Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
03.12.2021, 13:24

Skupština ili "protočni bojler"

č: | fb:

Sednica Skupštine grada, na kojoj je usvojen predlog izmene i dopune Plana generalne regulacije (PGR) Privredna zona – druga izmena, sazvana je po hitnom postupku, tako da je odbornicima materijaln dostavljen samo nekolko časova pred početak zasedanja.

 

Na tu brzinu i "nepoštovaje odbornika" skrenuo je pažnju, na samom početku jučerašnje sednice, opozicioni odbornik Lokalnog fronta Valjevo Željko Trifunović, koji je rekao da je neozbiljno i neodgovorno od strane predsednice Skupštine grada dr Snežane Rakić da se ovako ozbiljno pitanje razmatra po hitnom postupku, naročito ako se zna, kako je to rekla i glavni urbanista Jasna Mićić, da se "na ovome radi više meseci, tačnije od avgusta". Trifunović je dodao da je svima bilo poznato da dolazi strani investitor sa kojim je pre više meseci potpisan memorandum o saradnji, otuda još više čudi ova i ovakva "hitnost".

 

"Meni to govori da odbornici Skupštine grada žele da budu isključeni iz svake rasprave o vrlo ozbiljnim pitanjima...". Govor opozicionog odbornika prekinula je predsednica Skupštine dr Snežana Rakić (SNS) smatrajući da "Trifunović krši Poslovnik jer ne govori o dnevnom redu nego o njoj", te mu je izrekla opomenu uz upozorenje da će mu oduzeti reč ako tako nastavi da govori, naglašavajući da ona nije neodgovorna.

 

Trifunović je nastavio izlaganje rekavši da u valjevskom parlamentu ponovo "radi protočni bojler" da odbornici ne žele da raspravljaju o vrlo ozbiljnim pitanjima za sudbinu Valjeva, nego je namera da se na brzinu nešto usvoji... Ponovo ga je prekinula predsedavajuća rekavši da "ništa nije na brzinu jer je bila javna rasprava!".

 

"Ja sam noćas našao zadenut za vrata materijal za današnju sednicu Skupštine grada"..., nije uspeo da završi rečenicu Trifunović jer ga je ponovo prekinula predsednica dobacujući da je ona dobila materijal u podne, kao i većina odbornika, i ponovo zatražila od Trifunovića da se "bavi dnevnim redom, a ne da se bavi predsednicom Skupštine".  

 

"Znači da Vi i ne pravite dnevni red već to radi neko drugi, verovatno neki Malovići, Sekule, Glišići, koji odlučuju o sudbini ovog grada..", rekao je Trifunović, a na to je reagovala predsednica ovaj put ozbiljnije jer je, osim što je opozicionom odborniku oduzela reč, poručila da "više nema pravo  da diskutuje po ovoj tački dnevnog reda, a to je u skladu sa članom 104 Poslovnika o radu".

 

Skupština grada

Skupština grada (Foto: Đorđe Đoković)

Na govor odbornika Lokalnog fronta Valjevo Željka Trifunović reagovao je odbornik Narodne seljačke stranke, na listi SNS, Dragomir Vitorović smatrajući da je uvreda to što je Trifunović za odbornike rekao da su protočni bojler.

 

Trifunović je nakon toga zatražio da izađe za govornicu i da, kako je rekao, ispravi navode, što predsednica Skupštine nije dozvolila ponavljajući da je odborik prekršio Poslovnik jer je vređao predsednicu. Uprkos neodobravanju Trifunović se našao za govornicom.

 

"Ja Vas nisam vređao. Vi vređate mene i građane Valjeva jer ne radite svoj posao. Ja sam rekao da je očigledno da se pravite blesavi, stalno me prekidate, ne dozvoljavate mi da govorim i ponovo to radite, oduzimate mi vreme. Očigledno je da ovo radite namerno, oduzimate mi reč kako se ne bi saznala i čula istina. Očigledno je da predsednica Rakić i gradonačelnik Gojković ne rade u interesu grada, nego rade u interesu pojedinaca koji su nekakvi namesnici njihovog predsednika i njihove stranke", rekao je Trifunović.

 

Odbornik JS Dragan Popović smatra da je vređanje predsednice Skupštine istovremeno i uvreda za odbornike koji su je birali i uvreda cele Skupštine. On je zahtevao da se Trifunoviću uskrati pravo da govori, ali se Skupština i pored toga što je to zatražila dr Rakić nije izjašnjavala o zahtevu odbornika Popovića.

 

Šef odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Radoica Rstić pozvao je odbornike naprednjaka da ne reaguju na provokacije, rekavši da pojedini odbornici pokušavaju da skrenu temu na potpuno drugu stranu kako bi ono što će biti usvojeno na Skupštini bilo totalno obezvređeno i kako građani Valjeva ne bi bili informisani o važnim odlukama koje usvajaju odbornici.

 

"Molim odbornike SNS-a, ali i sve ostale, da ne uleću u ovakve vrste rasprave koje imaju zadatak da skrenu temu na nešto potpuno nebitno kako bi se u javnosti predstavilo kao nešto drugačije... Ovde je u pitanju napredak grada, Srbije, ono sa čime pojedinci ne mogu da se pomire i oni će biti sve glasniji jer nemaju šta drugo da kažu. Građani Valjeva će znati to da prepoznaju i već su prepoznali na izborima 2020, a prepoznaće to i na izborima 3. aprila", rekao je Radoica Rstić.

 

Odbornička pitanja za sada bez odgovora

 

Na jučerašnjoj sednici Skupštine grada, priliku da postavi odborničko pitanje iskoristio je jedino opozicioni odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović. Njegovo obraćanje bilo je prekidano galamom u skupštinskoj sali, ali i namerom pojedinih odbornika da napuste zasedanje pre završetka i to dok je Trifunović bio za govornicom.

 

Trifunović je ipak uspeo da postavi pitanje i ponovio ono na koje još uvek nije dobio odgovor da li će se gradsko rukovodstvo izviniti novinarki koja je prva ukazala na to da industrijska zona neće biti završena u propisanom roku?

 

Uspeo je da postavi još jedno. "Hoćete li gospodo svi vi biti sa narodom u subotu, 4. decembra, i prisustvovati skupu koji se organizuje za spas vazduha, zemlje, vode... Srbije?", upitao je Željko Trifunović.

 

I ovo pitanje vladajuća većina je ignorisala.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 22 sati 44 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara