Buduća privredna zona u Popučkama (foto: Đorđe Đoković)
Buduća privredna zona u Popučkama (foto: Đorđe Đoković)
14.12.2021, 07:48

I "Hansgrohe" dobija na poklon zemljište u privrednoj zoni

č: | fb:

Grad Valjevo pokloniće Republici Srbiji zemljište u Privrednoj zoni, a država će potom to zemljište površine 13,07 hektara pokloniti Privrednom društvu sa ograničenom odgovornošću "Hansgrohe group" d.o.o Beograd, koje će izgraditi proizvodni pogon u oblasti sanitarija.

 

Odluku o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta iz javne svojine grada Valjeva u javnu svojinu Republike Srbije bez naknade usvojili su odbornici Skupštine grada, a ugovor će u roku od 30 dana od dana donošenja ove Odluke zaključiti gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

 

Kako je navedeno u obrazloženju Odluke, grad Valjevo, Republika Srbija i Privredno društvo sa ograničenom odgovornošću "Hansgrohe group" d.o.o Beograda, potpisali su u aprilu Memorandum o razumevanju, a u cilju pokazivanja spremnosti da unaprede odnose i time olakšaju realizaciju investicije za koju je zainteresovana "Hansgrohe group" d.o.o Beograda.

 

Zaključkom Vlade Republike Srbije od 9.12 2021. godine, utvrđeno je da je Investicioni projekat ovog Privrednog društva od značaja za Republiku Srbiju.

 

"U skladu sa dostavljenim Biznis planom za investiciju u Srbiji, Hansgrohe group planira da uloži 85 miliona evra u materijalna i nematerijalna sredstva i zaposli 1000 novih radnika na neodređeno vreme do kraja 2028. godine", navodi se u obrazloženju Odluke koju su u ponedeljak usvojili odbornici Skupštine grada.

 

Kako su ranije pisale Kolubarske.rs u Ugovoru o dodeli sredstava podsticaja, koji su potpisali 15. oktobra 2021. godine Ministarstvo privrede Srbije i "Hansgrohe" d.o.o. Beograd-Vračar, je pored ostalog navedeno da se kompaniji odobrava 15,5 miliona evra, što je 15.500 evra subvencija po radnom mestu. U obavezi je da ne smanjuje ukupan broj zaposlenih na neodređeno vreme ispod 1000 zaposlenih u periodu od pet godina od završetka Investicionog projekta.

 

Kako je navedeno u Ugovoru sredstva će biti isplaćena u sedam tranši u dinarskoj protivvrednosti. Prva tranša bića isplaćena u 2022. godini u iznosu od 1.698.800 evra, po dostavljanju dokaza da je kompanija "Hansgrohe" ispunila obavezu ulaganja 18,2 miliona evra i obavezu zaposlenja pet novih radnika na neodređeno vreme.

 

Prema ugovoru, "Hansgrohe" se obavezuje da nakon ispunjenja obaveze zaposlenja svakom novozaposlenom redovno isplaćuje osnovnu zaradu, koja je za najmnaje 20 posto veća od minimalne zarade, u skladu sa propisima kojima se uređuju radni odnosi.

 

Podsećamo, grad Valjevo je ranije Republici poklonio svoje zemljište površine 11,8 hektara u Privrednoj zoni, a država potom poklonila privrednom društvu "Bizerba SE &Co. KG" koje će naredne godine izgraditi pogon za proizvodnju maloprodajnih vaga i industrijskih komponenti.  

 

Država je "Bizerbi SE &Co. KG" odobrila podsticajna sredstva od 4.568.894,60 evra, što je 15.039 evra subvencija po radnom mestu. Kako je navedeno u Ugovoru sredstva će biti isplaćena u šest tranši u dinarskoj protivvrednosti. Prva tranša bića isplaćena u 2022. godini u iznosu od 620.455,89 evra, po dostavljanju dokaza da je "Bizerba" ispunila obevazu ulaganja 8.950.000 evra i obavezu zaposlenja tri nova radnika na neodređeno vreme.

 

Skupština sa dve tačke dnevnog reda

 

Usvajanju Odluku o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta iz javne svojine grada Valjeva u javnu svojinu Republike Srbije bez naknade prethodilo je usvajanje predloga dopune Programa otuđenja i davanja u zakup građevinskog zemljišta za 2021. godinu.

 

U obrazloženju ove Odlike je navedeno, imajući u vidu planiranu namenu parcele, kao i činjenicu da bi investicioni projekat predstavljao ulaganje od posebnog značaja kako za Republiku Srbiju, tako i za grad Valjevo, predloženo je donošenje Programa radi sprovođenja postupka otuđenja bez naknade u postupku međusobnog raspolaganja vlasnika neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini.

 

Osnovni cilj donošenja Programa je otuđenje građevinskog zemljišta radi izgradnje objekta za namenu predviđene urbanističkim planovima, a u obimu koji omogućava postojeća infrastruktura ili infrastruktura čija je gradnja planirana.

 

Aktuelno

Radovi Ključka vrela (foto: www.mionica.ra)
Iz oblasti vodosnabdevanja Mionici Pre 11 sati 54 minuta

Ključka vrela jedan od najvećih projekata

Projekat izgradnje vodovodnog sistema Ključka vrela u selu Ključ, kojim će biti rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja u 12 sela, jedan od najvećih iz oblati vodosnabdevanja koji je ikada...

Izbori 2023 (foto: Kolubarske.rs)
Direktnije i preciznije Pre 13 sati 10 minuta

Crta o izveštaju ODIHR-a: Loša ocena izbora u Srbiji

Finalni izveštaj ODIHR-a o parlamentarnim izborima koji su u Srbiji održani 17. decembra potvrđuje ključne nalaze Crte i jasno ocenjuje da je pravo građana na slobodne i poštene izbore ozbiljno...

Dom vojske (foto: Kolubarske.rs)
Projekti, ali ne i radovi Pre 1 dan 15 sati

Planovi gradske vlasti bez cilja

U planu javnih nabavki je projekat Doma vojske, novog gradskog trga, nove ulice do Petog puka... Šta će od toga biti realizovano, pitali smo, a odgovor je u stilu biće kada bude jer će vlast „svaki...  · 6 komentara