanih, oni su sa komorbiditetima i uglavnom su nevakcinisani. Odgovore na ta pitanja kolika je smrtnost kovid pacijenata u Opštoj bolnici Valjevo, koje starosne dobi su preminuli, kao i da li su imali neko pridruženo oboljenje, daće naša statistika, a onda ćemo mi te podatke objaviti. Biće to realni podaci i moram naglasiti da se ništa ne krije - rekla je dr Branka Antić.

 

Odgovor na pitanje zbog čega to još uvek nije urađeno nismo dobili.

 

Dr Antić je naglasila da je važno vakcinisati se i pozvala sugrađane da to učine, jer svi vakcinisani pacijenti, pa i oni koji su hospitalizovani, imali su daleko blaže simptome u odnosu na one koji nisu vakcinisani. Navodi desetine slučajeva pacijenata obolelih od kovida koji su bili u teškom stanju, nisu bili vakcinisani, ali nisu imali odgovor na pitanje zbog čega to nisu uradili.

Aktuelno

Konferencija Lokalni odgovor (foto: Kolubarske.rs)
Uspešna građanska inicijativa Pre 16 sati 54 minuta

Besplatni priključci na Toplanu za građane Valjeva

Grad Valjevo je uvažio građansku inicijativu za omogućavanje besplatnih priključaka na toplovod koju je udruženje Lokalni odgovor pokrenulo u januaru ove godine. "To je dokaz da građani, kada se...

Radovan Marjanović (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 5.12.2023

Đoko, majstore!

U uobičajenoj predizbornoj kampanji, uobičajeno i prljavoj, konačno pikanterija. "Eksplicitni snimak seksa!", na Pinku. I zasad, samo povlačenje Đorđa Miketića iz kampanje...   Pustimo...  · 6 komentara