Đorđe Pavlović (foto: Đorđe Đoković)
Đorđe Pavlović (foto: Đorđe Đoković)
30.11.2021, 08:00

Zašto se naprednjaci plaše Đorđa Pavlovića?

č: | fb:

Na sednici Skupštine grada, održanoj u petak, na dnevnom redu je, pored ostalog, bilo izvršenje budžeta Valjeva za prvih devet meseci ove godine, a razmatrana je i Odluka na izmenu i dopunu programa poslovanja JP Stubo-Rovni.

 

Šef odborničke grupe SPS-JS Đorđe Pavlović o tim temama govorio je kritički, što se vladajućoj većini nije dopalo pa su umesto da diskutuju o prihodima i rashodima za prvih devet meseci ili da se "bore" kontraargumentima, oni su se obrušili, uz uvrede, optužbe i omalovažavanje, na opozicionog odbornika vadeći iz naftalina vreme kada je Pavlović bio direktor JKP Vodovod, a to beše pre devet godina!?

 

Načelnik Odeljenja za budžet i finansije Željko Tabašević informisao je odbornike da su prihodi ostvareni sa 74,9 posto u odnosu na plan i pohvalio da je ovo "sigurno u poslednjih nekoliko decenija najbolja realizacija budžeta".

 

Međutim Đorđe Pavlović je rekao da je problematična rashodna strana jer je na nekim, i to značajnim pozicijama, realizacija za devet meseci nula posto, poput projekata za zaštitu životne sredine, subvencija za JKP Toplana, pozicija zgrade i građevinski objekti...

 

"Sramotno je to što sa prihodima koji su ostvareni skoro sto posto za prvih devet meseci, vi imate realizaciju tek 56,8 posto. Realizacija kapitalnih investicija je samo 31 posto, za branu Stubo-Rovni izdvojeno je 10 posto, na poziciji urbanizam realizacija je 7,4 posto. Tužno je to što u decembru kopate ulice po gradu. Realizacija investicione izgradnje je oko 17 posto. Vi ste gradonačelniče, i još neki iz Vašeg tima, brže završili fakultete nego što će se završiti Ulica Vuka Karadžića", rekao je Pavlović  

 

Zaključio je da je jad, tuga i čemer to što gradsko rukovodstvo nije uspelo da potroši novac u prvih devet meseci za planirane poslove, i da nije bilo socijalnih davanja realizacija ne bi bila ni tih 56,8 posto.

Ivan Ilić

Ivan Ilić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Zamenik šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke Ivan Ilić je rekao da će glasati sa Izveštaj te da je zadovoljan kako gradonačelnik sa rukovodstvom Valjeva vodi grad. I to je sve što je imao da kaže o izvšenju budžeta za prvih devet meseci.

 

Usledila je priča o Đorđu Pavloviću i njegovoj odborničkoj grupi. Ilić je govorio o onima koji su nekada vodili neka preduzeća, o "stručnjacima za rashode", među kojima je i Pavlović koji je u svojoj odborničkoj grupi "napravio rashod od 25 posto, a prihod od nula posto, jer je četvoro odbornika SPS napustilo tu odborničku grupu". Ilić nije govorio o ovogodišnjim nerealizovanim investicijama u gradu, ali je govorio o investicijama koje pre šest godina nije realizovao Đorđe Pavlović u vreme kada je bio na čelu Vodovoda.

 

Ni ostali odbornici vladajuće SNS nisu se previše bavili realizacijom budžeta za prvih devet meseci. Govorili su o tome da je lova kod skupštinske većine, o kockarima koji su se kockali i išli putem provoda, zezanja i slatkog života, o parama koje su kod dede, pa ko hoće pare mora da pita deku... O tome da govornica nije ispovedaonica, o litijumu koji se koristi u političku propagandu. Odbornici vladajuće većine su zaključili da je bolje što nisu potrošene sve pare i bitno je da novca ima, lako će se potrošiti. Naglasili su da su neki poslovi u toku i da će tek biti naplaćen, a neki poslovi će tek doći na realizaciju.

 

I u nastavku sednice Skupštine grada vladajuća većina je vreme i pažnju posvetila Đorđu Pavloviću, naročito je došao do izražaja kada je na dnevnom redu bila Odluka na izmenu i dopunu programa poslovanja JP Stubo – Rovni "Kolubara" za 2021. godinu.

 

U Odluci je navedeno da se program poslovanja menja zbog isplate solidarne pomoći koja je u skladu sa odredbama posebnog kolektivog ugovora javnih preduzeća u komunalnoj delatnosti, a solidarna pomoć za sve zaposlene iznosi 41.800 dinara. Pavlović je ukazao da je to nezakonito jer se odnosi na komunalna preduzeća, a Stubo-Rovni ne obavlja komunalnu delatnost, a pored toga, kako je rekao, nemoralno je isplatiti solidarnu pomoć u tom preduzeću. Upitao je zašto nema solidarne pomoći u javnim preduzećima Vidrak i Vodovod, koja obavljaju komunalnu deltnost, zbog čega solidarnu pomoć prima direktor Stubo-Rovni, a ne i čistač ulica, radnik Vodovoda ili radnice Gradske uprave koje o solidarnoj pomoći mogu samo da sanjaju?

 

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

Pavlović je tom diskusijom "izazvao" Zorana Mitrovića, direktora JP Stubo-Rovni, koji je, uz omalovažavanje i uvrede upućene Pavloviću, govorio o njegovom direktorovanju, čak ga optužujući za nezakonitost, korupciju, zloupotrebu službenog položja... Mitrović je smatrajući da je Pavlović njega vređao zatražio da ga od toga zaštiti predsednica Skupštine grada dr Snežana Rakić, koja je rekla da nije bilo uvreda, nego je Pavlović govorio o solidarnoj pomoći. Međutim to Mitrovića nije sprečilo da govori ne o izmeni programa poslovanja preduzeća Stubo-Rovni, što je bilo ne dnevnm redu, nego je govorio o "kriminalnim poslovima Đorđa Pavlovića", pozivajući nadležne organe da se bave poslovanjem Vodovoda od pre šest godina.

 

"Nema potrebe da se bavimo poslovanjem Vodovoda 2015. godine", rekla je Rakić, međutim Mitrović je smatrao da ima i, nakon kraće polemike sa predsednicom Skupštine grada, nastavio je da govori o Pavloviću, koji je uz negodovanje zbog neistina koje se o njemu izgovaraju prišao bliže govornici i seo u prvi red skupštinske sale. On nije želeo da se, na zahtev predsednice Skupštine, vrati na svoje mesto, a na to je reagovao sa skupštinske govornice Mitrović koji je upitao da li ima lekara u sali i pozvao odbornicu dr Branku Antić da "pomogne Pavloviću jer se uznemirio i jer mu je neophodna lekarska pomoć".

 

"Nećemo da pravimo cirkus od Skupštine grada", rekla je dr Snežana Rakić, ali je dozvolila Mitroviću da nastavi da govori o Đorđu Pavloviću i njegovim "nezakonitom radnjama", i to skoro 30 minuta!

 

Pitanja na koja predsednica Skupštine ne želi da odgovori

 

Kolubarske.rs su u petak predsednici Skupštine grada dr Snežni Rakić uputile mejl sa nekoliko pitanja u vezi diskusije na sednici Skupštine grada; tema o kojima se pričalo i vremenu koje je posvećeno tim temama van dnevnog reda. Naročito zbog toga što dr Rakić odbornika Lokalnog fronta Željka Trifunovića, opominje da mu je "vreme isteklo" i zahteva da "privodi kraju" i to samo zbog tridesetak sekundi prekoračenja vremena za diskusiju. A kada Trifunović pomene nenamensko tršenje javnih sredstava građana Valjeva, nula dinara za ekologiju ili litijum, predsednica Skupštine ga prekida i "vraća na temu".

 

Zbog čega ste na sednici Skupštine grada dozvolili direktoru JP Kolubara Stubo-Rovni Zoranu Mitroviću da, umesto da govori o svom preduzeću, skoro 30 minuta govorio o bivšem direktoru JKP Vodovod Đorđu Pavloviću, koji je bio na čelu tog preduzeća pre devet godina?

 

O liku i delu Đorđa Pavlovića, odbornika i šefa odborničke grupe SPS-JS, govorilo se većim delom sednice, a naročito kada je na dnevnom redu bilo izvršenje budžeta za prvih devet meseci ove godine. Zbog čega je direktorovanje Đorđa Pavlovića od pre devet godina bila tema današnje sednice Skupštine grada? Da li je to po Poslovniku, ukoliko nije, zašto ste to dozvolili?

 

S obzirom na to da su o liku, delu i direktorovanju od pre devet godina Đorđa Pavlovića, opozicionog odbornika SPS, govorili odbornici vladajuće SNS, i s obzirom na to da ste i Vi član SNS, da li se o Pavloviću toliko govorilo na sednici Skupštine grada jer u Đorđu Pavloviću vidite glavnog konkurenta na lokalnim izborima koji će biti održani sledeće godine?

 

Na ova pitanja predsednica lokalnog parlamenta dr Snežana Rakić do objave ovog teksta nije odgovorila.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 16 sati 45 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 13 sati 54 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara