Digitalni rendgen aparat  (foto: Đorđe Đoković)
Digitalni rendgen aparat (foto: Đorđe Đoković)
17.01.2022, 10:15

Hemikal nabavio digitalni rendgen aparat

č: | fb:

Prvi privatni Dom zdravlja u Kolubarskom okrugu "Hemikal" je nabavio digitalni rendgen aparat najnovije generacije sa izuzetnim karakteristikama na kome snimanje traje mnogo kraće nego na klasičnom rendgenu i sa značajno manjom dozom zračenja.

 

O koliko manjem zračenju se radi govori primarijus dr Ljubomir Pavić.

 

"Čovek je prirodno izložen kosmičkom zračenju od jednog mili siverta godišnje, dok kod snimanja pluća pacijent primi dozu radijacije od 0,02 mil.sv, što je poput dva do tri dana provedena na planini. Najveća doza zračenja kod klasičnih grafija je prilikom snimanja kičme, iznosi oko 1,3 mili siverta, dok je kod ostalih ili klasičnih grafija manje od jedan. Veliko zračenje, i čini mi se da se malo vodi računa o tome, je skener. Jedan pregled pluća na skeneru je kao da ste uradili 400 klasičnih rendgen grafija. Svaki lekar treba da posavetuje pacijenta i da proceni korist od pregleda i štetu od zračenja", kaže dr Pavić.  

Digitalni rendgen aparat

Digitalni rendgen aparat (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prednost u odnosu na klasične RTG aparate je to što se za razvijanje snimaka ne koristi vlažna tehnologija, već je sve digitalizovano, čime se više ne ugrožava zdravlje medicinkog osoblja, kao ni životna sredina.

 

"Imamo opciju izdavanja rezultata na CD i na filmu. Nabavljena je savremena komora za suvo razvijanje filma koja radi bez hemikalija, fiksira i razvijača, a dobijaju se kvalitetni filmovi sa svim podacima, čak i sa podatkom koliku dozu je pacijent primio. Pacijent 15 minuta nakon pregleda može da dobije rezultat. Ukoliko lekar nije prisutan u trenutku snimanja, rendgen tehničar elektronski šalje snimak lekaru, koji vrlo brzo može da napiše rezultat i odmah da bude dostupan pacijentu", objašnjava dr Ljubomir Pavić.

 

Na savremenom digitalnom aparatu u "Hemikalu" rade se svi pregledi iz klasične rendgen dijagnostike – pluća, kičma, ekstremiteti, glava... Prednost za pacijenta je i to što nema zakazivanja i gužve.

 

Hemikal otvorio laboratorije na dve lokalcije u gradu

 

Dom zdravlja "Hemikal" je otvorio laboratoriju pored Doma zdravlja. Kako objašnjavaju u toj privatnoj zdravstvenoj ustanovi, to je osnovna mikrobiološka laboratorija, ali korisnici mogu dobiti iste usluge kao i u centralnoj laboratoriji u Domu zdravlja "Hemikal" u Sinđelićevoj ulici. U Naselju Kolubara 2 otvorena je jedinica gde će građani moći da obave lekarski pregled, a biće im dostupne i usluge laboratorije.

 

U sklopu "Hemikal" sistema uskoro će biti otvorene jedinice u Koceljevi, Ljigu i Lajkovcu, dok će jedinice na Ubu i Lazarevcu u ovoj godini biti proširene čime će biti povećan kvalitet usluga, saopšteno je iz Doma zdravlja "Hemikal".

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 10 sati 41 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 13 sati 31 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.