Turnir Integral kup (foto: Marijana Jevtić)
Turnir Integral kup (foto: Marijana Jevtić)
06.12.2021, 12:38

Održan matematički turnir "Integral kup"

č: | fb:

U organizaciji Podružnice matematičara Valjevo i Valjevske gimnazije u subotu je održan 5. Međunarodni matematički turnir "Integral kup", koji je ove godine realizovan kombinovanim pristupom – uživo i korišćenjem informacionokomunikacijskih tehnologija, na internetu.

 

Turnir Integral kup

Turnir Integral kup (Foto: Marijana Jevtić)

Na turniru je učestvovalo 170 takmičara iz pet država: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbije.

 

U ekipnoj konkurenciji nagrade su dodeljene u dve kategorije. U konkurenciji gimnazija iz Srbije, koje rade po programu matematičke gimnazije, najuspešnija je bila ekipa Matematičke gimnazije iz Beograda, druga je bila ekipa gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša, a treća ekipa gimnazije "Jovan Jovanović-Zmaj" iz Novog Sada. Ekipa Valjevske gimnazije je osvojila 4. mesto.

 

U konkurenciji ostalih gimnazija najuspešnija je bila ekipa Šabačke gimnazije, drugo mesto je osvojila ekipa gimnazije "Bežigrad" iz Ljubljane, a treće "Druga gimnazija" iz Maribora. Najuspešniji takmičar iz Valjeva bio je Mihailo Lekić, učenik drugog razreda Valjevske gimnazije, koji je sa maksimalnim brojem poena osvojio prvu nagradi i zlatnu medalju.

Veljko Ćirović

Veljko Ćirović (Foto: Marijana Jevtić)

 

Predsednik Podružnice Valjevo Društva matematičara Srbije Veljko Ćirović s ponosom ističe da valjevski matematičari nastavljaju da, pored promocije nauke i negovanja matematičkog podmlatka, rade i na stvaranja novih mostova saradnje i prijateljstava u obrazovnoj zajednici na prostoru bivše Jugoslavije.

 

Na turniru su se takmičili učenici od šestog razreda osnovne do drugog razreda srednje škole, a veoma zapaženu ulogu su imali i mladi matematičari iz Valjeva.

 

"Svi takmičari su pokazali izuzetno visok stepen odgovornosti, kreativnosti u rešavanju problema i poštovanja protivnika, jer su na najbolji mogući način poštovali propozicije turnira i dali pun doprinos da pobede takmičarski duh i nova prijateljstva", kazao je Veljko Ćirović.

 

5. Međunarodno matematičkog turnira "Integral kup", koji su organizovali Podružnice matematičara Valjevo i Valjevske gimnazija, pomogao je grad Valjevo.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 15 sati 27 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...